Teams KP bekend na verlies FAST en Alterno

VoV, 03-02-2019. 6:54 uur. Ondanks de 0-3 nederlaag tegen Eurosped waren er bij FAST blijde gezichten na afloop van hun thuisduel tegen de ploeg uit Vroomshoop. De nederlaag betekende niet dat er nog een week spanning over wel of niet plaatsing in de Kampioenspoule was, want Dros – Alterno had in Friesland bij VC Sneek ook een nederlaag geleden (3-1) waardoor de FAST ploeg zich verzekerd wist van het KP ticket. Daarin is de stand en de waarschijnlijke startbonus, ondanks dat er nog één wedstrijd te spelen is waarschijnlijk als onderstaand.

• 01.  Sliedrecht Sport  46, KP 5
  • 02. Eurosped 42, KP 4
  • 03. VC Sneek 34, KP 3
  • 04. VC Zwolle 30, KP 2
  • 05. Springendal Set-Up, 27, KP 1
  • 06. FAST  21, KP 0

Zwolle en Set-Up kunnen nog van plaats wisselen bij 0-3/1-3 verlies van Zwolle tegen TTP en 0-3/1-3 winst van Set-Up in Sneek. Op setsaldo dan.

FAST kon dus ondanks verlies een feestje vieren. De Roze Brigade verloor terecht van Eurosped. Via de setstanden 17-25, 19-25 en 18-25 zegevierde de ploeg uit Vroomshoop met 0-3. . In alle drie de sets hield de Roze Brigade de Twentse gasten tot 13-13 bij maar na tempoversnellingen liep Eurosped uit. Bij FAST maakte Puck Hoogers haar debuut, was Steffi Janshen na lang blessure leed weer op Gennepse bodem actief  en speelde spelverdeelster Bregje van den Heuvel het laatst voor het thuispubliek. De set upper vertrekt binnenkort naar Canada voor een stage, en is in de Kampioenspoule niet meer beschikbaar.

Het evenwichtige Eurosped raakte geen moment van de wijs, en trok de set met 17-25 naar zich toe. Ook in de volgende sets was FAST niet bij machte het Eurosped lang lastig te maken. De bezoeksters uit Vroomshoop pakten met 19-25 een 0-2 voorsprong. Vechtend voor de laatste kans opende FAST met een 5-1 voorsprong in de derde set. Door matige passing hielp de thuisploeg Eurosped in het zadel. Via 11-11 en 17-18 pakten de gasten de derde set eenvoudig met 18-25.

Regio Zwolle Volleybal bood koploper en bekerfinalist Sliedrecht Sport goed partij. De Zwolse formatie van coach Wilfried Groothuis knokte voor wat het waard was na de heel dik verloren derde set en de 1-2 achterstand  (18-25, 25-17, 10-25) en sleepte met 26-24 een vijfde set uit het vuur. Die met 9-15 naar de gasten.

“Ik ben absoluut tevreden met dit resultaat”, vertelde Wilfried Groothuis nadien. Wij hebben het juiste gevoel gehad in deze wedstrijd en weten welke weerstand wij moeten bieden om straks in de kampioenspoule een potje van Sliedrecht Sport te kunnen winnen.”

Bij Sliedrecht werd Brechtje Kraaijvanger met 14 punten topscorer, eenzelfde aantal maakte Siska Hoekstra van Zwolle er. Christie Wolt (13 punten) en Demi Korevaar (11 punten, waarvan 5 blokkerend)  droegen ook fors bij aan de Sliedrecht winst. Sliedrecht scoorde op alle onderdelen net wat beter en maakte beduidend minder fouten.

Pharmafilter US boekte de tweede zege van het seizoen. Apollo 8 leed in Amsterdam een 3-2 nederlaag, maar dat zal bij de ploeg uit Borne niet meteen als een mokerslag zijn aangekomen.  Apollo 8 wist zich al geplaatst in de Degradatiepoule, hadden ook hun startbonus van één of twee punten binnen en liepen achteraf bezien zelfs nog een puntje in op Dros-Alterno. Met de bekerfinale in het vooruitzicht krijg je bij Apollo 8 en haar fans de glimlach niet meer van het gezicht.

Ze verloren in Amsterdam de eerste twee sets met 25-18 en 25-15, lieten daarna de wedstrijd in hun voordeel kantelen en maakten met 16-25 en 17-25 gelijk. De tiebreak ging daarna naar US, met 15-12 trokken zij de winst naar zich toe. De ploeg uit Amsterdam weet nu ook dat overleven in de Degradatiepoule geen heilloze missie is, ze kunnen winnen, dat zijn ze in ieder geval niet verleerd.

Sneek was in de eerste twee sets heel snel klaar met Dros-Alterno. Na twee keer 25-14 leek het een snelle 3-0 voor Sneek te worden. Dat pakte anders uit, Alterno kwam terug in de wedstrijd in de derde set middels een 24-26 zege en vocht in de ierde heel lang voor een de tiebreak. Met 25-23 ging dat net niet door. De 3-1 nederlaag maakte een eind aan de dromen om de Kampioenspoule te halen.

Springendal Set-Up ’65 hield het bezoekende Talent Team Papendal drie sets onder de twintig en liet qua resultaat zien dat het de doordeweekse nederlaag in de halve finale van de beker een plaatsje had gegeven. Nu ging het om competitiepunten en die werden met 25-17, 25-18 en 25-15 allemaal in Ootmarsum gehouden. TTP heeft nog één wedstrijd te gaan, dan zit het seizoen er voor hun op.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.