Vizier op volleybal

 

Sneek met opgeheven hoofd uit CEV Cup

VoV, 11-08-2018. 6:25 uur. VC Sneek heeft gisteravond met opgeheven hoofd afscheid genomen van de Europese CEV Cup. Na thuis eerder met 0-3 van Pomi Casalmaggiore te hebben verloren was er ook in Cremona een 3-0 nederlaag, echter kreeg Pomi Casalmaggiore die niet zomaar kado. Sneek verweerde zich knap, maar kwam wel gewoon tekort om tegen deze Italiaanse grootmacht te stunten.

Petra Groenland (foto) gaf Nienke Tromp (sv), Janieke Popma (lib), Paula Boonstra (dia), Hester Jasper en Roos van Wijnen (p/l) en de midspeelsters Klaske Sikkes en Lieze Braaksma het vertrouwen om in de basis aan de eerste set te beginnen. In de loop van de set kwamen ook Lotte Groninger, Anniek Siebring, Demie Veenstra en Anlene van der Meer nog binnen de lijnen.

Sneek begon sportief brutaal en pakte in de openingsfase gewoon een 5-7 voorsprong, ging met 8-7 achter de verplichte time out in, waarna het de aansluiting tussen de time outs kwijt raakte. Casalmaggiore, waar de licht geblesseerde Maret Balkestein – Grothues wel speelgerechtigd was maar niet in actie kwam, nam afstand naar 17-9. Met name Paula Boonstra  joeg er vervolgens een aantal tegen de vloer (17-11, 18-13, 18-15) en Sneek bracht het verschil terug tot drie punten. Klaske Sikkes was attent op mid en verzilverde een dankjewel bal voor 21-17, waarna een aantal fouten van de Friese ploeg de  24-17 op de borden zette. De set ging met 25-17 verloren.

Casalmaggiore liet zich in het begin van de tweede set niet weer verrassen en nam meteen een 5-1 voorsprong, waarop Petra Groenland haar ploeg naar de kant haalde. Bij 8-6 had dezelfde basis als in set één het verschil tot twee punten terug gebracht, en na de technische time out maakten Hester Jasper en Paula Boonstra bij 9-8 de aansluiting. Op 12-8 nam Petra Groenland haar tweede time out. Lieze Braaksma scoorde, de voor de serve in de ploeg gekomen Demi Veenstra serveerde een ace en even later maakte Roos van Wijnen 15-13. Sneek deed volop mee.

Met 16-14 gingen de teams weer naar de zijlijn. Sneek bleef eerst nog aanklampen, maar verloor na 19-17 de grip. Casalmaggiore schakelde bij, ging naar vier punten verschil bij 21-17, het blokpunt van Lieze Braaksma maakte 21-18. Valentina Zago, zes punten in deze set, serveerde de 23-18 met een ace op de borden, miscommunicatie bij Sneek zette de 24-18 op het scorebord. Na de Italiaanse foutserve scoorde Jovana Stevanovic de 25-19.

Casalmaggiore had zoals mocht worden verwacht de achtste finale binnen na deze 2-0 voorsprong. Bij Sneek bleef Hester Jasper in de derde set aan de kant en nam Anniek Siebring het van haar over.

Na de 8-3 tussenstand bij de eerste technische time out hield de thuisploeg het verschil van vijf punten via 13-8 vast tot aan 16-11 en 19-14. Paula Boonstra pakte haar puntjes mee, Nienke Tromp serveerde een ace, maar de Friese ploeg kon geen echte vuist meer maken en het Europees avontuur met nog een set verlengen. Daarvoor kregen ze van Casalmaggiore de kans niet. Na de 19-15 volgde bij 21-15 een ace van Anastasia Guerra, waarop Sneek voor de tweede keer de time out in ging. Er volgde nog een ace van Guerra voor 22-15 en even later velde Sneek met een uitgeslagen bal het lot definitief over zichzelf.

Paula Boonstra werd met 12 punten de meest scorende speelster bij Sneek, Valentina Zago werd met 16 punten topscorer van de partij. De 52 om 37 punten voor eigen score en de 16 om 23 foutenlast geven wel aan dat Casalmaggiore een maatje te groot was, maar dat wil niet zeggen dat VC Sneek met opgeheven hoofd afscheid kon nemen van deze CEV Cup editie.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.