Vizier op volleybal

 

Orion na knotsgekke finale landskampioen

VoV, 13-05-2019. 5:10 uur. Achterhoek Orion heeft gistermiddag in Groningen via een stunt van jewelste de nationale titel veroverd. Voor zo’n 4.000 toeschouwers in MartiniPlaza kwamen ze van een 2-0 achterstand terug. Drie sets op rij wonnen ze met minimaal verschil, waarbij de derde werkelijk een thrillerscenario van het zuiverste soort had met een 32-34 als uitslag.  Orion pakte de tweede titel in de clubhistorie en voorkwam daarmee de vierde van Lycurgus op rij.

Arjan Taaij van de thuisploeg liet de volgende starting seven beginnen: Stijn Held (spelverdeler), Wytze Kooistra (diagonaal), Auke van de Kamp en Frits van Gestel (passer/lopers), Dennis Borst en Hossein Ghanbari (middens) en Erik van der Schaaf (libero).  Martijn van Goeverden zette daar Pim Kamps (spelverdeler), Joris Marcelis (diagonaal), Peter Ogink en Shalev Saada (passer/lopers), Wessel Anker en Twan Wiltenburg (middens) en Rob Jorna (libero) tegenover.

In de eerste set nam thuisploeg Lycurgus direct het initiatief. Vol passie trok de bluearmy ten strijde.  Het ging tot 8-8 gelijk op. Daarna werd het beslissende gaatje geslagen op de serve van Dennis Borst. Wytze Kooistra (blok uit), Hossein Ghanbari (midaanval) en een ace van Dennis Borst werd het 12-8, na de foutserve van Pim Kamps voor 9-8. Lycurgus had de controle van de set in handen en gaf die ook niet meer af. Auke van de Kamp scoorde via een paar driemeter aanvallen, en blokkeerde met Ghanbari de 19-14 tegen de vloer. Een slim balletje via het blok van Frits van Gestel betekende 23-19. Op setpoint sloeg routinier Marcelis buiten de lijnen voor 25-21.

In set twee kwam Orion sterk uit de startblokken. Via 1-3 en 3-6 werd het 5-9 door een ace van Pim Kamps. Na de 6-10 ging Lycurgus inhalen en ging erop en erover. Na de 11-13 tussenstand maakte een serie van zes punten op rij het verschil. (17-13). Orion kwam nog terug naar 22-20, het blok van Borst en Kooistra zette het verschil op drie punten bij 23-20. Kooistra, Marcelis en van de Kamp maakten de laatste drie punten van deze set voor de 25-22 eindstand en de 2-0 voorsprong voor Lycurgus.

De derde set hield het publiek in de finale van de stoelen. Het was te spannend om te blijven zitten. In de aanloop naar al die spanning had Orion bij 6-8, 10-13, 14-16 en 17-18 steeds het voordeel aan zijn kant gehad. Joris Marcelis en Shalev Saada hadden hun ploeg steeds aan de leiding gehouden, bij 20-19 nam Lycurgus de koppositie over. En vervolgens ontstond er een knallend gevecht om de titel of verlenging van de wedstrijd, waarin de afscheid nemende routiniers Wytze Kooistra en Joris Marcelis met hun punten een belangrijke rol speelden.

Orion ging op 23-22 de time out in, Lycurgus kwam bij 24-23 op matchpoint en meende na 25-24 de titel op zak te hebben toen iedere Lycurgus fan (en ook menig andere) een ace van Frits van Gestel meende te zien, die echter door scheids Koos Nederhoed op advies van de lijnrechter uit werd gegeven. Uit de beelden nadien bleek hun ongelijk, het was een ace! Dus 26-24, maar het werd 25-25. Bij 29-28 en 30-29 volgden nogmaals matchpoints, Orion kreeg setpoint op 31-32 en 32-33 en via een uitgeslagen bal van Kooistra pakten zij tenslotte de setwinst  voor de 2-1 stand.

In de vierde set moest Lycurgus zich zien te herstellen van de enorme dreun uit de voorgaande en ging Orion op de golven van het succes door.  Lycurgus pakte wel meteen stevig aan (6-3), maar was dat geringe verschil bij 6-7 ook al weer kwijt. Bij Lycurgus zakte het vervolgens een beetje weg, Orion had de oppepper een plaatsje gegeven en nam bij 12-14 de leiding over. Het minimale verschil hielden ze vast (16-18, 18-20, 20-22) tot aan de 21-22, waarop een uitgeslagen aanval van Saada gelijk maakte. Time out Orion. Twee foutserves verder stond het 23-23, Marcelis sloeg de gasten naar 23-24 en Auke van de Kamp miste vanaf de drie meter de kans op de gelijkmaker. Met 23-25 had Orion de verlenging te pakken.

De finalereeks kreeg na 2-2 in wedstrijden en 2-2 in sets in de vijfde doorgang dus de ontknoping via een tiebreak. Ten teken dat de verschillen maar uiterst gering waren. In het begin van de tiebreak werd er door beide partijen even stevig fout geserveerd, tot aan 7-6, daarna scoorde Marcelis drie keer op rij voor de 7-9 tussenstand, waarop Lycurgus de time out in ging. Bij 8-11 haalde Taaij zijn ploeg weer naar de kant.

De Vries, van de Kamp en een push uit van Marcelis maakten 11-11 en op de side out werd het 13-13. Saada zette Orion op matchpoint en kampioenspunt en serveerde het vervolgens ook zelf weer van het scorebord. Wessel Anker scoorde 14-15 en Joris Marcelis sloot zijn volleybalcarrière daarna af met het scoren van het winnende punt voor de landstitel. En vervolgens konden de alom bekende taferelen van feestende spelers, staf en fans beginnen, terwijl Lycurgus nog even weer terugdacht aan 25-24 in de derde set en het ace dat geen ace mocht zijn.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto website Achterhoek Orion.