Oranje U22 op drempel EK kwalificatie

VoV. 22-05-2022. 2:15 uur. De Oranje U22 ploeg van trainer/ coach Arjan Taaij won gisteravond ook de tweede poulewedstrijd bij het EK-kwalificatietoernooi in Kosovo. Na twee gelijk opgaande sets (21-25, 25-23) kon Oranje in de volgende twee sets doordrukken en via 25-21 en 25-18 de volle buit en de koppositie in de poule pakken.

Oranje begon met dezelfde basis als in de eerste wedstrijd. Tieme de Jong op spelverdeling, Martijn Brilhuis was de diagonaal, Yannick Bak en Jasper Wijkstra stonden op passer loper en Luuk Hofhuis en Robin Boekhoudt waren de middenmannen. Niels Lipke speelde op de libero positie. Spelverdeler Sil Meijs startte in de vierde set. Jesper van Muijden en Ferdy van Dijk speelden de derde en vierde set.

Nederland had een voordelige eigen score van 24 punten (67 om 43), daar stond een negatieve balans van 9 punten (34 om 25) in de foutenlast tegenover. Oranje was vooral blokkerend goed op dreef (16 om 6), ook aanvallend waren ze sterker dan Azerbeidzjan (46 om 35). Het voordeel op gescoorde aces bedroeg 3 punten (5 om 2).

Oranje scoorde de meeste punten via de passer lopers Jasper Wijkstra (21), Yannick Bak (2) en Ferdy van Dijk (1). De middenmannen namen 21 punten voor hun rekening. Daarvoor tekenden Robin Boekhoudt (17), Jesper van Muijden (2) en Luuk Hofhuis (2). Diagonaal Brilhuis maakte er 18 en de spelverdelers via Sil Meijs (3) en Tieme de Jong (1) totaal 4.

In de eerste twee sets waren de ploegen aan elkaar gewaagd, Azerbeidzjan kon in de eerste set enkele punten inhalen naar de 14-14 tussenstand, Nederland deed hetzelfde naar 17-17. Van 19-19 liep Azerbeidzjan via scores van o.a. Roman Gunskii uit naar 19-22, na setpoint op 21-24 pakten ze de winst.

In set twee eenzelfde beeld als in de eerste set. Twee teams die heel weinig voor elkaar onderdeden, waarbij Oranje een aantal keren een minimale voorsprong nam (9-7, 20-18) maar deze ook steeds weer ongedaan werd gemaakt. Het verschil maakte Oranje na 20-20, de 23-21 werd via de side out door Jesper van Muijden na 24-23 in 25-23 veranderd.

In de derde set maakte Oranje blokkerend het verschil na de 16-16 tussenstand. Blokpunten van Robin Boekhoudt (19-16), Jasper Wijkstra (21-18) en opnieuw Robin Boekhoudt (24-18) hielden Oranje op een beslissende voorsprong. Met een ace van Jasper Wijkstra werd de set gewonnen.

In de vierde set mocht Azerbeidzjan tot 11-11 blijven hopen op de tiebreak nadat ze daarvoor met 5-10 aan de leiding waren gegaan. Oranje draaide die achterstand met een 9 om 1 score om in een 14-11 tussenstand en stoomde vervolgens door naar 18-14 en 20-16. Deze voorsprong gaven ze niet meer weg en met 25-21 werd de 3-1 zege een feit.

Vandaag kan Oranje plaatsing definitief maken door Kosovo, dat nog geen setje won, te verslaan.