Orion wint thriller tussen topteams

VoV, 12-11-2017. 8:40 uur. Seesing Personeel Orion heeft gisteravond in Omnisport de topper tegen Draisma Dynamo met 2-3 voor zich beslist. Na de derde set werd de wedstrijd een ware thriller, die zijn apotheose kreeg in een 17-19 setstand in de tiebreak, nadat de vierde set met 25-23 door Dynamo was gewonnen.

Orion had in de eerste set de 5-1 achterstand bij 7-8 in een voorsprong omgebogen, waarop de thuisploeg na de 12-13 tussenstand via 19-15 naar 22-16 en 25-22 setwinst ging, dit ondanks een aantal wissels bij de gasten.

Orion nam meteen in de tweede set het voortouw en gaf dit ook niet meer af. Via 6-12 en 12-19 werd de 1-1 setstand met 17-25 een feit. In de derde set waren de teams lang aan elkaar gewaagd (14-14 en 16-16), op de versnelling van de gasten uit Doetinchem moest Dynamo het antwoord schuldig blijven en verloor met 19-25, waarmee het op 1-2 achter kwam.

In de vierde set herstelde Orion zich van een 13-8 achterstand, was bij 14-16 weer beslissend op voorsprong gekomen en hield dat beslissende verschil tot 21-23 vast. Met een serie van vier kon Dynamo echter de tiebreak afdwingen.  Orion kwam ruim voor in de vijfde set (2-5), zag Dynamo er voorbijgaan (8-7), maar had in de finale toch de langste adem en won met 17-19.

Nico Manenschijn scoorde 26 keer voor Dynamo, eenzelfde aantal kreeg Joris Marcelis op naam. Orion had een +2 op de eigen score en een -9 lagere foutenlast in de totaal score van 103 om 114 punten.  Totaal werd er 46 keer met de serve gescoord, 14 aces (5/9) en 32 foutserves (17/15).

SV Land Taurus had onverwacht veel moeite om rode lantaarndrager Vallei Volleybal Prins eronder te houden. De gasten uit Ede namen een 1-2 voorsprong via 21-25 en 24-26 in de tweede en derde doorgang, nadat ze de eerste ruim met 25-15 verloren hadden. Met 25-19 kon Taurus de schade herstellen en daarna de tiebreak met 15-10 voor zich beslissen.

Taurus was in de eerste set oppermachtig (15-8, 22-12), was dat overwicht in de tweede kwijt (4-6, 14-15, 21-24) en moest in de derde na 19-19,  21-21 en 24-24 uiteindelijk toch capituleren. In set vier werd een 14-15 achterstand naar 19-16 omgebogen, waarop de winst volgde. In de vijfde bleven ze de baas.  Jelle van Jaarsveld (Taurus) werd met 27 punten topscorer, bij VVP scoorde Peter Ogink 17 keer.

De Talentenploeg kon de 15-25 nederlaag van de eerste set met 25-17 in de tweede ongedaan maken, maar daarop volgden twee 21-25 nederlagen, die voor een 1-3 nederlaag tegen Advisie / SSS zorgden.

SSS nam al vlot een 6-10 voorsprong in de eerste set, die ze met ruim verschil aan de finish brachten. In set twee kon TTP na 11-11 doordrukken en de stand gelijk trekken. Daarna liet SSS zich niet meer verrassen.

Martijn Brilhuis scoorde voor TTP 20 keer, net zoveel als Raygid Isenia voor SSS.  Aces, blok en foutenlast waren voor beide partijen hetzelfde, het verschil kon SSS met een betere 40 / 50 aanvallende score maken.

Vandaag wordt nog gespeeld Zaanstad vs Inter Rijswijk. In verband met de Champions League wedstrijd van Lycurgus werd Zwolle tegen Lycurgus uitgesteld.

De (vertekende) stand is nu: Orion 7-19, Lycurgus 6-18, Dynamo 8-17, Taurus 8-14, SSS 7-12, Zwolle 6-7, Zaanstad 7-7, TTP 6-4, Rijswijk 7-4, VVP 8-3.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto TTP Rudy Biekart.