Vizier op volleybal

 

Stavaza in 1ste divisies dames

Nu in de B – League heren de kaarten voor de topposities zijn geschut, sorry op de laagste podium plek na, en alleen het degradatie spook nog door de onderste regionen in het rechter rijtje van het klassement waart, kon de stand van zaken in de eerste divisies dames, de strijd om de prijzen en degradatie daar, het qua actuele spanning en leukte wel eens winnen van de B – League.  In beide eerste divisies worden in de laatste twee weken alle  kaarten om kampioenschap, promotie naar de Topdivisie en degradatie stevig door elkaar geschud.  De Nevobo p/d regeltjes dienaangaande zijn volgens de laatste info als volgt:

a>   Twee keer nummer één promoveert naar de Topdivisie.

b>   Twee keer nummer twee spelen om één extra plaats in de Topdivisie.

c>   Twee keer nummers drie tot en met tien handhaven zich in de eerste divisie.

d>   Twee keer nummer elf en twaalf degraderen naar de tweede divisie.

In beide eerste divisies staan teams aan kop, die tot nu toe nog niet te kennen hebben gegeven van promotie af te willen zien, dus gaan we ervan uit dat een Apollo8 (in één A) en Sliedrecht Sport2 (in één B) titel deze teams naar de Topdivisie zullen brengen. Er moeten al vreemde dingen in Borne en Sliedrecht gebeuren, als deze teams na zaterdag niet nog steeds alles in eigen hand hebben en de titelaspiraties in leven blijven. De situatie is immers nu:

A: Ecare Apollo8 ontvangt zaterdag rode lantaarndrager Lycurgus2 in ’t Wooldrik in Borne. Normaal gesproken moet dat minimaal vier punten betekenen, in één setje kan er altijd wat  misgaan, maar de koploper moet in eigen hal toch minstens vier sets tegen de hekkensluiter kunnen pakken. Betekent minimaal vier punten, betekent 19-64. Aannemelijker is echter 19-65.

Het ‘geluk’ van Apollo8 zit hem in de confrontatie tussen Tornado (nu derde met 18-56) en Dynamo (nu tweede met 18-58). Bij elke winst van Dynamo is er voor hen nog een kans om Apollo8 in de laatste wedstrijd tegen hen in Tubbergen de titel te ontfutselen. (even afhankelijk van set- en puntencoëfficiënten). Minimaal één setje verliezen zou wat dat betreft beide achtervolgers het beste passen. Winst van de een met deze cijfers houdt automatisch uitschakeling voor de titel van de ander in. Een tiebreak spelen is voor geen van beide teams bepaald gunstig. Wel voor Apollo8.        

De kaarten liggen dus open en bloot op tafel, het is nu voor alle teams zaak om ze zo te steken dat ze zichzelf in de beste uitgangspositie manoeuvreren. Als Lycurgus2 met 3-1 of 4-0 verliest in Borne is voor hen het doek gevallen. Ze staan nu zeven punten achter nummer tien Favorita en kunnen dan de degradatie niet meer ontlopen.

B: Sliedrecht Sport2 kan zaterdag heel veel duidelijk maken als ze thuis tegen Prima Donna Kaas Huizen, de nummer zeven van het klassement, aan de goed kant van de score blijven. Zij hebben  nu drie punten voor op nummer twee Bejo – Dinto, dat wel kampioen wil worden, maar niet wil promoveren. De ploeg uit Warmenhuizen krijgt Sovoco op bezoek, waarvoor alleen de sportieve eer en een maximale seizoensprestatie de inzet is.

In deze divisie zijn Energo Beers en Taurus2 de teams die voor die promotie plek, die een beslissingswedstrijd tegen de kandidaat uit één A inhoudt, in aanmerking kunnen en willen komen. En die twee teams staan zaterdag in Houten tegenover elkaar. Taurus2 is thuis niet onoverwinnelijk blijkens redelijk recente verlies partijen tegen Ledub (11de) en Peelpush (9de), terwijl de uitbalans van Energo nu ook niet direct een halleluja stemming oproept. Kan nog alle kanten op, zullen we maar zeggen.

Onderin moeten VC Sarto, Ledub en VC Veenendaal met elkaar en de tegenstanders uitvechten wie rechtstreeks degradeert en wie mogelijk nog een laatste reddingsboei kan vastgrijpen.