Vizier op volleybal

 

Reactie VVH op stuk in Leeuwarder Courant

VoV, 04-12-2017. 12:11 uur.  Met verbazing hebben wij van VVH Harlingen maandagochtend het stuk gelezen dat de Leeuwarder Courant heeft geschreven over ons eerste herenteam. “Wederom” een schreeuwerig, overdreven en schadelijk bericht, waarbij klaarblijkelijk het enige doel is om sensatie te zoeken.

Blijkbaar is het objectief schrijven over een volleybalwedstrijd niet voldoende of te saai voor de LC. Na het sensatiestuk dat zij vorig jaar plaatsten (met als headline: “VVH Frieslands volleybalhoop”), is het dit jaar weer raak. Wederom heeft de interviewer de antwoorden die spelers Koen Sikkema, Johannes Bult en Reinier Kwast gaven verdraaid, om er zo een interessanter stuk van te maken. Hierbij geven wij als vereniging onze visie op hoe de huidige situatie wél is.

Wat een feit is, is dat wij als club uit Harlingen een smalle basis hebben om vanuit te werken. De vereniging is met zo’n 150 leden klein te noemen en we hebben het inderdaad lastig om jongens op jonge leeftijd aan ons te binden. Dit, ondanks alle clinics op scholen en smashbal-initiatieven waar vooral Ilonka Volkers en Femia Hoekstra zich met hart en ziel voor inzetten.

Wat wij onderkennen is dat, als je in Friesland een herenteam op een landelijk hoger niveau zou willen hebben en houden, er meer samenwerking moet zijn tussen clubs. Zodoende zou je de beste spelers van de provincie bij elkaar kunnen brengen. De LC doet met haar stuk voorkomen, dat ons eerste herenteam op korte termijn voornemens is om met VC Sneek heren 1 te fuseren. Dit is klinkklare onzin, niets meer – niets minder.

Wat verder een feit is, is dat de selectie van ons eerste herenteam krap te noemen is. Door persoonlijke omstandigheden zijn er een tweetal spelers gestopt. Dit is uiteraard erg teleurstellend, maar wij zijn van mening dat dit (mede door hulp uit het tweede herenteam) valt op te vangen.

Wat verder een feit is, is dat ons eerste herenteam na acht wedstrijden gespeeld te hebben zichzelf terugvindt op de negende plaats op de ranglijst met 19 punten. De nummer drie (Rivo Rijssen) heeft echter maar vijf punten meer én heeft een wedstrijd meer gespeeld. Gezien het feit dat je met een 4-0 overwinning vijf punten kunt verdienen, lijkt ons degradatiezorgen op dit moment in het seizoen dus absolute onzin.

Over de wedstrijd van afgelopen zaterdag tussen Casco Montage / VVH tegen Veracles heeft de dienstdoende journalist van de LC (Nick Bosma) werkelijk niets geschreven. Vandaar dat wij dat bij deze doen. Na enkele teleurstellende wedstrijden te hebben gespeeld, waarin weinig lukte, was het afgelopen zaterdag niet slecht wat de Harlingers lieten zien. De passing was op orde, waardoor de spelverdeling de aanvallers goed kon bereiken en zij een goed rendement behaalden.

Alleen in de eindfases van set 1 (21-16 voor staan en uiteindelijk 22-25 verliezen) en 3 liet VVH het helaas afweten, waardoor uiteindelijk een 2-3 nederlaag geïncasseerd werd. Toch was achteraf een stukje tevredenheid over het vertoonde spel. De patronen die op de trainingen zijn opgepakt, kwamen er beter uit. Daarnaast wist de ploeg meer servedruk te produceren en de eigen servicepass beter te verzorgen waardoor het Harlinger spel bij vlagen prima was. Genoeg perspectief voor de komende wedstrijden dus, te beginnen met de uitwedstrijd in Hoogezand bij Krathos komende zaterdag.

Al met al, concluderen wij als vereniging zodoende dat het nog helemaal zo slecht nog niet gaat in Harlingen. Ondanks dat we een kleine vereniging zijn, weten wij een tweede divisieteam draaiende te houden die het (mede gezien de overwinningen eerder dit seizoen op koploper Sneek en nummer drie Rivo Rijssen) iedere tegenstander lastig kan maken.

Ten aanzien van de schadelijke, sensatiezoekende manier waarop de Leeuwarder Courant wederom over ons heeft geschreven kunnen wij zeer kort zijn. De journalisten van deze krant zijn in Harlingen ten alle tijden welkom, maar spelers/leden van de club zullen zich niet wederom lenen voor een interview.

gh @ VoV, persbericht en foto via Reinier Kwast, VVH Harlingen.