Tweede winst U16, tweede verlies U17.

VoV, 09-05-2021. 6:28 uur. De Nederlandse meiden pré jeugd Oranjeploeg, de U16, heeft gisteren in Polen de tweede zege bij het EKK behaald. Litouwen werd na de zege op Frankrijk ook aan de zegekar gebonden. Via 16-25, 18-25 en 23-25 besliste de ploeg van bondscoach William Klaver het duel in straight sets.

In de openingsset pakte Oranje een 1-5 voorsprong en bleef het verschil van vier à vijf punten tot aan 10-15 vasthouden. De serie naar 10-19 bouwde dat met nog eens met vier punten uit en na de rake klap van Maike heilig voor 12-21 koerste de ploeg op een hele mooie en dikke zege af, die met 16-25 ook werd binnengehaald.

In de tweede set kwam Oranje met 5-1 achter, de ace van Maike Heilig maakte de achterstand bij 5-6 ongedaan. Beslissend was de serveserie Femke Zegwaard van 13-12 naar 13-19. Aces van Maike Heilig (14-21, 14-22) hielden Oranje ver buiten bereik van Litouwen, waarna Heleen Wiegerinck de 18-25 voor de 0-2 scoorde.

In de derde set leek Oranje bij 1-7 een snelle en makkelijke zege te gaan boeken. Echter twee keer kwam Litouwen sterk terug. Eerst van 3-10 naar 6-10 en vervolgens van 10-16 naar 16-16, waarna ze tot aan 19-18 op de side out een puntje voorsprong pakten. Oranje pakte het initiatief terug en Maike Heilig en Aysha Meering (foto boven) sloegen Oranje naar 20-22. Hetzelfde duo maakte de winst na 23-23 perfect. De 23-25 betekende een hele mooie 0-3 zege.

Maike Heilig werd topscorer met 13 punten. Met haar opslagen had ze maar liefst 5 keer succes. Aysha Meering scoorde 12 keer, Femke Zegwaard maakte er 9, Floortje van Losser 7, Roos Wessels 5, Heleen Wiegerinck 4, Romée Sterenburg 2 en Janne Koops 1.

Vandaag valt voor de U16 de beslissing over deelname aan het EK. Polen, dat ook nog ongeslagen is, is de tegenstander. Winst voor Oranje houdt kwalificatie als groepswinnaar in, bij verlies is er de mogelijkheid om als beste nummer twee van alle poules het ticket te bemachtigen.

De U17 jongensploeg leed in Tsjechië een tweede nederlaag. Tegen het gastland werd er dik verloren. Eerder was in de poule ook België al te sterk voor Oranje gebleken. Tsjechië stuurde de U17 ploeg van bondscoach Albert Cristina met een kansloze 3-0 naar de kleedkamer. Via 25-15, 25-15 en 25-11. Na twee verliespartijen zonder setwinst is Oranje uitgeschakeld voor deelname aan het EK.

Tekenend voor het verlies waren de slechts 22 eigen punten van Nederland in de hele wedstrijd, waartegenover 29 voor Tsjechië gescoorde punten stonden. Tsjechië had veel servedruk (11 om 2 aces), een sterk blok (9 om 2 blokpunten) en een veel effectievere aanval (34 om 18 aanvallende punten). Alleen Saimen Hage en Tijn Besselink hadden een positief punten rendement. Saimen +4, Tijn +1.

Oranje kon ‘ondanks alles’ tot 14-13 in de eerste set goed meekomen, de series naar 18-13 en 21-14 maakten daarna het verschil. In de tweede set sloeg Tsjechië zich van 8-7 naar 13-8, 17-11 en 20-12 en won daarna overtuigend. En in de derde set was de strijd na 9-3 en 17-8 wel beslist.