Vizier op volleybal

 

Seizoen ’20-’21 begint op 1909, Eredivisies op 1010

VoV, 05-06-2020. 12:30 uur. Het programma voor het seizoen 2020-2021 staat op de Nevobo site. De Topdivisies en de Divisies daaronder hebben op 19 september hun eerste speelronde, de Eredivisies beginnen op 10 oktober aan het nieuwe seizoen.

Het programma in de Eredivisie dames op de eerste speeldag is Eurosped vs. Zwolle, TTP vs. Set-Up, VCN vs. Peelpush, Sliedrecht Sport vs. Apollo 8 en VC Sneek vs. FAST. Bij de mannen staat op het programma SSS vs. Taurus, Orion vs. Sliedrecht Sport, TTP vs. VoCASA, VCN vs. Dynamo en ZVH vs. Lycurgus.

De binnensporten, waaronder dus ook het volleybal, kunnen vanaf 1 juli weer aan de slag. Dat kreeg sportkoepel NOC*NSF onlangs te horen van het ministerie van VWS, tenminste als de cijfers en ontwikkelingen rond het coronavirus de komende weken in verband met de versoepelingen niet de verkeerde kant opgaan. Per 1 juli kunnen de binnensporten als gymnastiek, volleybal en tafeltennis weer aan de slag.”

NOC*NSF kijkt ook al naar 1 september, een belangrijke datum op de routekaart van het kabinet in de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Met name de discussie over de anderhalvemeterregel is lastig in de topsport. “We gaan voorstellen doen om makkelijker met die regel om te gaan”, aldus get NOC*NSF.

Joop Alberda, technisch directeur van de Nevobo, oud-bondscoach zei in Trouw afgelopen week over de verdere professionalisering van het volleybal in Nederland:

“Wij zijn druk bezig een aantal structurele veranderingen door te voeren. Zo is er al een akkoord over een Europees fonds waarbij de kosten worden gedekt als teams Europese wedstrijden moeten spelen. Clubs durven zich niet meer in te schrijven, want ze kunnen het niet betalen. Maar dat is onmisbaar om het niveau omhoog te halen.

Een tweede punt is dat wij als bond gaan investeren om fulltime coaches in de eredivisie aan te stellen. In de jaren ‘80 en ‘90 waren wij dat allemaal. Nu nog een enkeling. Als een coach niet fulltime kan werken, dan spelers helemaal niet. Dan pas kun je een topsportprogramma gaan samenstellen bij de clubs. En dat is nodig.

Talenten die op Papendal trainen gaan van tien keer in de week naar vier als ze bij een club gaan spelen. Die willen dat niet. Het niveau is nu gewoon niet goed genoeg.”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.