Vizier op volleybal

 

Set-Up Dames 2 verrast met ‘Mon Cherie’

VoV, 13-04-2019. 18:25 uur. Het reeds veilige Set-Up Dames 2 had vanmiddag VC Bolsward op bezoek. De gasten hadden gisteravond nog in eigen huis met 1-3 van Krekkers verloren en hadden bij wijze van spreken zo met de ploeg uit Maria Parochie mee terug kunnen rijden voor hun wedstrijd in Ootmarsum.

VC Bolsward had dus één puntje gesprokkeld gisteravond, stond er nog twee achter op de veilige negende plaats en om zich geen verwijt te hoeven maken zouden ze ‘gewoon’ met 0-4 moeten winnen. Voor het geval dat SV Dynamo, dat dus ook in de gevarenzone staat, meerdere misstappen zou maken bij WVC Volley.  Klinkt niet al te moeilijk, zo te horen. De ploeg van Damir Colo kon voor scherprechter spelen,  kon de rol van de beul vervullen die de Friese gasten de p/d in sloeg door hen geen setje mee te geven. En natuurlijk was er ook een tussenweg, 3-1 of 1-3 , maar wat dat waard was moest dan maar blijken.

Set – Up II had de betere start in de eerste set, niet veel beter, een paar puntjes maar (5-4, 7-6, 9-7) op de side out. Totdat Diede Hagedoorn met een harde rake klap Mayke Schutte aan serve bracht en zij met een ace aan een serie van vier punten begon (14-7). Bolsward kwam terug naar 14-10, maar het lukte de ploeg in het verdere verloop van de set niet meer om op eigen serve een punt te maken. Terwijl Set-Up dat via onder andere Ilse Kamphuis wel voor elkaar kreeg. De 14-10 werd 19-12 en 23-14. Jill Rouwers scoorde het winnende punt voor 25-16. Met 18 eigen en maar 3 weggeven punten was de thuisploeg veruit de betere.

En soms kan het gewoon heel erg raar lopen. Zoals bijvoorbeeld in de tweede set toen het erop leek of Set-Up Dames 2 het spelletje volledig verleerd had. Vooral de passing rammelde aan alle kanten als een rammelaar, die een boze peuter tot vervelens toe zo hard mogelijk laat rammelen. VC Bolsward was heer en meester serveerde meer dan een handvol aces en voelde zich als en vis in het water, terwijl aan de andere kant van het net een soortgenoot op het droge lag te spartelen. Via 1-8, 4-13 en 8-21 werd het 11-25. Snel vergeten, gewoon het niveau weer pakken of de gedachte aan deze set vasthouden, zo zal er vanaf beide kanten van het net tegenaan gekeken zijn.

Wat Set Up betrof ging die gedachte helemaal op in de derde set. Snel alles slechts uit de vorige set vergeten en doen wat er gedaan moest worden. Passen, verdelen en raak slaan. En dat deden ze dan ook, met name de in de basis begonnen Carine Elferink (7 punten in deze set) en Daphne Kamphuis (5 punten in deze set). Tezamen met de tien kadootjes van Bolsward waren ze een mooi eind op weg naar de eindstreep. Diede Hagedoorn pakte een puntje mee en Marleis Eertman het dubbele aantal van Diede. En Bolsward? De gasten leken hun kruit in de vorige set te hebben verschoten. Bij 14 punten stopte de teller en daarvan hadden ze er 7 van Set-Up gekregen. Setstand 2-1.

Als Bolsward nog wilde winnen moest het nu gebeuren, in de vierde set. De tiebreak was het maximaal haalbare, 3 punten konden wellicht voldoende zijn om SV Dynamo voorbij te gaan, al wisten de dames waarschijnlijk niet wat wij op dat moment wel wisten, namelijk dat Dynamo met 2-3 in Wierden had gewonnen en dus buiten hun bereik was.

De vierde set was spannend, als set zijnde, veel spannender als alle drie voorgaande bij elkaar. Ook omdat de teams er heel eigenwijs in bleven volharden om maar steeds fout te serveren. Fout serve van jullie, foutserve van ons. Totaal een stuk of 15 telden we er.  Bolsward kwam op 0-3, bij 4-4 was het weer gelijk en vervolgens ging het mooi tegen elkaar op. Puntje voor ons, puntje voor jullie, twee puntjes voor ons, twee puntjes voor jullie. Omdat te realiseren moest de scheids soms ook even een handje helpen.

Van 4-4 tot aan 14-14 was het mooi in evenwicht, Daphne Kamphuis serveerde haar ploeg naar 17-14, Bolsward was bij 20-20 weer bij. Set – Up kreeg op 24-24 matchpoint. Een omloopscore haalde het van het scorebord. Of het nu wel of niet viermaal was, durven we niet te zeggen, het hoorde zich aan als een klap tegen Bolsward handen, maar de scheids gaf 24-25. Tiebreak point Bolsward. Dat Ilse Kamphuis, zij nam na de wedstrijd met een kleurig en fleurig boeketje bloemen afscheid, met een lobje ongedaan maakte. Bolsward sloeg nogmaals in het net en probeerde op de 26-25 stand Marleis Eertman met een lobje te slim af te zijn. Maar dat werkte juist andersom, blokje, 27-25 en dus 3-1.

VC Bolsward zal na de promotie via de p/d vorig jaar dit jaar via p/d de handhaving op Eerste Divisie niveau moeten zien te realiseren. Set – Up eindigt keurig in de middenmoot.

En hoe zit dat dan nou met de titel?  Ja, hoe zit dat met de titel! Laten we het erop houden dat dit tussen Set-Up Dames 2 en Vizier op Volleybal blijft. Soms moet je gewoon niet alles vertellen, moet je iets weglaten of overslaan. Laten we het erop houden dat degene die wilde verrassen weer verrast werd, net als vorig jaar overigens en dat echtgenote thuis blij was met de chocoladestaafjes en meteen ook wist waar ze vandaan kwamen. “Eindelijk een keer iets gewonnen in de loterij?“ Soms moet je ook niet alles willen vertellen, en om niet te jokken kan een ‘hmmmm’ van alles betekenen. Ook lekker!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.