Polen blijft ongeslagen, verlies Canada vs. USA.

VoV, 29-05-2024. 5:25 uur. Op de eerste dag van de tweede VNL-week bij de dames hadden Thailand en de Dominicaanse Republiek de eer om het toernooi in Macao te openen. Thailand was nog puntloos na vier wedstrijden en stond voorlaatste, de Dominicaanse Republiek had een score van 50% behaald, twee gewonnen en twee verloren duels.

Thailand en de Dominicaanse Republiek gingen in de eerste set tot 20-20 gelijk op. Een ace van Thailand via de netband maakte het verschil naar 22-20, time out Dominicaanse Republiek, de uitgeslagen aanval maakte even later 24-21, opnieuw time out Dominicaanse Republiek. Thailand sloot na de side out op 24-22 met 25-22 af.

Bij het begin van de big points in de tweede set stond Dominicaanse Republiek met 16-21 voor, daarna gaven ze nog vier punten weg en scoorden zelf nog vier eigen punten tot aan de 20-25 eindstand.

Met en supersnelle eerste tempo bal kwam Thailand in de derde set met 22-16 voor, nadat ze in het middendeel van de set (15-12, 18-13) het verschil hadden gemaakt. Via een ace en een ‘blok uit’ bal maakten ze van 23-17 de 25-17 setwinst en een 2-1 stand.

Thailand zag een ruime 10-5 voorsprong in de vierde set verloren gaan bij 12-13, herpakte zich en ging als eerste over de twintig puntengrens (21-19). Kwam met 22-23 achter na een score van Gonzalez, nam de leiding met 24-23 over en won de set en de wedstrijd na een aanvallende fout van de Dominicaanse Republiek met 26-24 en 3-1.

Gonzalez van Dominicaanse Republiek werd met 20 treffers topscorer.

In het duel tussen Brazilië en Japan ging het om zo goed mogelijke uitgangspositie voor de kwartfinales bij de VNL-Finals, beide teams hebben zich al voor Parijs geplaatst.

Brazilië had in de openingsset lang het voordeel aan hun kant (1-5, 6-10, 8-12, 17-18), maar Japan was het eerst bij de twintig punten (20-18). In een spannende setfinale kon Japan de 23-24 achterstand op setpoint veranderen in de 26-24 setwinst middels een aanvallend punt van Ishikawa.

In set twee leken de scores van Carol, Gabi en Ana Christina Brazilië in veilige haven te brengen toen ze na 19-19 hun team een 20-24 voorsprong gaven, Japan kwam echter via o.a. twee blokpunten tot 24-24, daarna was het op setpoint Gabi die de beslissende smash uitdeelde voor 24-26.

In de derde set kwam Brazilië van een hele grote achterstand bij 21-12 nog terug naar 21-17, een score van de Japanse Koga. Met een ace pakte Japan de set met 25-19 en kwam met 2-1 in sets voor.

Brazilië maakte in de vierde set gelijk en dwong met 20-25 na 16-20 en 19-24 via een treffer van Thaisa de tiebreak af. Daarin pakten ze vlot een 1-4 voorsprong die ze via de time out standen 3-7, 6-9 en 10-13 met een uitgeslagen aanval met 11-15 beslisten. Dus een 2-3 zege voor Brazilië.

Koga en Gabi werden met 29 en 24 punten de topscorers bij Japan en Brazilië. Blokpunten en aces maakten het verschil (21 om 11) ten gunste van Brazilië.

Bij Polen vs. Servië stond de ongeslagen Poolse ploeg tegenover de nummer 12, Servië had pas één duel gewonnen, was zonder hun sterren Boskovic en Ognjenovic aan de eerste week en ook nu weer aan de tweede week begonnen.

Polen bleef via 3-1 winst ongeslagen. Setstanden 25-16, 23-25, 25-18 en 25-22.  Aanval (60 om 51 punten) en foutenlast (16 om 23 punten) maakten het verschil. Magdalena Stysiak werd met 23 treffers topscorer.

In de eerste en derde set nam Polen een ruime foorsprong (1ste 17-10, 3de 16-10) en liet zich daarna niet meer verrassen. In de tweede kon Servië een 17-13 achterstand ombuigen naar 18-19 en de 23-22 veranderen in 23-25 winst.  En in de vierde was het tot 21-19 spannend, daarna drukte Polen door.

Canada vs. USA was voor Oranje een belangrijk duel. Niet alleen voor de Oranjefan maar eigenlijk wel voor alle Nederlandse volleybalvolgers die de ploeg van Koslowski naar Parijs willen zien gaan. Canada kende een voortreffelijke eerste week, won daarin drie wedstrijden, maar verloor de eerste wedstrijd van de tweede week.

Het werd 1-3 voor USA via 22-25, 17-25, 25-23 en 20-25.  Na 19-19 in de derde set kon Canada het initiatief omzetten in setwinst. In de eerste set was USA na 19-19 met een driepunter naar 19-22 spekkoper, in de tweede doorgang had USA bij 10-18 en 15-23 een zeer geruststellende voorsprong en zette die ook in winst om. Canada slaagde er nog bijna in een vijfde set af te dwingen, maar in de setfinale na 19-20 in de vierde set ging het mis. Via 19-22 won USA met 20-25.

Canada had de betere eigen score met 73 om 65 punten. Maar de zeer hoge foutenlast van 33 om 11 punten deed hen de das om. Gray en van Ryk waren met 23 en 20 punten beter op schot dan Plummer en Larson met 16 en 15.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB , Brazilië  en Canada.