Vizier op volleybal

 

Spanning stijgt onderin 1AD

VoV, 07-02-2019. 6:21 uur. In de Eerste Divisie A bij de dames is de strijd onderin  spannend, bovenin lijkt de race wel gelopen als we naar de voorsprong van koploper Koffievoordeel.nl Sudosa – Desto (15-68) op de naaste belager VC Sneek II (16-59) kijken. Maar met vijf punten per wedstrijd en nog 7 duels te gaan kan er veel gebeuren, kijk maar eens naar Rosstars dat na 8 wedstrijden met 21 punten vijfde stond en nu na 15 wedstrijden tiende is met 24 punten. Blessures en een slechte periode kunnen zo maar een paar scheppen roet in het eten gooien en een val dwars door de stand veroorzaken.

Al moeten de tegenstanders van Sudosa en de achtervolgers er wel snel werk van maken, want anders is de vogel definitief gevlogen. Zaterdag kan VC Bolsward haar  provinciegenoten een dienst bewijzen door de ploeg uit Assen van een zege af te houden. Eerder lukte dat VC Sneek II wel in Friesland, D.B.S. uit Balk, de huidige nummer drie, slaagde niet.

Het is natuurlijk wel zaak dat de achtervolgers dan zelf de maximale buit binnen halen. VC Sneek II reist daarvoor naar Dynamo Tubbergen, Autoschade Kuiper D.B.S. krijgt runner up Krekkers  (4de, 14-44) op bezoek.

Het jonge Dynamo Tubbergen liet zich vorige week in Assen van de beste kant zien, ze sleepten er met man en macht via 26-28 in de vierde set een waardevol puntje binnen, iets dat nog geen enkel club bij de koploper was gelukt. Bij de thuiswedstrijden gaat het heel wat minder voorspoedig, twee zeges (VCV, 3-2) en (Rosstars, 3-1) staan tegenover vijf nederlagen. En dat terwijl Sneek II al zes uitoverwinningen op naam heeft. Herman van Veen wijst met ‘Opzij’ Dynamo de weg, geeft aan wat er moet gebeuren,

  • We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen,
  • Opstaan en weer doorgaan…
  •  We kunnen nu niet blijven,
  •  We kunnen nu niet langer blijven staan.

En zo is het maar net. Een volleybalsong bij uitstek voor teams die keihard voor de punten moeten en willen werken. Niet vergeten Dynamo, Herman van Veen, ‘Opzij, maak plaats’

Het is natuurlijk een prachtig affiche en ook een affiche met een groot vraagteken eroverheen. Wat gebeurde vorige week in Varsseveld? Het Friese D.B.S. lijkt de vorm met de jaarwisseling met een knal en een vuurpijl de lucht in te hebben geschoten. Okay, er waren in 2019 twee 4-0 zeges (Set-Up II en Tjoba), maar verder ook twee uitnederlagen bij WVC Volley (3-2) en dus vorige week bij VCV (4-0). Een winterdipje, of vroege voorjaarsmoeheid?

Daarvan is bij Krekkers in ieder geval niets te merken. De ploeg van Gerjan ter Harmsel behaalde drie overwinningen op rij (Rosstars, Dynamo, Bolsward) al moet er wel bij gezegd worden dat deze teams allemaal in de gevarenhoek van deze divisie staan. D.B.S. en Krekkers moeten maar eens laten zien hoe de vlag er echt bij hangt. D.B.S. staat op 15-55, Krekkers op 14-44. Aanklampen of afhaken, het woord is aan de teams.

Springendal Set-Up ’65 kon vorige week na twaalf verloren sets op rij weer voor het eerst bij hekkensluiter Hake Tjoba juichend van speelhelft wisselen. En de set erna nog een keer, maar toen werd het voorlopig even stil bij de setwissels. Tjoba sloeg hard terug en kwam op 2-2, maar had net niet genoeg over om voor de derde keer met succes uit te halen. Na drie nederlagen zonder setwinst vertrok Set-Up met een 2-3 zege uit Klazienaveen. Het begin van herstel, het einde van een nederlagen serie! Dat zal zaterdag duidelijk worden als Heva VCV op bezoek komt. De gasten zijn Set-Up in de stand voorbij, of dat blijvend is (in ieder geval voor een week) zullen de teams met elkaar uitvechten, In Ootmarsum, om 15:00 uur beginnen ze.

De kraker van dit weekend wordt in Rossum gespeeld. Waar de plaatselijke Stars de reserves van Eredivisionist VC Zwolle op bezoek krijgen. De actuele stand is Rosstars 10de, 15-24, VC Zwolle 12de, 15-17. Zegt dat genoeg voor de belangen die er op het spel staan? We dachten wel. Beide ploegen verloren vorige week met 4-0 en kunnen zich zeker niet veroorloven om aanstaande zaterdag weer puntloos te blijven. Na 20 verloren sets op rij wordt het de hoogste tijd voor de ploeg uit Rossum om weer eens met de handen in de lucht van de veld te stappen na een set. Overigens verloor Zwolle van de laatste zes wedstrijden er ook vijf met 4-0, maar ze wonnen er ook één met 4-0.

WVC Volley en Tjoba zijn dit weekend speelvrij.

We informeren u natuurlijk hoe het allemaal afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.