Oranje U18 lijdt op EKK 3-1 nederlaag vs. Italië

VoV, 06-01-2022. 5:21 uur. De Jeugd Oranje ploeg van bondscoach Albert Cristina leed gisteravond in Marsicovetere in Zuid-Italië een 3-1 nederlaag tegen de leeftijdsgenoten uit Italië. Nederland speelde een hele sterke openingsset en won die met 24-26, daarna herpakte de Italiaanse ploeg zich en was drie sets op rij de betere. Na 24-26 werd het via 25-17, 25-19 en 25-14 een duidelijke 3-1 zege voor de thuisploeg.

In de openingsset veranderde Oranje een 4-3 achterstand met een serie van vier punten in 4-7, daarna was met name Saimen Hage scorend erg op dreef. Hij lobte, sloeg en blokte Oranje naar 6-10, een verschil dat de ploeg via 10-14 uitbouwde naar 11-18. Ondanks de time out van Italië op 10-14. Oranje kwam via vele foutserves van Italië makkelijk aan side out punten tot aan 18-23, daarna begon de inhaalrace van de thuisploeg. Cristina moest bij 21-23 en 23-23 de time out in. Xander Bomert sloeg Oranje naar setpoint (23-24), Italië kon nog gelijk maken, maar ging daarna twee keer in de fout, hetgeen Oranje de 24-26 zege opleverde.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid en moest Oranje al vlot in de achtervolging (7-3). Het niveau van de eerste set werd niet meer gehaald, Italië deed er een schepje bij bovenop en hield de hele set een punt of drie tot vijf verschil in de tussenstanden. Via 13-10 en 17-14 kwamen ze op 20-16, waarop Nederland de time out in ging. Dat gebeurde bij 23-17 nogmaals, maar had geen ommekeer tot gevolg. Italië scoorde via Gioele Taiwo de 25-17 met een ace.

Na de 5-5 in de derde set maakte Tomasso Barotto met o.a. twee aces het verschil naar 10-6. Oranje kon eerst nog aanklampen (12-10, 14-11) via scores van Lukas Sleurink en Xander Bomert, maar verloor gaandeweg de set het contact (16-11, 20-14). Italië hield het verschil op een handvol of meer punten vast en sloot met een 25-19 zege af.

In de vierde en laatste set liep Italië na de Nederlandse time out bij 6-1 uit naar een 10-2 voorsprong en daarmee was de set in feite gespeeld. Een waar foutenfestival volgde tot aan 17-8, beide partijen waren drukdoende met scoren voor de tegenstander, Oranje deed dat iets vaker dan Italië. Bomert en Sleurink scoorden nog een paar punten, maar het verschil op het scorebord als weergave voor hetgeen binnen de lijnen gebeurde was te groot. Italië maakte via 20-9 en 22-12 de 25-14 winst perfect.

Oranje scoorde 51 eigen punten, die voor rekening kwamen van Lukas Sleurink (17x), Xander Bomert (14x), Saimen Hage (13x), Luuk Steenbergen (4x) en Matthijs de Graaf (3x). Italië maakte 69 eigen punten, bij hen werden Alessandro Bristot (22x) en Tomasso Barotto (19x) de topscorers.

Vandaag speelt de U18 ploeg tegen Duitsland, een zege betekent doorgaan naar de halve finale.