Oranje sluit WK met 0-3 nederlaag af.

VoV. 09-10-2022. 17:47 uur. Nederland heeft de laatste wedstrijd van het WK in eigen land met 0-3 van Japan verloren. Na negen wedstrijden sluit Oranje als zesde in poule E af, totaal waren er vier zeges en vijf nederlagen gedurende het toernooi. Gewonnen werd van Kenia, Kameroen, Puerto Rico en Argentinië, verlies was er tegen Italië, België, Brazilië, China en Japan. De vijf landen die in poule E boven Nederland eindigden. Daaruit zou je kunnen opmaken dat het een terechte eindstand is wat Oranje betreft.

Tegen Japan stond er voor Oranje alleen nog de eer op het spel, Japan had na de eerdere winst van China tegen België, de opdracht om te winnen, zodat ze weer naar een derde plaats zouden kunnen stijgen en Italië in de kwartfinale, waarvan ze eerder met 3-1 hadden verloren, ontliepen. Hun tegenstander wordt nu Brazilië. Voor het WK oefende Oranje twee keer tegen Japan, met als resultaat een 3-2 zege en een 2-3 verlies.

Bondscoach Selinger begon met Britt Bongaerts, Myrthe Schoot, Celeste Plak, Nika Daalderop, Anne Buijs, Eline Timmerman en Juliët Lohuis. Juliët Lohuis viel in de eerste set geblesseerd uit, voor haar kwam Tessa Polder in de ploeg. Verder waren er invalbeurten voor Laura Dijkema, Elles Dambrink, Fleur Savelkoel en Marrit Jasper.

In de eerste set bleven de teams in de score tot 12-12 bij elkaar. Bij 4-4 liep Juliët Lohuis een enkel/ voet blessure op en werd vervangen door Tessa Polder. Japan nam na de 12-12 afstand naar 13-17, Anne Buijs sloeg Nederland naar de aansluitende 16de treffer. Japan liep uit naar 17-21, time out Nederland, waarna Oranje via o.a. twee kadootjes van Japan terugkwam naar 21-21. De foutserve van Eline Timmerman zette Japan op 22-23, een blok op Celeste Plak maakte er 22-24 van, waarna Tessa Polder met haar blokpunt Nederland in de wedstrijd hield. (23-24). Inoue sloeg Japan naar de 23-25 setzege.

In set twee gaf het scoreverloop eenzelfde beeld te zien. Teams deden nauwelijks voor elkaar onder en als de een of andere ploeg een paar punten voorsprong nam werd dat redelijk vlot weer ongedaan gemaakt. Zo kwam Japan op 6-9 en had Oranje bij 12-12 weer gelijkgetrokken. Japan sloeg met het breakpoint op 18-19 een gaatje van twee punten. Anne Buijs maakte er met een cross court geslagen aanval voor 22-22 weer een gelijke stand van, waarop Japan de time out in ging. Na een scorende pipe aanval en een uitgeslagen Oranje aanval (22-24) kon Eline Timmerman Oranje blokkerend in de wedstrijd houden. Op 23-24 smashte Japan de bal  in de brievenbus voor de 23-25 eindstand.

In de derde set nam Japan vlot een ruime voorsprong. Na de 3-3 liepen ze uit naar 4-7, 5-9 en 6-12. Het verschil liep op tot acht punten bij de 10-18 tussenstand. De inhaalrace van Nederland met scores van Anne Buijs, Celeste Plak en kadootjes van Japan bracht Nederland bij 17-20 op drie punten afstand. Dichterbij wilde niet lukken. Inoue zette Japan bij 19-24 op matchpoint. Nika Daalderop en Tessa Polder konden verlies twee keer uitstellen, voordat een pipe aanval de set en de wedstrijd afsloot. Met 21-25 en 0-3.

Bij Japan scoorden Ishikawa en Inoue 15 keer. Anne Buijs kwam tot hetzelfde aantal. Japan scoorde 4 aanvallende punten meer, Nederland had vier blokpunten voordeel. Verder serveerde Japan 3 aces tegen 0 aces van Nederland. En was hun foutenlast vijf punten lager.