Vizier op volleybal

 

Oranje met Klok en Selinger richting WK 2022

VoV, 09-07-2020. 15:00 uur. Omdat de Oranje dames nog steeds geen nieuwe bondscoach hebben na het ‘neen’ van Giovanni Caprara na zijn interim periode tijdens het mislukte OKT in januari in Apeldoorn, nemen assistent Marko Klok en Talent Team Papendal trainer/ coach Avital Selinger voorlopig de honneurs waar tijdens de trainingen, die in het teken staan van fit worden en fit blijven én het opleiden van nieuwe speelsters voor de toekomst.

Het traject richting het WK van 2022 in eigen land is begonnen met in ieder geval twee nog belangrijke openstaande vragen:

Wordt de of één assistent-coach de nieuwe bondscoach?

en

Slaagt de jeugd erin om de stap naar de top te maken?

Marko Klok (14-03-1968) is hoofdcoach bij Volley Amriswill, behoorde in 1992 en 2004 tot de Oranje – selectie die deelnam aan de Olympische zomerspelen, hij heeft 378 interlands achter zijn naam staan en won in 1995 EK goud bij het beachvolleybal. In 1992 pakte hij in Barcelona Olympisch zilver. “Ik voel me prima in de huidige situatie. We gaan zien wat het hierna gaat worden”, zegt Klok er zelf van. En de vraag van de NOS of hij ambities heeft om door te schuiven, kost hem geen seconde bedenktijd. “Ja, zeker.”

Avital Selinger (10-03-1959), die in Barcelona Oranje na het uitvallen van Peter Blangé in de halve finale langs Italië dirigeerde is ook als trainer bij de selectie. Selinger was al eerder als bondscoach nauw bij Oranje betrokken. In 1988 en 1992 behoorde hij tot de Olympische mannenselectie.

De opvolger voor de vertrokken bondscoach Giovanni Caprara wordt waarschijnlijk na de zomer door de Nevobo aangesteld.

Met het oog op de opleiding heeft de OKT selectie van januari per 1 juli een forse uitbreiding ondergaan. Bij het OKT bestond de selectie van veertien uit Dijkema/ Bongaerts (spelverdeling), Schoot/Knip (libero), De Kruijf/ Beliën/ Lohuis/ Koolhaas (mid) en voor diagonaal en passer loper Plak, Slöetjes, Meijners, Buijs, Daalderop en Balkestein-Grothues. Van deze selectie hebben inmiddels Slöetjes, Plak en Knip een (club) pauze ingelast tot januari 2021 en traint Meijners in Italië, andere speelsters maakten een mooie transfer naar Rusland (Dijkema), Italië (Koolhaas, Beliën), Polen (Bongaerts) of binnen Italië (Daalderop).

Het talent dat op enig moment in de toekomst voor aanvulling/ vervanging van de Oranje selectie moet gaan zorgen bestaat uit de geselecteerde speelsters Eline Timmerman, Sarah van Aalen, Charlot Vellener, Kim Klein Lankhorst, Marrit Jasper, Elles Dambrink, Famke Boonstra, Kirsten Wessels, Iris Scholten, Jolijn de Haan, Jolien Knollema, Fleur Savelkoel, Tessa Polder, Demi Korevaar, Carlijn Koebrugge, Indy Baijens, Kirsten Bröring, Hester Jasper, Laura de Zwart, Annick Meijers, Florien Reesink, Nicole Oude Luttikhuis

Een groot aantal van hen kwam al eens voor Oranje uit of heeft al eerder tot de long list selectie behoord en international ervaring opgedaan bij een buitenlandse (top) club. Zoals Indy Baijens bij Mulhouse in Frankrijk en volgend seizoen bij Chemik Police, een Poolse topploeg. Sarah van Aalen en Demi Korevaar (USC Münster), Tessa Polder (volgend seizoen Mulhouse), de zusjes Jasper (Bundesliga en Marrit volgend seizoen Brescia), Eline Timmerman volgend seizoen in de Bundesliga net als Iris Scholten, Laura de Zwart en Nicole Oude Luttikhuis. En Annick Meijers in de Serie A in Italië

Voor veel van deze talenten zitten er belangrijke seizoenen aan te komen. Zij zullen zich bij hun (top) club in een sterke competitie (Italië, Polen, Duitsland) moeten bewijzen om zo de aandacht van de nieuwe bondscoach vast te houden. Klok zegt hiervan op NOS.nl: “Een aantal van onze talenten zal naar dat niveau moeten of kunnen. Voor de groep achter onze kern ligt het eigenlijk wel open.”

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo en NOS. Foto’s CEV/ FIVB