Vizier op volleybal

 

Oranje pakt één set tegen Brazilië

VoV, 30-05-2024. 16:17 uur. De Oranje dames namen het in de tweede wedstrijd in Macao op tegen Brazilië. Nederland bleef in de laatste vier ontmoetingen tegen de Zuid-Amerikaanse dames zonder setwinst. Brazilië, de nummer twee van de wereld,  heeft het ticket voor Parijs al op zak. In dit duel is de Carol vs. Buijs confrontatie ook noemenswaardig, tenminste als beide partners speeltijd krijgen en tegenover elkaar aan het net komen te staan.

Overigens is het Oranje damesteam niet als de enige vertegenwoordiger van Nederland in Macao. Opnieuw is net als vorig jaar Koos Nederhoed aangesteld als VAR bij de Volleybal Nations League wedstrijden. Hij is ook in Macao en vervolgt het toernooi na Macao in Manilla.

Tegen Brazilië begon Oranje met:

  • Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Midspeelsters: Indy Baijens, Eline Timmerman
  • Passer Lopers: Nova Marring, Jolien Knollema

Oranje speelde met de ‘Duitse’ selectie, alle speelsters kwamen afgelopen seizoen uit in de Bundesliga voor SSC Schwerin of MTV Stuttgart of gaan daar volgend seizoen voor spelen (Reesink naar Stuttgart)

Brazilië zette Oranje meteen onder druk via scores van Ana Cristina en Rosamaria en met een behoorlijk aantal fouten in de openingsfase tot 10-4 droeg Oranje daar ook aan bij. Bij 14-6 ging Koslowski de time out in. Het verschil bleef ruim (15-8, 17-10) en inmiddels was Marrit Jasper erin gekomen. Gabi en Ana Cristina bleven de kansen benutten (19-13) en hielden Oranje zo op afstand. Diana blokkeerde Brazilië naar 23-14, Indy Baijens en Jolien Knollema konden nog twee keer setpoint uitstellen, na de 24-17 maakte een foutserve van Jolien Knollema een eind aan de set.

Brazilië scoorde 18 eigen punten in deze set tegenover Nederland 14.

In de tweede set waren de rollen volledig omgedraaid en liet Oranje Brazilië met een serve serie Nova Marring van 2-4 naar 2-12 alle kanten van het veld zien. Met de gewonnen ‘rally van de dag’ kwam Oranje op 5-2 en vervolgens scoorden Elles Dambrink, Indy Baijens en Jolien Knollema aan de lopende band. Pas bij 8-18 kon Brazilië het eerste breakpoint van de set scoren.

Na 11-21 herpakte Brazilië zich, Anne Buijs en Sarah van Aalen kwamen er via de dubbele wissel in, eerder bij 8-18 was Marrit Jasper er al ingewisseld. Brazilië leverde een serie van zeven punten af en kwam op 18-21. Gabi, Ana Cristina en Nederlandse fouten hielden de serie tot die stand in leven, Indy Baijens maakte er een eind aan. Nova Marring benutte het setpoint op 20-24 met een blok uit smash.

Oranje scoorde in deze set 20 eigen punten, Brazilië kwam tot 15

In de derde set waren de teams in de score tot aan 12-11 aan elkaar gewaagd. Nederland had daarvoor met 5-7 voor en met 9-7 achtergestaan. Brazilië sloeg zich naar 16-11 en hield het verschil ondanks time outs bij 14-11 en 18-13 vast tot de big points (21-16).

Eline Timmerman pakte een tipbal mee, Brazilië ging aanvallend in de fout (21-18) en nam meteen de time out op. Op de side out via o.a. een punt van de ingevallen Celeste Plak werd het 23-20, op setpoint smashte Carol de overpass keihard tegen de vloer voor de 25-20 en 2-1.

Brazilië scoorde in deze set 22 eigen punten, Nederland 15.

Tot 7-7 ging het in de vierde set gelijk op, een ace van Roberta en een voetfout van Elles Dambrink maakten 11-7, time out Nederland, op 13-8 volgde de tweede time out van Koslowski. Hester Jasper nam de libero positie over, Celeste Plak,  die volgend seizoen in Brazilië speelt,  kwam erin maar Brazilië hield het initiatief (16-10, 20-14). De set werd door Ana Cristina na 24-18 in het voordeel van Brazilië beslist.

In de hele wedstrijd scoorde Brazilië 74 eigen punten en Nederland 61. Topscorer van de wedstrijd werd Ana Cristina met 19 treffers. Jolien Knollema maakte de meeste punten bij Nederland, totaal 16.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.