Winst en belangrijke ranking punten voor Italië, Japan en Canada

VoV, 31-05-2024. 6:00 uur. In Macao speelde Italië als eerste op de tweede wedstrijddag tegen Dominicaanse Republiek. Italië kwam met dezelfde basis als gisteren in het veld.  Orro, de Gennaro, Egonu, Sylla, Bosetti, Danesi en Lubian.

In de eerste set serveerde Orro haar ploeg van een 8-10 achterstand naar een 20-10 voorsprong. De serie bleef maar doorgaan. De set ging daarna met 25-12 naar Italië. In de tweede set hield Italië lang een voorsprong van drie a vier punten. Van 6-3 tot aan 18-14. Daarna liepen ze uit naar 21-14, Rodriguez serveerde de Dominicaanse Republiek naar 21-18, daarna brak Egonu de serie en op 23-19 maakte ze met twee aces de set uit.

Ondanks dat in set twee en drie Cambi, Antropova, Fahr, Fresino en Degradi voor kortere of langere tijd in het veld kwamen bleef Italië de bovenliggende partij. Na 13-13 in de derde namen ze afstand (13-17, 16-20), de opleving van de Dominicaanse Republiek bracht hen nog tot 19-21, Degradi zette Italië op matchpoint bij 20-24 waarna twee foutserves de set beslisten.

Italië was aan het net dominant met 26 om 48 punten voor blok en aanval. Egonu werd met 20 punten de topscorer.

Frankrijk vs. Japan was de volgende partij. De Japanse ploeg is redelijk zeker van het nu nog virtuele kaartje voor Parijs gezien hun voorsprong (afgerond 26 punten) op Canada en Nederland. Maar dat wil ziet zeggen dat ze op hun lauweren konden gaan rusten. En dat waren ze ook geenszins van plan.

Japan pakte meteen in de eerste set het initiatief en Frankrijk had bij 8-3 en 16-6 time-outs nodig om de Japanse series te kunnen stoppen. Dat lukte maar gedeeltelijk (16-8), waarna Japan via 19-10 doorstoomde naar de 25-14 winst. In set twee was de serie van 15-12 naar 21-12 met scores van Arati en Ishikawa beslissend voor de 25-18 eindstand.

In de derde set kon Frankrijk bijblijven tot 8-7, vervolgens zorgden Koga en Ischikawa voor het verschil van zeven punten bij 19-12. En daarmee was de set en de wedstrijd wel gespeeld, Japan gaf niks meer weg en met 25-15 pakten ze de 3-0 zege.

Koga werd met 19 punten topscorer, bij Frankrijk kregen Bauer en Gicquel de meeste punten achter hun naam, ieder 6.

In Arlington stonden Zuid-Korea en Polen als eerste van de drie te spelen partijen tegenover elkaar. Polen is de ongeslagen koploper, Zuid-Korea was pas één keer winnend van het veld gegaan. Daar bleef het ook bij. Polen won via de setstanden 20-25, 20-25 en 10-25 met 0-3.

Na de ruime achterstand van 7-15 in de eerste set kon Zuid-Korea bij 20-23 nog op drie punten komen, meer lukte niet. In de tweede set veranderde Polen een 13-12 achterstand in een 13-16 voorsprong en pakte daarna via 17-21 de 20-25 setwinst. De derde set werd met heel veel overmacht door Polen gewonnen. Via de tussenstanden 1-9, 4-13 en 8-20.

Fedusio van Polen werd met 17 punten topscorer, Smarzek kwam tot 14 treffers. Polen scoorde 24 eigen punten meer dan Zuid-Korea.

Daarna volgde het voor Nederland interessante duel tussen Canada en Duitsland, dat echter voor Nederland niet zo positief afliep. Canada behaalde het maximaal aantal ranking punten dat er te behalen viel via een 3-0 zege. Setstanden 25-20, 25-15 en 25-22.

Duitsland kon in de eerste set kleine achterstanden steeds wegwerken tot aan 16-15, ook de 21-17 werd nog bijna ingelopen (22-20), maar Canada sloot sterk af. In set twee was Canada oppermachtig en via 7-2, 15-6 en 20-10 pakten ze de winst met tien punten verschil. Bij 21-21 was het in de derde set ineens spannend, nadat Duitsland een 17-11 achterstand had weten in te lopen. Twee keer de side out en een breakpoint maakten er via 23-21 een 25-22 eindstand van.

Opnieuw waren Gray en van Ryk de topschutters bij Canada met 19 en 15 punten. Stigrot maakte 11 punten voor Duitsland, dat in de eigen score met 69 om 45 een eindje achterbleef. De winst leverde Canada 6,52 ranking punten op, ze staan er nu 13,62 voor op Nederland.

En als laatste was de beladen wedstrijd tussen Servië en Turkije gepland. Beladen omdat de huidige Servische coach er coach werd toen de huidige Turkse coach naar Turkije ging en hij de omgekeerde weg bewandelde. Ofwel Guidetti en Samtarelli wisselden van landenteams.

Turkije en Servië plaatsten zich al voor Parijs, dus ging het erom een zo goed mogelijke uitganspositie voor de VNL-Finals te krijgen. Turkije won met 1-3 via de setstanden 18-25, 31-33, 25-21 en 21-25. Melissa Vargas werd met 31 punten de topscorer. Bjelica en Lozo maakten beiden 13 punten voor Servië.

De eerste set ging na 13-11 en 13-18 via 16-22 naar Turkije, de tweede kende met 31-33 een razend spannende ontknoping waarin setpoints over en weer niet verzilverd werden. In set drie kon Servië het minimale verschil bij 20-19 uitbouwen naar 24-19 en in de vierde set was de serie van 6-8 naar 6-13 de basis voor de winst van Turkije. De 12-18 en 18-22 eindigden in 21-25.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.