Orion trekt de stand gelijk

VoV, 29-04-2019. 5:40 uur. De tweede play – off wedstrijd om het Nederlandse kampioenschap heeft een zege opgeleverd voor Achterhoek Orion. De ploeg uit Doetinchem kon daarmee de 1-0 achterstand in wedstrijden, vorige week verloor het met 3-1 in Groningen, wegwerken en is er van verzekerd dat de titelstrijd minimaal over vier wedstrijden gaat.  Het staat nu 1-1 en aanstaande woensdagavond is om 19.30 uur is de derde finale in MartiniPlaza. De setstanden in Doetinchem waren 25-20, 23-25, 22-25, 25-21 en 15-12.

‘Teveel eigen fouten’, luidde de heldere conclusie van Dennis Borst na afloop. ‘Het komt aan op de kleine momenten, de details waarop het moet doen en daar verlies je het vandaag op.’ ‘Uiteindelijk hebben we aanvallend te weinig gebracht. Zeker in de laatste twee sets was het niet goed genoeg meer.’ vulde coach Arjan Taaij erop aan.

In de eerste set nam Orion door onder andere een netfout en een passfout een voorsprong van 12-8, naar later bleek een beslissend verschil. Orion bleef een (soms minimaal) voordelig verschil op het scorebord houden bij 15-13 en 19-17, maar had een sterke finish. Lycurgus kon de 23-18 achterstand nog in 24-20 veranderen voordat Orion de set met 25-20 kon afmaken.

In set twee had de thuisploeg aanvankelijk een fors voordeel (6-2) echter kreeg Lycurgus via sterk blokkerende acties steeds meer grip op de set en wist de achterstand geheel weg te werken en zelfs bij 8-9 op voorsprong te komen, waarop Orion de kantlijn opzocht. Orion sloeg terug, ging met 14-11 aan de leiding, maar moest in de achtervolging toen Lycurgus er 14-16 van maakte middels een serie van vijf punten.

Teams waren aan elkaar gewaagd, bleven gelijk opgaan waarbij er soms veel opwinding en discussie was over een terecht / onterecht toegekend punt, dat de een uit zag en de ander gewoon in had gezien. Lycurgus liep uit naar 16-19, bij 20-20 was het weer gelijk. Lycurgus deelde de laatste tik uit, Ze kwamen op 21-23 en 23-24, time out Lycurgus, waarna Auke van der Kamp de set uitmaakte en de setstand op 1-1 bracht.

De derde set was ook voor Lycurgus, teams losten elkaar regelmatig aan de leiding af, maar het verschil in deze spannende set bedroeg nooit meer dan een paar punten. Lycurgus had dat voordelige verschil bij 14-16, Orion nam over (18-17) en verloor die voorsprong ook weer. (19-21). Waarop Orion de time out inging. Wytze Kooistra was in deze fase belangrijk voor Lycurgus met zijn rake klappen voor bijvoorbeeld 19-21 en 19-23, waarop Orion de tweede time out in korte tijd  nam. Van der Kamp zette de Groningers met een driemeter score op 20-24, na 22-24 stond er een man te weinig bij Orion in het veld en ging de winst naar Lycurgus.  Dus 1-2 voor Lycurgus.

De thuisploeg moest vol aan de bak in de vierde set om een tiebreak te kunnen spelen.  Orion pakte een 4-1 voorsprong, bleef het verschil van een punt of drie vier vasthouden bij 8-5 en 12-9. Orion bleef druk zetten onder leiding van de zeer sterk spelende Shalev Saada en dat zorgde ervoor dat Abiant Lycurgus moeite had om zelf voldoende te blijven scoren. Kansen kwamen er wel, maar de thuisploeg bleef in set vier de boventoon voeren.  Lycurgus ging bij 15-12 naar de kant, maar het sorteerde geen effect. Het verschil bleef, 18-14 werd 21-16, tweede time out Lycurgus, en 23-18. Via een foutserve kwam Orion op 25-21 en 2-2 in sets.

Orion veranderde een 1-2 achterstand in een 5-2 voorsprong in de tiebreak. Wytze Kooistra maakte met een drietal scores de 7-7 , waarop Orion de time out inging. Daar kwamen ze goed uit, via 10-8 werd het 13-10. Joris Marcelis scoorde een aantal keren en vierde zijn punten met het publiek. Lycurgus kwam tot 13-12 terug, een blokje van Marcelis maakte 14-12 en vervolgens liet hij ook het laatste punt op zijn naam noteren. Met 15-12 ging de tiebreak naar Orion, de wedstrijd was met 3-2 voor hen en de stand is dus 1-1.