Vizier op volleybal

 

Oranje mannen op drempel EK-Kwalificatie.

VoV, 09-05-2021. 6:19 uur. Het Oranje van bondscoach Piazza heeft gisteren goede zaken gedaan bij het EK Kwalificatietoernooi in Kroatië. Na de 1-3 zege tegen het thuisland in de eerste ontmoetingen was er in de tweede een ruime overwinning tegen Zweden, dat op de keeper beschouwd alleen in de beginfase van elke set nog kon aanklampen en aanhaken.

Nederland won overtuigend met 3-0 via 25-17, 25-17 en 25-15. Piazza had in de hele wedstrijd geen enkele eigen time out nodig om de ploeg bij de les te houden. De stap over de drempel kan Oranje volgend weekend zetten als Kroatië en Zweden te gast zijn in Apeldoorn voor de tweede EKK-driekamp.

Ten opzichte van het duel tegen Kroatië had Piazza twee wijzigingen in de ploeg aangebracht. Luuc van der Ent speelde op mid voor Fabian Plak en Gijs Jorna nam de positie van Robbert Andringa op de passer loper in. Verder stonden Wessel Keemink (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Thijs ter Horst (passer/loper), Michael Parkinson (midden) en Just Dronkers (libero) in de starting seven, die de hele wedstrijd ongewijzigd bleef.

Na een sterke opening van Wouter ter Maat in de eerste set, drie scores tot 4-3, en enkele rake klappen vanaf de midpositie zorgden opnieuw ter Maat en ter Horst voor de punten tot aan de 9-9 stand. Twee rake smashes van Gijs Jorna vanaf linksvoor sloegen het gaatje naar 12-9, time out Zweden. Op 13-12 haalde ter Maat de serve terug en serveerde Wessel Keemink Oranje naar 18-13. Toen even later het duo van der Ent en ter Maat de stand middels een blok en een snelle midaanval op 22-14 bracht was de strijd wel gestreden. Oranje won met 25-17, het blok van Luuc van der Ent zette een punt achter de set.

In de tweede set kon Zweden een 4-1 achterstand, via o.a. twee rake midaanvallen van Luuc van der Ent, nog inlopen. Een puntje verschil hield Oranje bij 7-6 en 8-7. Dat werden er drie bij 10-7, Zweden bleef echter mede door de vele kadootjes in die fase in de schaduw van Oranje volgen, hetgeen bij 13-13 resulteerde in een gelijke stand. Een Zweedse foutserve, een voetfout en een tweede bal score van Wessel Keemink maakten het verschil naar 16-13. Waarop de Zweedse time out volgde. Bij 19-14 (score Parkinson) volgde er weer een Zweedse pauze. De punten 21-15 en 22-15 kreeg Oranje gratis bijgeschreven, net als de 24-17. Met een ace van ter Maat kwam er een eind aan de set. Opnieuw met 25-17.

Oranje maakte de klus in de derde set met overmacht af. Tot aan 8-6 bleef de Scandinavische ploeg nog redelijk in het spoor, daarna sloeg en blokkeerde Oranje zich naar een ruim verschil bij 11-6 en 14-8. De Zweedse aanvallen strandden keer op keer in het Nederlandse blok, dat Luuc van der Ent en Michael Parkinson boven het net optrokken. Ook ter Horst liet zich wat blokkeren betreft zien en scoorde een paar keer met een éénmansblok. Na 18-12 werd er nog even stevig fout geserveerd (vijf keer tot aan 25-15), de Oranje zege liet door de Zweedse time out bij 22-13 nog even op zich wachten, maar na het laatste punt, een tipballetje van Thijs ter Horst voor 25-15, was de winst binnen.

Thijs ter Horst werd met 13 punten topscorer, ter Maat kwam tot 11 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.