Orion nipt ten onder tegen Panathinaikos

VoV, 12-01-2023. 7:07 uur. De SaZa Topsporthal in Doetinchem was gisteravond het strijdtoneel voor de eerste wedstrijd in de kwartfinale van de Challenge Cup tussen Orion en het Griekse Panathinaikos, dat via Odolena Voda uit Tsjechië en Viking Bergen uit Noorwegen tot de laatste acht was doorgedrongen. Orion was in de vorige ronden te sterk geweest voor teams uit Luxemburg en Azerbeidzjan. Om 20.00 uur werd er voor de eerste opslag gefloten. Vier sets later was de eerste kwartfinale met 1-3 verloren door Orion via de setstanden 27-25, 23-25, 21-25 en 22-25.

In de openingsset liepen de teams in de score gelijk op. De gasten begonnen met twee punten voorsprong aan de big points (18-20), met twee breakpoints op de eigen serve bij 19-20 en 21-21 nam Orion de leiding bij 22-21 over. Ze kwamen op setpoints bij 24-23 en 25-24, pas bij 26-25 slaagden ze via Jasper Diefenbach om het te verzilveren.

Panathinaikos maakte in het middendeel van de tweede set het verschil. De 11-12 voorsprong werd 11-14 waarna de 12-14 werd uitgebouwd naar 12-17. Orion kon boven de twintig nog inlopen naar eerst 21-23 en daarna naar 23-24, maar slaagde niet om met de gelijkmaker de spanning terug te brengen.

In de derde set had Panathinaikos bij 2-5 het eerste verschil gemaakt en bouwde dat uit naar 3-9, 7-15 en 13-21. Orion kon de schade deels repareren, maar de achterstand was veel te groot om de Griekse ploeg nog echt in de problemen te brengen. Na 18-22 pakten ze de 1-2 voorsprong in sets met 21-25.

Orion ging voor de tiebreak en daarvoor moest de vierde set gewonnen worden. Een minimale 5-6 achterstand werd omgebogen naar een 9-6 voorsprong en tot 13-11 bleef de ploeg uit Doetinchem een beslissend verschil op de borden houden. De Griekse serie naar 13-15 maakte er een eind aan. Orion knokte voor wat het waard was en nam bij 20-19 (na 17-19) de leiding weer over en de fans konden tot 22-21 blijven hopen op een tiebreak. Met een serie van vier punten maakte Panathinaikos de set in een keer uit voor de 22-25 eindstand.

Aanvallend (52 om 49 punten) en serverend (6 om 1 ace) had Orion een voordeel van acht punten. Dat werkte Panathinaikos weg met 9 om 13 blokpunten en een 37 om 26 foutenlast, die een direct punt voor de tegenstander opleverde. Samuli Kaislasalo van Orion werd met 24 punten topscorer.

De return in Athene is op 25 januari aanstaande om 18.30 uur. Wellicht kan Orion dan de 100ste Europese wedstrijd uit de clubgeschiedenis nog wat extra glans meegeven. Orion moet dan met 3-0 of 3-1 winnen om via de golden set nog kans te maken op de halve finale.