Sliedrecht kantelt duel, zege voor VoCASA

VoV, 03-02-2019. 7:00 uur. De topper in de Eredivisie bij de mannen werd een waar spektakel in Sliedrecht. De thuisploeg kwam met 0-2 achter tegen Achterhoek Orion, herpakte zich en won alsnog met 3-2.  Sliedrecht en Orion waren in de eerste set aan elkaar gewaagd, de 11-14 in het middendeel werd door Sliedrecht weggepoetst (15-14), maar op 20-21 sloeg Orion voor een tweede keer toe. Joris Marcelis maakte de laatste twee punten voor 22-25.

In de tweede set liepen de gasten uit naar 9-17, Sliedrecht kon nog wat terrein goedmaken en een beter spelritme te pakken krijgen (15-19) maar stond te ver achter om de kloof te dichten en verloor met 18-25. De derde set een omgekeerd spelbeeld. De thuisploeg sloeg zich naar 16-9, Orion kwam terug naar 17-15 en haakte toen definitief af, via 22-17 werd het 25-18.

Sliedrecht stoomde door in de vierde set. Ze pakten meteen het initiatief (4-1, 9-5, 11-6) en denderden door naar de gelijke stand. Via 18-11 en 23-17 pakten ze de winst met 25-17. En na de 2-2 ook de tiebreak, Orion zag de vijfde set met 15-12 en de wedstrijd dus met 3-2 verloren gaan, waardoor Sliedrecht Sport op setquotiënt (46/20 om 43/20) de tweede plaats overneemt van hen.

Coníche Topvolleybal Zwolle leed tegen Talent Team Papendal een 0-3 (20, 19, 21) nederlaag. De hekkensluiter van de eredivisie lijkt zich al volledig te richten op de vier cruciale wedstrijden in de degradatiepoule.

“Je ziet dat we een andere focus hebben aangebracht in de trainingen”, reageert aanvoerder Jelle Hilarius. “Alle dingen die we goed kunnen, die willen wij ook echt goed doen en daar wordt hard op getraind. Daardoor bespeur je tijdens de wedstrijd wel wat vermoeidheid, maar dat is niet erg. Wij focussen ons volledig op de ‘play-downs’. Dan moeten wij presteren”, vertelt hij op de Stichting Sportief Zwolle website.

Zwolle kon tot aan de twintig goed meekomen (1ste set 18-19, 2de 17-20, 3de 21-22) maar daarna moesten ze afhaken. In de derde set lukte het niet om de wedstrijd met één set te verlengen. Martijn Brilhuis (TTP) werd met 24 punten topscorer van de partij, Sjors Tijhuis (TTP) maakte er 13, broer Niek scoorde 12 keer voor Zwolle.

Na de 25-17 en 25-23 leek Advisie / SSS tegen VoCASA op en kansloze nederlaag af te stevenen, maar de ploeg uit Barneveld herstelde zich uiterst knap en wist er met 19-25 en 18-25 nog een vijfde set uit te slepen. Daarin zette VoCASA de puntjes op de i en won via 15-12 met 3-2, maar verloor dus wel een zeer waardevol puntje in de race naar de Kampioenspoule. SSS wist in de derde en vierde set hun sterke kwaliteiten te benutten en juist de zwakke plekken in het team van de tegenstander te vinden, hetgeen in twee ruime setzeges resulteerde. In de tiebreak ging het na twee ketsers en een passfout al vroeg inde set mis en dit verschil stond er aan het eind van de set nog.

Alleen als SSS volgende week in hun laatste wedstrijd met 3-0 of 3-1 van Lycurgus wint  en de uitslagen bij VoCASA en Zaanstad zijn super gunstig,  dan kan SSS de play – outs ontlopen. Maar daar gelooft trainer coach Martinovic gelooft niet echt meer in. Hun doel zal zijn zich via de play-outs te handhaven.

Draisma Dynamo had het alleen in de eerste set (25-23) lastig met SV Land Taurus. Daarna hielden ze hun tegenstander ruim achter zich met 25-15 en 25-20. Door de nederlaag van Taurus blijft het op de scheidslijn van Kampioens- en Degradatiepoule uiterst spannend. De stand, met vandaag nog te spelen Zaanstad vs Lycurgus, is nu:

• 10. Coniche Topvolleybal Zwolle 17-7

Volgende week speelt Taurus tegen VoCASA en Zaanstad tegen Zwolle en zal duidelijk worden wie zich voor de Kampioenspoule plaatst. En dus ook wie niet.