Oranje dames te sterk voor Servië

VoV, 03-06-2021. 5:47 uur. In de zesde wedstrijd van de Oranje dames bij het VNL-wereldtoernooi in Rimini was wereldkampioen en Europees kampioen Servië, dat zonder haar wereldkampioenen en Europese kampioenen speelde, de tegenstander. Net als Oranje had Servië een aantal van hun sterren om hen moverende reden thuisgelaten. Zo ontbraken bijvoorbeeld Boskovic, Rasic, Mihajlovic en Ognjenovic bij hen.

Servië stond net als Oranje op drie gewonnen wedstrijden en tien punten, de teams bezetten de vijfde en zesde plaats na vijf wedstrijden en we zouden zomaar van een vroege subtopper in dit toernooi kunnen spreken. Servië boekte zeges tegen Polen (3-1), Italië (3-1) en Thailand (3-0) en verloor van Turkije (2-3) en de USA (0-3). In hun ploeg is tot nu Katarina Lazovic, afgelopen seizoen collegae van Britt Bongaerts bij LKS Lodz, de meest scorende speelster, terwijl Jovana Kocic in die wedstrijden sterk stond te blokkeren.

Bondscoach Selinger, die op sociale media de wereld rondging met zijn achterwaartse koprol, week gisteren op twee posities van zijn ‘vaste’ starting seven af. Britt Bongaerts (sv), Myrthe Schoot (libero) Elles Dambrink (diagonaal), Juliët Lohuis (voor Indy Baijens) en Eline Timmerman (mid speelsters) en Marrit Jasper (voor Anne Buijs) en Nika Daalderop (passer/ lopers) moesten de ranglijstpositie verdedigen. Zij kregen voor de serve en aanval met invalbeurten assistentie van Demi Korevaar, Celeste Plak en Indy Baijens.

De wedstrijd eindigde in een 3-1 zege voor Oranje, alweer hun vierde overwinning van de zes duels tot nu. Via de setstanden 25-22, 25-16, 18-25 en 25-21.

Na de 3-3 in de openingsset liep Oranje via scores van Nika Daalderop (foto), Eline Timmerman en een paar aanvallende fouten van Servië uit naar een 8-3 tussenstand bij de eerste technische time out. De klassieke foutserve na die pauze en scores van Katarina Lazovic verkleinden de Servische achterstand tot één puntje bij 12-11 en na 14-11 bij 14-13. Ook de drie punten verschil bij de tweede verplichte rustpauze (16-13) maakte Servië bijna ongedaan en ze bleven Oranje op de hielen zitten bij 16-15, 19-18 en 21-20.

De video challenge bewees daarna dat hun opslag uitging, Nika Daalderop blokkeerde het breakpoint tegen de vloer en bij 23-20 ging Servië de time out in. Lozo scoorde 23-21, Daalderop zette Oranje op setpoint en maakte na de side out de set ook zelf af.  De Oranje foutenlast lag in deze set vier punten lager dan de Servische, dat aanvallend één keer vaker scoorde, waarmee het verschil in de eindstand verklaard is.

In de tweede set pakte Oranje meteen een mooie 5-1 voorsprong, die echter richting de eerste technische time out en tussen de twee technische time-outs langzaam maar zeker slonk tot minimaal verschil. Bij 8-6 werd er verplicht gerust, bij 11-10 was Servië tot op één puntje genaderd, maar scores van Elles Dambrink en de sterk spelende Juliët Lohuis (ace) zorgden vervolgens weer voor een mooie 16-11 tussenstand bij de tweede technische time out.

Bij Servië maakte de 16-jarige Uzelac haar interland debuut op dit niveau. Bij Oranje kregen Demi Korevaar en Celeste Plak speeltijd nadat Servië bij 19-13 voor de tweede keer voor advies naar de zijlijn was gegaan. Veel hielp het allemaal niet, Marrit Jasper scoorde nog twee keer voordat Elles Dambrink de 24-16 in setwinst voor Oranje en de 2-0 stand veranderde.

Servië liet in de derde set zien dat hun talenten ook kwaliteiten hebben om in de toekomst weer een belangrijke speler op internationaal niveau te worden. Zij domineerden in deze set het spel, echter pas nadat Nika Daalderop de 10-11 tegen de vloer had gemept. In hun serie naar 11-18, waarin de tweede technische time out en de tweede Nederlandse tactische time out, lieten ze prima spel zien, met sterk verdedigende acties en rake klappen, die Oranje op het scorebord pijn deden.

Indy Baijens kwam erin voor Eline Timmerman, Nederland serveerde een aantal keren achter elkaar fout, maar scoorde via Juliët Lohuis nog wel de 14-20. Opnieuw mocht Celeste Plak een paar wedstrijdminuten meepakken, voordat teamcaptain Lazovic Servië de 18-25 setzege bezorgde.

De vierde en laatste set ging met 25-21 naar Nederland, waardoor de 3-1 zege op papier kwam. Bij 15-9 had Oranje een riante voorsprong opgebouwd, die echter zienderogen slonk. Servië ging voor de tiebreak en mocht blijven hopen toen ze bij 17-15 op twee puntjes verschil kwamen. Oranje had weer wat meer lucht op 19-15, maar kwam bijna in ademnood op 23-21. Voor het set- en matchpoint moest keihard worden gewerkt, Nika Daalderop beloonde de ploeg voor die arbeid met 24-21. Het ace van Eline Timmerman leverde Oranje daarna de volle buit op.

Servië had in de totalen aanvallend de betere score (43 om 54), Oranje maakte blokkerend (14 om 11) en serverend (8 om 3) meer punten. En had ook de beduidend lagere foutenlast met 16 om 28 punten voor de tegenpartij. Topscorer bij Oranje werd Nika Daalderop met 20 punten, verder kwamen de scores op naam van Juliët Lohuis (17, waarvan 5 blokkerend en 3 aces), Eline Timmerman (11, waarvan 4 blokkerend), Elles Dambrink (8), Marrit Jasper (5), Britt Bongaerts (3) en Indy Baijens (1). Bij Servië werden Lazovic (16 punten) en Jovana Kocic (14 punten) de meest scorende speelsters.

In de derde ronde vanaf zondag zijn Japan, Polen en Canada de volgende drie tegenstanders voor de Oranje dames. Vanaf vandaag is ‘de VNL-arena’ weer voor drie dagen van de mannen, Oranje speelt vandaag om 16:00 uur tegen Slovenië.