Scudetto voor de Kruijf en Conegliano

VoV, 11-05-2022. 2:17 uur. In de ‘best of five’ in Italië om de Scudetto bij de dames stond gisteravond een mogelijk beslissende wedstrijd op het programma. Conegliano van Robin de Kruijf ging op bezoek bij Monza. De stand van 1-2 voor Conegliano geeft al aan dat de beslissing kan vallen, maar ook dat de thuisploeg bij een zege een vijfde duel afdwingt. De vorige wedstrijd in Monza won Conegliano met 2-3.

Voor de Monza fans gold de dresscode ROOD. Om de hele eigen hal rood te kleuren ten teken dat alles en iedereen achter de thuisploeg stond. Maar of die virtuele steun Monza zou helpen? Tot en met de vierde set wel, daarna niet meer.

Conegliano moest nog één keer voluit gaan om Monza de baas te blijven. Dat lukte in vijf sets aan de hand van de weergaloze Paola Egonu, die maar liefst 37 punten liet noteren, waarvan alleen al 9 in de met 8-15 gewonnen tiebreak. Zij werd dan ook de MVP van de match en eigenlijk ook van de play-off serie. Daarmee maakte Conegliano de tripple perfect, ze wonnen de supercup, de beker en de landstitel dit seizoen.

In het van de zenuwen bolstaande eerste deel van de eerste set kreeg Conegliano na 13-12 achter grip op het spel en liep uit naar 15-19. De Kruijf scoorde 17-21, bij 18-22 ging Monza voor de tweede keer de time out in, echter besliste Sylla de set met 20-25.

In set twee leek er bij 13-21 geen vuiltje aan de lucht voor Conegliano, maar een fantastische serveserie van Alessia Orro bracht Monza helemaal terug in de set. De 13-21 werd 22-21 en daarna 25-23 via een rake klap van Magdalena Stysiak.

Conegliano herpakte zich in de derde set, liep via 6-10 uit naar 13-18 middels onder andere prachtige punten van haar midspeelsters Folie en de Kruijf. Monza kwam terug naar 19-21, maar eenzelfde stunt als in de vorige set zat er niet in. Conegliano kwam via 21-25 op 1-2 in sets.

In de vierde set was er een belangrijke scorende rol voor Lise van Hecke. Via haar punten  werd bijvoorbeeld een 13-16 achterstand omgedraaid naar 18-16 en ook de 20-21 voor Conegliano kon Monza ongedaan maken. Met een serie van vier punten bracht Monza de wedstrijd via 25-21 naar de tiebreak, die zoals al gezegd met 8-15, na 4-8 en 8-11, werd gewonnen. Spelverdeelster Joanna Wolosz wist precies wie ze in de big moments van de strijd moest aanspelen en Poala Egonu stelde geen enkele keer teleur.

Egonu werd voor 4.200 toeschouwers met 37 punten topscorer. Plummer maakte 16 punten voor Conegliano en de Kruijf kwam tot 10. Bij Monza scoorde Jordan Larson 16 keer en Lise van Hecke kreeg er 15 achter haar naam.