Stuntzege Zaanstad tegen koploper Lycurgus

VoV, 04-02-2019. 5:37 uur.  Iets waar niemand op voorhand rekening mee hield gebeurde zondagnamiddag. Abiant Lycurgus verloor in Koog aan de Zaan met 3-1 van VV Zaanstad via de setstanden 25-20, 19-25, 25-17 en 25-22. De landskampioen blijft wel koploper met nog één wedstrijd in de reguliere competitie te gaan, maar de eerste plek is nog niet definitief veilig gesteld.

Dat moet volgende week zaterdag gebeuren in de uitwedstrijd tegen Advisie / SSS. De thuisploeg streed nog om het zesde en laatste plekje in de kampioenspoule en liet dat ook duidelijk zien. Zaanstad streed voor ieder punt en kon op die manier de baas worden in de wedstrijd. De ploeg van coach Arjan Taaij speelde over de hele linie een hele slechte wedstrijd en kon nooit aanspraak maken op meer dan een nederlaag, mede ook omdat Zaanstad sterk voor de dag kwam.

‘Van meet af aan was het niks. Op alle facetten was het van het begin tot het einde slecht en dat is onacceptabel. We hadden de eerste plaats al veilig kunnen stellen. Er is geen excuus voor dat we duidelijk door de ondergrens zijn gegaan. Er was veel te weinig passie en strijdlust in het veld en wissels veranderden daar weinig aan. Nee het was dramatisch,’ aldus een zeer duidelijke coach Taaij na afloop, die niet echt een verklaring had waarom deze zeperd zich zomaar aandiende.

Het wisselen van spelers die hun dag niet hadden hielp ook niet echt. Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Sam Gortzak begonnen de eerste twee sets. Er was een opleving in de tweede set. Toen met name via goed serveren van Frits van Gestel, Kooistra en invaller Chris Voth een voordelige marge opgebouwd werd. Een uitgeslagen aanval leverde setwinst en nieuwe hoop op. Voth was in het veld gekomen voor van de Kamp. In set drie kwamen Stijn Held en Geoffrey van Gent binnen de lijnen voor Gortzak en Kooistra. In de laatste set kwam Niels de Vries Ghanbari op de middenaanval vervangen.

De nieuwe hoop bleek ijdel, want in de derde set ging er weinig goed getuige het 25-17 setverlies. In de vierde set leek een ace van Borst met een 21-19 voorsprong tot gevolg de inleiding voor een vijfde set, maar daar kwam het toch niet van. Zaanstad maakte vier punten op rij en toen Kooistra na een slechte stop een aanval nog probeerde te redden maar uit sloeg was de 3-1 nederlaag een feit.

gh @ VoV, verslag van Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto CEV.