Vizier op volleybal

 

Ostrava, alle 4 duo’s naar tweede ronde!

VoV, 02-06-2021. 14:03 uur. Voor vandaag stonden bij het FIVB 4* beach toernooi in Ostrava, Tsjechië de kwalificatieronden voor het hoofdtoernooi, dat morgen begint, op het programma. Vier Nederlandse duo’s deden een poging deze kwalificatie dag te overleven, drie bij de dames en één bij de heren. Onderstaan een samenvatting van de eerste kwalificatieronde.

Om 9:00 uur beten Katja Stam/ Raïsa Schoon het spits af tegen het Zwitserse duo Bobner/ Vergé-Depré. Het leverde de eerste Nederlandse zege van de dag op, met 2-0 (17, 16) beslisten Schoon/ Stam de wedstrijd voor zich.

Ze hadden in de eerste set aan een tussensprint van 7-8 via 9-13 naar 10-15 voldoende voor de zege. Zwitserland kwam via een ace nog op 15-17, maar na de Nederlandse time out op die stand sloeg en blokkeerde Katja Stam na 17-19 de 17-21 op het scorebord.

In de tweede set nam Nederland het initiatief na de 12-11 achterstand. Zwitserland ging op 12-13 de time out in, maar kwam daarna bij 13-18 na een paar punten van Raïsa Schoon desalniettemin op een grote achterstand, die ze niet meer ongedaan gemaakt kregen. Bij 16-19 sloegen beide partners allebei nog een bal tegen het zand voor de 16-21 zege, waarmee er dus voor Zwitserland een eind aan het toernooi kwam.

Na deze winst komen ze in de tweede ronde uit tegen het geroutineerde duo Walsh-Jennings/ Sweat, die voor de eerste ronde een bye kregen. 

De zusjes Emi en Mexime van Driel speelden om 10:40 uur tegen De Braziliaanse dames Taina/ Victoria. Zij wonnen met 0-2. Daar leek het in het begin van de eerste set helemaal niet op toen Brazilië vlot op een 9-3 voorsprong kwam en Nederland de time out inging. Een prima timing, want daarna nam Oranje het initiatief helemaal over en sloeg zich in twee servebeurten naar een 10-13 voorsprong, die daarna alleen nog maar verder werd uitgebouwd. Rake klappen van Mexime en Emi zorgen voor een dikke 14-21 zege.

In set twee lieten de Nederlandse dames zich niet meer verrassen en zij pakten meteen een voorsprong. Bij 2-6 moest Brazilië de time out in, en kon daarna alleen maar blijven achtervolgen, waarbij het verschil minimaal drie punten bleef bedragen. Met klasse verdedigen en aanvallende acties wisten de zusjes van Driel uit te lopen naar 13-18 en 15-20. Een foutserve bezegelde het verlies van Brazilië.

Van Driel/ van Driel spelen om 16:30 uur in de tweede ronde tegen de twins Megan en Nicole McNamara.

De beurt was om 11:30 uur aan Marleen van Iersel/ Peun Ypma. De Tsjechische zusjes Dostalova waren de tegenstanders. Dat verslag kunnen we kort houden. De Tsjechische dames moeten nog heel veel trainen voor ze het niveau van het duo van Iersel/ Ypma aan kunnen. Na 6-5 in de eerste set ging het via 14-6 en 15-9 naar 21-12. In de tweede set hetzelfde verhaal. Na 4-2 naar 10-3 en 17-5 om met 21-7 af te sluiten. Een vlotte en simpele zege voor het NL-duo en het derde NL-team dat doorging naar de tweede ronde.

Daarin spelen van Iersel/ Ypma tegen Frolova/ Voronina uit Rusland.  

Stefan Boermans/ Yorick de Groot stonden om 13:10 uur in hun eerste ronde tegenover de broers O’Dea uit Nieuw-Zeeland. De 0-3 voorsprong voor het NL-duo hielden ze op de side out vast tot 8-11, waarna ze nog drie keer op eigen serve scoorden (8-14). Daarna kwam de zege niet meer in gevaar. Boermans was blokkerend weer prima op dreef, de Groot hield het achterveld schoon en pakte ook zijn puntjes mee.

In de tweede set bleven de teams tot pakweg 9-10 bij elkaar, daarna namen Boermans/ de Groot afstand. Eerst naar 12-17 om vervolgens met een ruime 14-21 het ticket voor de tweede ronde binnen te halen.

Hun tegenstander in de tweede ronde was bij het online gaan van het artikel nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt dat Heidrich/ Gerson uit Zwitserland. Zij staan ruim voor op dit moment.

We houden u op de hoogte hoe het in de tweede kwalificatie verder ging.

gh @ Vizier op Volleybal.  Foto’s FIVB.