Vizier op volleybal

 

Oranje damesteam D/SH bestaat niet meer

DoventeamRSZ

VoV, 18-11-2016. 4:06 uur. De KNDSB laat het dames Oranje D/ SH team als een baksteen vallen.Het Nederlands damesteam voor doven en slechthorende (D/SH) volleyballers bestaat niet meer omdat het hoofdbestuur van de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Dovensportbond) heeft besloten het team te ontbinden.

Een heel bijzondere beslissing aangezien het team financieel vrijwel op eigen benen stond. Het team dat veel bekendheid verwierf met haar clinics bij horende verenigingen, waar horende teams werden uitgedaagd om met oordopjes in te spelen om zo te ervaren hoe lastig volleybal is voor een D/SH – speler.

Het nationaal team en de afdeling bestuurders van de laatste jaren stonden voor integratie van de D/SH – sporter in de horende wereld. Alle speelsters van het nationaal team waren verplicht om ook uit te komen voor een horende vereniging. Met deze instelling verrichte de afdeling baanbrekend werk binnen de dovensport. Dit bleef niet onopgemerkt, er werd een sponsor gevonden en er werden activiteiten georganiseerd om naar het EK te kunnen. Dit alles bijzonder succesvol. De kloof tussen horend, slechthorend en doof werd zienderogen kleiner.

Dit succes lijkt nu het team op te gaan breken. De KNDSB heeft besloten om alleen nog de recreanten mix competitie te organiseren. Hieraan nemen alleen dove spelers en ernstig slechthorende spelers deel. Van enige integratie binnen de horende wereld is totaal geen sprake meer!  Zelfs een aanbod van oud afdeling bestuurders, oud-spelers en speelsters om een nieuw ambitieus afdelingsbestuur te vormen werd door de KNDSB verworpen. Het waarom is nog steeds onduidelijk.

“We zagen de bui al een beetje hangen aldus aanvoerder Mirjam Wentink – Hahné. “We mochten ondanks dat wij geplaatst waren al niet deelnemen aan de Deaflympics (olympische spelen voor D/SH) terwijl bijvoorbeeld de bowling wel afgevaardigd wordt (onze resultaten op het EK en WK waren echter veel beter dan die van het bowlingteam). Ook een zwemster die nota bene gestopt is met zwemmen kan zich nog kwalificeren. Als pleister op de wonde mochten twee van onze speelsters wel meedoen aan het beachvolleybal toernooi. Heel bijzonder want één van de door het KNDSB hoofdbestuur genoemde speelsters speelt niet eens beachvolleybal. Allemaal signalen dat het hoofdbestuur het niet meer zo serieus met ons voor had”.

Voor de speelsters en technische staf die heel veel vrije zondagen hebben opgeofferd is de ontbinding van het team onbegrijpelijk. Dit besluit is niet genomen op basis van sportieve prestaties of op basis van de financiën, hier wordt een heel vies spelletje gespeeld. Eén ieder die anders beweert is niet goed op de hoogte van onze situatie.

Rest ons nog iedereen te bedanken die ons in de afgelopen jaren gesteund heeft, alle verenigingen en scholen waar wij clinics mochten verzorgen. Iedereen bedankt voor een hele mooie en ook voor ons leerzame tijd!!

gh @ Vizier op Volleybal. Begeleiding en speelsters Nederlands team (D/SH) Archieffoto van het team.