Vizier op volleybal

 

Sneek op drempel van kampioenspoule

VoV, 25-02-2021. 6:00 uur. Gisteren, op de midweekse woensdagavond stond er voor VC Sneek en VCN een uiterst belangrijke inhaalwedstrijd op het programma. Een partij die beide teams zich niet konden veroorloven te verliezen, tenminste als ze voor de volle 100% voor de kampioenspoule wilden gaan.

Winst zou Sneek op 13 (bij 3-0 of 3-1) of 12 (bij 3-2) punten brengen, bij verlies (2-3) zouden het er 11 zijn. Aan nulpunten zal geen enkele Sneek-fan gedacht hebben en de 2-3 zal alleen opgeborreld zijn als er even een minder optimistische bui was. Als Sneek één  punt haalde dan hadden ze plaatsing in de kampioenspoule niet meer in eigen hand.

VCN stond op 8 punten en zij zijn alleen gebaat bij een drie- of tweepunter. Dus in ieder geval winnen. Dan komen ze op 10 of 11 punten. Wetende dat Eurosped en Regio Zwolle Volleybal op 12 punten staan is VCN dus afhankelijk van de resultaten bij Eurosped vs. Sliedrecht Sport, waarbij ze zelf uiteraard weer van Zwolle moeten winnen.

De situatie voor de eerste opslag is:

  • 03. Eurosped 7-12, zaterdag tegen Sliedrecht Sport
  • 04. Regio Zwolle volleybal 7-12, zaterdag tegen VCN
  • 05. VC Sneek 6-10, zaterdag tegen TTP
  • 06. VCN 6-8, zaterdag tegen Regio Zwolle Volleybal.

Maar nu de wedstrijd van gisteravond, je kunt wel van alles in de formule if…then…else gooien, maar het zal toch binnen de lijnen moeten gebeuren. Dus daarom maar van wal gestoken.

VC Sneek heeft met een hele nette en keurige prestatie de eerste stap richting kampioenspoule gezet. En eigenlijk kwam van alle opties die er waren om het heft in eigen hand te houden er maar één heel duidelijk gedurende de wedstrijd naar voren. Die van winnen en drie punten pakken, waarmee de ploeg van Jeffrey Scharbaai naar de derde plaats op de ranglijst stijgt en ook meteen duidelijk is dat VCN in de degradatiepoule het seizoen zal afmaken.

VCN bood weliswaar gedurende hele fases in de wedstrijd dapper weerstand, maar kwam toch tekort om de stunt van vorig jaar in de beker, toen het een 0-2 veranderde in een 3-2 zege, te herhalen. Sneek speelde te stabiel en aan de hand van onder andere teamcaptain Roos van Wijnen werden zeer belangrijke punten gepakt.

VCN opende sterk in de eerste set, kwam met 2-4 voor en met 6-4 achter, maar drie foutserves op rij en scores van Louise Bijlsma en Tessa Boer zorgden voor een 10-11 voorsprong. Anlène van der Meer draaide de stand in het oordeel van Sneek ((13-11), drie foute opslagen op rij maakten 14-13, waarna Roos van Wijnen het verschil op drie punten bracht bij 16-13. Bij 16-16 was VCN er weer naast en haalde Scharbaai de ploeg naar de kant. Na een voetfout van Sneek (18-19) volgden een aantal prima lange rally’s, die echter wel door de thuisploeg werden gewonnen. Ze liepen uit naar 22-19, time out VCN en via Roos van Wijnen en Jasmijn Akse werd het daarna 24-20. De 25-21 betekende vervolgens 1-0.

Tot 8-8 in de tweede set kon VCN bijblijven, de driepunter naar 11-8 met o.a. een score van Britt Schreurs maakte het gaatje, dat VCN vanaf dat moment probeerde te dichten, maar waarin het niet slaagde. De achtervolging mondde bij 15-14, een punt van Elles Dambrink, uit in een verschil van één enkel puntje. Sneek pakte het initiatief terug, zag Rixt van der Wal een ace serveren voor 18-14, time out VCN, en daarna kwam ook de 19-14 nog op de borden. VCN had afgehaakt en kon niet meer aanhaken. Ze gaven middels een technische fout en een foutserve nog wat punten weg, 22-17, voordat Sneek middels twee scores van Jasmijn Akse en het laatste puntje in deze set van Anlène van der Meer de set besliste.

In de derde set een soortgelijk spelbeeld en scoreverloop als in de set ervoor. VCN bleef tot 8-8 bij, kwam daarna op ruime achterstand (13-9) en slaagde er niet in dat verschil weer goed te maken. Sterker Sneek nam steeds verder afstand. Op 15-10 haalde Ivo Munter de ploeg nar de kant, op 18-11 tekende zich een ruime nederlaag af. Anlène van der Meer en Roos van Wijnen vonden makkelijk de vloer aan de andere kant van het net en tilden het verschil bij 21-12 naar twee handen vol punten, minus de pink. Toen VCN een serie van drie punten liet noteren (23-15) verzamelde Jeffrey Scharbaai de thuisploeg om zich aan de kantlijn, het eerste puntje na de pauze was nog voor VCN, daarna velde Roos van Wijnen met twee scores de beslissing.

De stand in de strijd om de laatste twee tickets is nu:

  • 03. VC Sneek 7-13, speelt zaterdag tegen TTP.
  • 04. Eurosped 7-12, Speelt zaterdag tegen Sliedrecht Sport.
  • 05. Regio Zwolle Volleybal 7-12, speelt zaterdag tegen VCN.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.