Ondanks zege geen EKK-herkansing Oranje U18

VoV, 10-01-2021. 5:29 uur. De jongens van Jeugd Oranje, de U18 ploeg van bondscoach Albert Cristina, sloot in Marsicovetere, Italië hun WEVZA-EKK kwalificatietoernooi met een 3-2 zege af tegen Portugal. Oranje speelde voor EK kwalificatie in een driekamp om de posities vijf tot en met zeven tegen Spanje en Portugal. Slechts twee tickets waren daarvoor nog beschikbaar.

Na de ruime nederlaag eergisteren tegen Spanje had de U18 selectie een ruime zege tegen Portugal nodig om zich het ticket voor een herkansing eigen te maken. Maar die ruime zege zat er na een 0-2 achterstand via 22-25 en 20-25 niet meer in. Dat de 0-2 achter nog werd omgebogen naar een 3-2 zege was te danken aan een portie onverzettelijkheid en de wil om het toernooi met een zege af te sluiten.

Oranje kwam in de eerste set al vlot op een achterstand (6-10) en moest in de achtervolging. Dat zette vooreerst geen zoden aan de dijk (14-20), maar in het zicht van de finish konden ze het Portugal nog even lastig maken (van 20-24 naar 22-24). De 22-25 betekende 0-1. In de tweede set kon Oranje langer bijblijven (12-14) maar moest in de tweede helft van de set Portugal opnieuw laten gaan. Met 20-25 kwamen ze op 0-2 in sets.

In de derde set herstelde de U18 ploeg zich, wellicht dat Portugal ook wat gas terugnam na de 0-2, en in de eindfase van de set (21-19) hield Oranje het hoofd koel en pakte de 25-21 zege. Set vier was spannend en leek een prooi voor de Portugezen te worden toen ze met 6-12 en 16-21 op een 1-3 zege afkoersten. Oranje capituleerde echter niet (21-22) en wist in de very big points aan de goede kant van de score te blijven middels een 26-24 zege.

In de tiebreak was er een vlotte 3-0 voorsprong, een vlotte 5-4 daarna en een even zo snelle 9-5 voor Oranje. Bij 9-8 kon het alle kanten op, na 13-9 was wel duidelijk dat ‘alle kanten’ vooral de Nederlandse kant was. Met 15-10 pakte Oranje de 3-2 zege.

Bij Oranje werd Saimen Hage met 20 punten de topscorer.