Scandicci neemt koppositie over van Conegliano

VoV. 08-02-2022. 5:30 uur. In de Italiaanse Serie A1 bij de dames gaat voor het eerst sinds heel lang Conegliano niet meer aan de leiding. Zij zijn in de stand voorbijgestreefd door Scandicci en Monza. In een rechtstreeks duel verloor Conegliano van Monza en Scandicci zette Busto Arsizio aan de kant, waardoor de wijzigingen in de kopgroep plaatsvonden.

Conegliano, zonder Robin de Kruijf, leed op eigen veld een 1-3 nederlaag tegen Monza. Na de 25-23 in de eerste set pakten de gasten met 20-25, 25-27 en 13-25 de volgende drie en de winst. In de derde set had Conegliano bij 24-21 de nodige setpoints voor de 2-1 stand maar verzilverde ze niet. Na de 25-24 was Scandicci met een driepunter spekkoper. Die tik kwam de ploeg niet meer te boven en via 7-16 en 8-20 werd er in de vierde set wel heel erg ruim verloren. MVP werd de Poolse Magdalena Stysiak, ze scoorde 23 keer. Vijf keer minder dan Paola Egonu van Conegliano.

Cuneo van Marrit Jasper boekte een 0-3 zege bij Vallefoglia. De thuisploeg kwam tot 20, 23 en 21 punten per set. De tweede set ging na 21-18 naar 23-23, waarna Cuneo de winst pakte. MVP werd Alice Degradi, mede dankzij de 19 punten die ze liet noteren. Marrit Jasper deed het met 16 scores, 54% aanvallend scoringspercentage ook heel prima.

Firenze leed thuis een 2-3 nederlaag tegen Roma, dat de tweede (22-25), vierde (21-25) en vijfde (12-15) set voor zich besliste. De 25-20 en 25-21 leverden de ploeg van Yvon Beliën en Jolien Knollema nog één puntje op. Knollema speelde niet, Beliën scoorde 11 keer, waarvan 2 blokkerend. Hanna Klimets van Roma werd MVP, ze scoorde 26 keer. Sylvia Nwakalor van Firenze maakte er twee meer en werd daarmee topscorer van de partij.

Er werden drie partijen gespeeld zonder Nederlandse inbreng. Scandicci won met 3-0 van Busto Arsizio via 29-27, 25-20 en 25-15. Busto A. kon drie setpoints in de eerste set niet verzilveren, Scandicci slaagde bij de tweede poging wel. MVP werd Ekaterina Antropova met 24 punten.

Chieri ’76 won met 3-1 van Trentino. Na de 1-1 stand beslisteen 25-18 en 25-23 de wedstrijd. De Belgische Kaja Grobelna werd tot MVP gekozen, ze scoorde 27 keer.

Casalmaggiore won met 2-3 bij Bergamo. De 2-0 achterstand ins ets konden ze ongedaan maken en via 12-15 pakten ze daarna de winst. MVP werd Bozana Butigan. Ze scoorde 19 keer.

De wedstrijd Perugia vs. Novara ging niet door.

• 14> Trentino 17-10.

Bij de mannen in Italië was er een 3-0 zege voor koploper Perugia van Thijs ter Horst. Hekkensluiter Ravenna kreeg tegen hen 18, 13 en 16 punten mee. Ter Horst speelde drie sets en scoorde 12 keer. Niels Klapwijk liet er 5 voor Ravenna noteren.

Nimir Abdel-Aziz en Maarten van Garderen wonnen hun uitduel met Modena met 2-3 bij Trentino. De 2-0 achterstand in sets (25-23, 25-22) werkten ze met 19-25 en 18-25 weg, waarna de tiebreak met minimaal verschil naar hen ging (13-15). Abdel-Aziz scoorde 28 keer, van Garderen had in drie sets invalbeurten voor de passing. Daarin bleef hij foutloos. De eigen score bij Modena was een stuk beter dan die van Trentino (69 om 91), de foutenlast met 19 om 31 een stuk hoger.

Cisterna van Twan Wiltenburg verloor uit bij Monza met 3-1. De eerste set ging met 22-25 naar hen, daarna volgenden twee nipt verloren sets (twee keer 25-23) en de 25-18 in de vierde set besliste de wedstrijd. Wiltenburg viel een keer en stond een set in de basis. Hij scoorde niet, kreeg ook geen enkele set up.

• 01> Perugia 18-50
  • 02> Civitanova 17-42
  • 03> Trentino 18-39
  • 04> Modena 16-35
  • 11> Cisterna 17-17
  • 13> Ravenna 16-2

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV, FIVB.