Stuntzege Münster, verlies Stuttgart.

VoV, 18-02-2021. 6:05 uur. In de Bundesliga bij de dames waren er gisteravond twee verrassende uitslagen. USC Münster won thuis met 3-1 van SC Schwerin, MTV Stuttgart leed uit een 3-0 nederlaag bij SC Potsdam.

USC Münster speelde tegen topper SC Schwerin misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen en won verdiend met 3-1 via de setstanden 23-25, 25-22, 25-20 en 25-23.

In de openingsset kwam Münster op een 6-2 voorsprong, een achterstand die Schwerin bij 8-9 ongedaan had gemaakt. Vervolgens waren de rollen omgekeerd, Münster maakte een 12-16 achterstand bij 17-17 ongedaan. Het bleef spannend tot 23-23, voormalig Münster speelster Lisa Alsmeier bezorgde daarna Schwerin de winst.

Schwerin had in de tweede set tot aan 11-11 een lichte voorsprong, bij de tweede technische time out stond het 16-14, spelverdeelster Sarah van Aalen viel in en leidde haar ploeg naar een 22-19 voorsprong, die met 25-22 werd afgesloten. Münster snelde in de derde set naar een 16-10 en 20-14 voorsprong en kon via 25-20 in ieder geval één puntje van Schwerin afsnoepen. Maar er zat meer in het vat!

Dat bleek al snel na de 6-1, 8-3 en 10-4 in de vierde set. Bij die laatste tussenstand ging Schwerin voor de tweede keer naar de kant, hetgeen in een inhaalrace naar de 14-14 stand resulteerde. Tot 22-22 waren de teams daarna aan elkaar gewaagd, na de time out van Münster op die stand maakte de thuisploeg de stunt perfect.

De Nederlandse speelsters bij beide teams (Münster: Demi Korevaar en Sarah van Aalen, 2 punten) moesten het tot en met de derde set van invalbeurten hebben, in de vierde set begonnen Femke Stoltenborg en Nicole Oude Luttikhuis bij Schwerin in de basis en scoorden respectievelijk 1 en 5 punten.

MTV Stuttgart leed op bezoek bij SC Potsdam een toch wel verrassende 3-0 nederlaag via de setstanden 25-20, 25-23 en 25-21.

De gasten gingen bij de eerste technische time out in de openingsset nog met 6-8 aan de leiding, maar kregen daarna een serie van zes punten tegen. De time-outs op 11-8 en later op 20-15 hadden geen effect, Potsdam hield het verschil vast en sloot met een handvol punten voorsprong af.

Geen van beide teams kon in de tweede set het voordeel duidelijk naar hun kant halen, waardoor het tot het eind spannend bleef. Potsdam had pas bij de big point bij 23-21 een beslissend verschil op het scorebord en bracht dat via de side out naar de finish.

Potsdam bleef ook in de derde set het goede niveau vasthouden, en wist een 9-12 achterstand nog voor de tweede technische time out ongedaan te maken. Daarna wisten ze via 21-18 de winst bij te schrijven.

Met slechts 7 scores in de hele wedstrijd voor MTV Stuttgart kon Potsdam de foutenlast heel erg laag houden, ze kregen daarvoor wel 21 punten als kadootjes terug. In de eigen score sloot Stuttgart met 54 om 57 punten beter af. Juliet Lohuis scoorde 7 keer, Hester Jasper had een invalbeurt in de derde set.

De top 3 in de Bundesliga is nu 1> Dresden 16-42, 2> Stuttgart 16-39, 3> Schwerin 17-35. Münster is van de voorlaatste plaats naar de achtste plek geklommen. Zij staan nu op 18-16.

Bij de mannen in de Bundesliga verloor Stijn van Tilburg met Giesen thuis van Bühl. Met 1-3 via de setstanden 25-22, 20-25, 24-26 en 23-25. De laatste twee sets gingen op het nippertje naar de bezoekers. Van Tilburg scoorde 15 keer.

Lüneburg van spelverdeler Gijs van Solkema kwam tegen BR Volleys met 0-2 (23-25, 19-25) voor, maar verloor toch nog met 3-2. De 16-14 in de vijfde set zorgde voor de beslissing.

Lüneburg staat zevende met 16-26, Giesen is negende met 16-22. Tussen de nummer vier in de stand (Herrsching van Luuc van der Ent) en de nummer negen zitten maar zes punten verschil. Een dicht op elkaar gepakt middendeel dus.