Vizier op volleybal

 

Protos: Anciënniteit over onbezonnenheid

VoV, 04-11-2019. 13:34 uur. Allereerst heel even over de bekerwedstrijd (let op het subtiele gebruik van het enkelvoud, hier kom ik later op terug) van vorige week tegen onze Amersfoortse buren. Het is altijd een feestje om tegen Keistad te mogen spelen. We zijn samen uit de eerste divisie gekomen (zij als terechte kampioen, wij via de achterdeur) en wij hebben vorig jaar twee keer 3-2 tegen elkaar gespeeld waar beide thuiswedstrijden werden gewonnen.

Beide teams doen het boven verwachting goed in ’s Neerlands Topdivisie en beide teams doen het tot nu toe beter dan de beide promovendi uit de toch sterker geachte 1e divisie B van vorig jaar. Bovendien is het leuk dat twee teams tegen elkaar spelen waarbij bijna iedereen elkaar kent en van je bekenden wil je natuurlijk niet verliezen. Keistad won de eerste twee sets regelmatig waarbij de studenten eigenlijk geen kans hadden.

In set 3 en 4 lieten de Domstedelingen de keientrekkers zien dat ze echt wel kunnen volleyballen als ze met wat enthousiasme spelen. De jongere garde speelde vrijuit, won de derde set en bijna de vierde. Helaas was diagonaal Mart van Keistad op het laatst net weer scherp genoeg om zijn zoveelste punt te scoren. Het gevoel overheerste dat hier meer in gezeten had als we wat scherper hadden gespeeld. Ook hier zal ik (helaas) later op terug komen.

De tweede wedstrijd om deze keizers baard had niet gespeeld hoeven (moeten?) worden. Madjoe en wijzelf waren volop aan het wisselen om spelers met allerlei pijntjes en blessuretjes zoveel mogelijk te ontlasten. Helaas niet echt een reclame voor het volleybal. Het was duidelijk dat beide teams beter konden. Enfin, Keistad succes en tot 14 december in Amersfoort!

VCN uit. VCN is één van de meest ervaren teams uit de Topdivisie en de mede-koploper. Zou het één met het ander te maken kunnen hebben? De fusieclub Volleybalvereniging Capelle Nieuwerkerk is twee jaar geleden gepromoveerd uit de 1e divisie maar de individuele spelers hebben de nodige uren in de nog steeds fitte lijven zitten. Om een voorbeeld te geven: De altijd enthousiaste en (voor mij) oude bekende Ralph Backer speelde al in de eredivisie bij Capelle toen onze jongste middenman nog geboren moest worden en is nu exact even oud als onze beide spelende middenmannen samen. Hierbij ook nog aangetekend dat de spelende middenmannen aan de studentikoze kant de (bijna) oudste en de jongste spelers van het team waren. By the way, nestor Backer hield zich gemakkelijk staande en liet onze jongelingen zien het spelletje nog lang niet verleerd te zijn.

Helaas misten de DKTP-Software mannen de (relatief) ervaren middenman Oscar Scholing en waren de beide passer-lopers Lode Notermans en Jasper Rietman nog niet volledig inzetbaar.

De eerste set was van een erg hoog niveau van beide kanten. Het bleef spannend en pas bij 35-33 konden de ervaren oud- Ambtenaren Sport Club/Concordia/Nivoc ’72 spelers de set voor de studentikoze neuzen weg kapen. De OV-jaarkaarthouders hadden twee volle kansen om de set te winnen (op setpoint een rallybal aan USV’se kant) maar hadden niet de volledige onbevangenheid om er vol voor te gaan.

In set 2 en 3 bleef het niveau alleszins behoorlijk aan beide kanten. Er werd vooral met veel vuur en emotie gespeeld. Set 2 was voor VCN, set 3 voor de studiefinanciering ontvangers. Daarna was de studentenhaver op. Alsof de collegelopers wilden laten zien dat de vereniging USV Protos (toen nog USS geheten) toch echt ouder is dan oudste loot aan de stamboom van het huidige VCN, zo lieten zij zich door de Capelle/Nieuwerkerk aan den IJsselnaren overdonderen. De huidige jongeren waren murw gespeeld en konden niet meer onder de druk van huidige anciënniteit uit komen.

Direct na de wedstrijd overheerste het gevoel dat er meer in gezeten had (belofte ….). Coach Ferry van Hal van VCN verwoordde het mijns inziens goed door te zeggen dat wij eenzelfde leertraject moeten doorlopen als waar zij doorheen zijn gegaan; als je nieuw bent in deze klasse laat je je nog wel eens intimideren door meer ervaren tegenstanders. Een mooie les voor de Domstedelingen.

De uitslagen van afgelopen zaterdag laten (weer eens) zien dat bijna iedereen van iedereen kan winnen in de Topdivisie en zelfs een meer of minder toevallig aanwezige NEVOBO directeur prees de manier waarop op dit niveau wordt gespeeld; misschien niet altijd goed maar wel met passie en emotie.

De technische staf van de UU/HU sporters gaat zich beraden en met de spelers voorbereiden op de kraker tegen het talententeam van Dynamo Apeldoorn. Ik ben benieuwd waar de Technisch Manager van Dynamo voor zal gaan juichen, zoonlief of clublief.

Zaterdag 9 november vanaf 17.00 uur in sportcentrum Olympos op de Uithof te Utrecht.

gh @ VoV, verslag van Drs. Bernard P. Schoonbeek MBA bsc, USV Protos.