Vizier op volleybal

 

Oostende schakelt Sliedrecht in zes sets uit

VoV, 04-11-2021. 2:52 uur. Landskampioen Sliedrecht Sport speelde gisteravond uit tegen Hermes Oostende de return in de Challenge Cup. Thuis was de ploeg van Vera Koenen vorige week met 1-3 onderuitgegaan. De Nederlandse speelsters van Oostende, Merle Baasdam en Loladina Zwaanswijk, en de te forse foutenlast hadden toen een zeer belangrijk aandeel in het verlies van de thuisploeg. Sliedrecht moest gisteren in drie of vier sets winnen om een golden set af te dwingen. Oostende had aan iedere zege en zelfs aan een 2-3 nederlaag voldoende voor de volgende ronde.

De wedstrijd volgen was wel een dilemma, met het linkeroog keken we naar de livestream van het volleybal en de livescore, het rechteroog was helemaal gefocust op wat zich in Dortmund bij Borussia vs. Ajax afspeelde. Omdat we soms het gevoel hadden dat we scheel gingen kijken werd de knop bij het voetbal maar ingedrukt.

De missie van Sliedrecht om zich voor de volgende ronde te plaatsen was na twee sets in dit duel en totaal zes in beide mislukt. Tegen De Belgische ploeg kwamen ze met 2-0 achter (twee keer 25-21), konden nog wel gelijk maken (2-2) maar verloren daarna de wedstrijd ook nog met 3-2.

Hermes Oostende en Sliedrecht Sport waren in de eerste set lang aan elkaar gewaagd. Sliedrecht kwam een aantal keren een drietal punten voor (5-8, 11-14), echter kon de makkelijk scorende Merle Baasdam dat verschil ook weer wegwerken, zoals met haar punt voor 14-14. Na 18-18 ging het initiatief naar Oostende (19-18), Rochelle Wopereis maakte met een tweede bal score gelijk, waarna een bekeken tikje van Merle de stand op 20-19 bracht en Sliedrecht de time out in ging.

Bij de big points was Oostende effectiever en maakte minder fouten. Sliedrecht ging op 23-20 nogmaals de time out in, maar moest de set daarna met 25-21 afgeven, mede door de 11 punten van Merle Baasdam kwam Oostende op 1-0 en op de drempel voor plaatsing voor de volgende ronde.

In set twee was het set verloop vergelijkbaar met de eerste set. Sliedrecht begon goed (2-6, 5-9) maar leverde gaandeweg punten op die voorsprong in totdat de 11-14 met een serie van vier werd veranderd in 15-14 (time out Sliedrecht) en het voordeel weer bij de thuisploeg lag. Sliedrecht veranderde 17-15 in 17-18, op 19-18 kwam Julia Joosten erin en zij was meteen de target voor de serve van Oostende, die prompt een ace opleverde (20-18).

Na 20-19 maakten twee aanvallende fouten van Sliedrecht het verschil (22-19), waarop de tweede time out van de gasten volgde. Op 23-21 volgde een voetfout bij de serve van Jolijn de Haan, met haar opslag daarna verzilverde Merle Baasdam het setpoint met een ace en was het ticket voor de volgende ronde, waarin Oostende tegen Jaraco LVL Genk speelt, binnen.

Beide teams gaven daarna veel speelsters uit de wisselhoek speeltijd, dat pakte voor Sliedrecht in de derde en vierde spek en bonen sets het beste uit. De derde wonnen ze na een gelijk opgaande score tot aan 21-21 met 21-25, in de vierde bleef Oostende tot 16-17 bij en kon Sliedrecht via 16-21 met 20-25 de tiebreak afdwingen.

Oostende had zich voorgenomen om zich niet alleen voor de volgende ronde te plaatsen maar dat te doen door ook de tweede wedstrijd te winnen. Ze begonnen gemotiveerd aan de vijfde set, waarin ze vlot een 7-4 voorsprong namen, maar die bij 7-7 ook weer kwijt waren. Na 10-10 maakten ze het verschil naar 13-11 en dat verschil kreeg Sliedrecht niet meer gedicht. Met 15-13 pakte Oostende de vijfde set en de 3-2 overwinning.

Merle Baasdam werd met 20 punten topscorer van de partij, Loladina Zwaanswijk leverde met totaal 11 punten ook een beste bijdrage aan de Belgische winst. Bij Sliedrecht werd Vera Mulder met 14 punten de meest scorende speelster.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto CEV.