Vizier op volleybal

 

Oranje hard onderuit in duel der Lage Landen

VoV, 03-10-2023. 8:53 uur. Voor de Oranjeploeg van bondscoach Piazza stond vanmorgen de derby der Lage Landen op het OKT-programma in Xi‘an, China. Beide teams hadden tot nu één keer winst laten noteren voor een driepunter en één keer via de tiebreak verloren. Nederland tegen Canada, België tegen Polen.

Hun derde van de zeven wedstrijden was een belangrijke, voor beide ploegen, om mee te blijven doen voor één van de twee Olympische tickets voor Parijs. De teams en spelers kennen elkaar goed, er zijn maar weinig geheimen. Eind augustus oefenden ze nog twee keer tegen elkaar, de 22ste won Oranje met 3-2, de 23ste verloren ze met 3-1. Na twee wedstrijden bij het OKT bezet België de 21ste plaats en Nederland de 10de plaats op de FIVB World Ranking. 

Oranje begon met de volgende starting seven aan de derby:

  • Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Gijs Jorna en Bennie Tuinstra
  • Midspelers: Fabian Plak en Michaël Parkinson

Via een kill-block op een Abdel-Aziz aanval en een ace kwam België op 0-2 in de eerste set. En vanaf dat moment was Oranje in de achtervolging, die een paar keer in een gelijke stand resulteerde zoals van 9-9 tot 12-12 (op de side out) en bij 14-14 na een kill-block van Michaël Parkinson na een 12-14 achterstand. België bleef via scores van o.a. Sam Deroo leidend (14-16, 16-19).

Bij die laatste stand nam Piazza zijn tweede time out op, België ging bij 20-21 naar de zijlijn. Thijs ter Horst en Sil Meijs kwamen er via de dubbele wissel in, ter Horst scoorde meteen de 21-22 en 22-22. Echter had België het laatste woord. Sam Deroo zette onze zuiderburen op 22-23, Bennie Tuinsta sloeg uit (22-24) waarna het setpoint bij eerste gelegenheid werd verzilverd voor de 22-25 winst.

Ook in de tweede set kwam Oranje geen enkele keer op voorsprong en na de 1-3 en 2-4 gingen ze opnieuw in de achtervolging. Dat resulteerde in een gelijke stand bij 6-6 en na 7-9 bij 10-10. Oranje ging bij 10-13 de time out in, had de marge van drie punten via scores van Fabian Plak en een aanvallende fout van de Belgen bij 15-15 weer ongedaan gemaakt,

België beantwoorde de serie van drie Nederlandse punten met een hattrick voor de 16-19 stand, Maarten van Garderen kwam binnen de lijnen, Sil Meijs ook, maar dat veranderde niets aan de gang van zaken. België bleef leidend en met Deroo en Reggers hadden ze een paar vlot scorende aanvallers aan het net. Bij 18-23 opnieuw een Nederlandse time out, het baatte niet, België sloeg zich via 19-25 winst naar de 0-2 voorsprong.

In de derde set kon Oranje, met Wouter ter Maat in de basis voor Gijs Jorna, wel vanaf het begin de leidende positie innemen, maar dat duurde maar heel even. Na de 2-0 was België bij 2-2 weer op gelijke hoogte en vervolgens bleef Oranje op de side out tot 5-4 aan kop. Met een geweldige serie opslagen maakte België er daarna in een ruk 5-12 van, met daarin een Nederlandse time out en na een video challenge een lange Nederlandse discussie over wel of niet touché, die een gele kaart voor Abdel-Aziz opleverde.

De Nederlandse punten zes en zeven waren foutserves van België, dat toen al op 15 punten stond en via een ace van Sam Deroo even later het verschil op elf punten bracht bij 7-18. Oranje wisselde veel, van Garderen scoorde de 8-18 en Jorna en ter Horst lieten ook nog een aantal punten noteren, maar al met al was het verschil veel te groot om België nog echt pijn te doen. Via 12-20 en 14-23 eindigde de set tenslotte in 15-25 en 0-3 en een dikke teleurstelling en forse domper voor Oranje en de fans.

Sam Deroo werd met 21 punten topscorer van de partij, Abdel-Aziz kwam tot 14 treffers. België scoorde beter met de serve en blokkerend (9 om 14), Nederland maakte meer aanvallende punten (38 om 35). Het grote verschil zat in de foutenlast met 26 om 9 scores voor de tegenpartij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB

Noot: Vannacht speelde in de Nederlands/ Belgische poule Argentinië vs. Bulgarije. Dat duel eindigde in een 3-0 zege voor de Zuid-Amerikanen. Via 27-25, 25-21 en 31-29.