Vizier op volleybal

 

Ostrava, 2 NL-duo’s door naar Main Draw

VoV, 02-06-2021. 18:48 uur. Na een succesvolle eerste kwalificatieronde in het FIVB 4* toernooi in Ostrava gingen vier NL-duo’s door naar de tweede ronde vanmiddag, waarin gezien de tegenstanders wel wat meer tegenstand mocht worden verwacht dan eerder op de dag.

Na de zege op Bobner/ Vergé-Depré vanmorgen (2-0) waren Katja Stam/ Raïsa Schoon in de tweede ronde gekoppeld aan het duo Walsh Jennings/ Sweat, een gerespecteerd en geroutineerd duo.

Meteen in de eerste set kwam Oranje met 4-0 achter, maar toonde zich geweldig veerkrachtig. Na de 6-2 stoomde Stam/ Schoon, met Raïsa Schoon aan serve, in een keer naar een 6-10 voorsprong door en niet veel later stond er 8-14 op het scorebord. Schoon las het spel van de tegenstander prima en het NL-duo kon menig keer in de tegenaanval scoren. USA gaf natuurlijk niet op en kwam nog terug naar 16-18, maar kwam aan het eind toch tekort voor de winst. Die ging met 18-21 naar Nederland.

In de tweede set waren de rollen na de 12-12 gelijke stand omgedraaid. Daarvoor had Nederland steeds licht voordeel, daarna kantelde dat naar USA, tot aan 16-13. Een driepunter bracht Stam/ Schoon weer op gelijke hoogte. USA pakte het beslissende breakpoint op 20-18 en won met 21-19 na de uitgeslagen aanval van Katja Stam.

In de tiebreak namen Stam/ Schoon met een prima serie na 3-4 afstand naar 3-8 en vervolgens bleven ze aan de leiding tot aan het winnende punt bij 12-15. USA kwam nog op 10-12 en 12-13 maar de Nederlandse dames hielden het hoofd koel. Raïsa scoorde met haar nu al befaamde boog-/prikbakketje de 12-14, waarna USA in de volgende rally uitsloeg. Dus was het ticket voor het hoofdtoernooi binnen.

De zusjes Emi en Mexime van Driel rekenden vanmorgen met 2-0 af met een Braziliaans tweetal en kregen in de tweede ronde van doen met Megan en Nicole McNamara uit Canada.

Dat was in de eerste set een gelijk opgaand duel, waarin de verschillen maar uiterst gering waren. Een voorsprong van twee punten was een zeldzaamheid. Nadat Canada de 4-1 achterstand had weggewerkt, en er bij 7-7 voor de tweede keer van veld was gewisseld bleven de teams tot 21-21 bij elkaar. De laatste twee punten waren daarna voor Canada. In de tweede set maakte de Canadese serie van 5-7 naar 6-12 het verschil. Canada liep steeds verder uit (9-18) en won met 13-21. Einde toernooi voor de zusjes van Driel.

Marleen van Iersel/ Pleun Ypma walsten vanmorgen over een Tsjechisch duo heen en konden zich dus via een zege op het Russische duo Frolova/ Voronina uit Rusland plaatsen voor het hoofdtoernooi. Maar dat voornemen ging niet door. Na 16-21 en 21-17 moest de tiebreak de beslissing brengen. Daarin ging het voor Oranje na 9-10 mis. Ze gaven tot aan 10-14 drie punten cadeau aan het Russische duo, Pleun Ypma kon daarna nog de 11-14 en 12-14 scoren voordat Rusland de deur in het slot gooide. Dus ook voor van Iersel/ Ypma zit het toernooi erop.

Stefan Boermans/ Yorick de Groot waren verantwoordelijk voor de uitschakeling van het uit Nieuw-Zeeland aangereisde duo O’Dea. Tegen het Zwitserse duo Heidrich/ Gerson wachtte hen ongetwijfeld een zwaardere opgave.

Het NL-duo zag een 2-5 voorsprong in de eerste set veranderen in een 6-5 achterstand, waarna ze zelf weer het initiatief terugpakten en naar 7-10 uitliepen. Een ace van de Groot en een aantal Zwitserse kadootjes tekenden ervoor. Zwitserland kwam met 13-15 en 16-18 nog een paar keer in de buurt van de gelijkmaker, op 17-20 serveerden ze Boermans/ de Groot naar de zege.

In de tweede set had het BTN-duo met 0-4 een prima start. En daar gaven ze ook een mooi vervolg aan. Boermans blokkeerde weer menige bal tegen het zand en de Groot zorgde ervoor dat het achterveld ‘schoon’ bleef. Zwitserland leek steeds meer geïrriteerd te raken toen Boermans nog een paar ballen keihard terug blokkeerde en zij kwamen met 8-14 en 11-17 achter. Het was een gelopen race, Boermans/ de Groot speelden het professioneel uit en wonnen met 15-21.  En hadden het ticket voor het hoofdtoernooi dus ook binnen.

We houden u op de hoogte hoe het in het hoofdtoernooi verder gaat.

gh @ Vizier op Volleybal.  Foto’s FIVB.