Stuttgart van Bongaerts en Timmerman kampioen.

VoV, 13-05-2023. 19:50 uur. Hoe dan ook, ongeacht hoe de wedstrijd zou aflopen, voor SC Potsdam van Sarah van Aalen, Hester Jasper en Florien Reesink was het de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Het hoefde niet de laatste van het seizoen te zijn, om dat te voorkomen moest er voor een uitverkochte thuisbasis wel gewonnen worden. De ploeg en de fans wilden er een bijzondere volleybalhappening van maken en de MBS Arena op haar grondvesten lagen dreunen, zoals dat bij de zege in de tweede partij ook was gebeurd.

“Alles geven en de titel mee naar Stuttgart nemen” zo blikte MTV Stuttgart vooruit op dit duel. De ploeg van Britt Bongaerts en Eline Timmerman was één zege verwijderd van de Duitse titel, die wilden ze in Potsdam behalen. “Een topper moest het worden” daar ging Stuttgart voor. Om daarna gezamenlijk met de fans de titel te vieren.

In de eerste set kon SC Potsdam met twee series van vijf punten het verschil maken. Eerst van 7-7 via het winnen van enkele lange rally’s naar 12-7 en toen Stuttgart dat verschil door scores van Simone Lee en Krystal Rivers tot twee punten had ingelopen (14-12, 15-13) volgde er opnieuw een serie naar 20-13.  Stuttgart nam in die series bij 9-7 en 17-13 een time out, maar had daar geen succes mee. Toen de gasten terugkwamen naar 21-17 ging Potsdam naar de zijlijn en vervolgens sloten ze de set met 25-20 af. Uiterst belangrijk in deze set was de uitstekende hoge en lage verdediging van de thuisploeg.

Met heel veel vertoon van macht won Stuttgart set twee. Aanvallend en blokkerend waren ze stukken beter dan in de eerste set en daarmee maakten ze het verschil. Meteen na de 1-1 namen ze afstand naar 1-6 en lieten de thuisploeg daarna nooit meer in de buurt komen. Sterker ze bouwen het verschil van vijf punten uit naar zeven bij 8-15, naar tien bij 9-19 en voegden aan dat verschil na 12-22 nog eens drie punten toe.

Met 12-25 maakten ze het verlies uit de eerste set met heel ruim verschil ongedaan, vooral de uitstekend op dreef zijnde Simone Lee was niet af te stoppen. Hetgeen toch eigenlijk een dikke domper voor de thuisploeg zou moeten zijn en de gasten een geweldige boost moest geven.

Ook het eerste punt in de derde set ging naar de bezoekers uit Stuttgart, die vervolgens bij 5-10, een ace van Eline Timmerman, weer een voorsprong van een handvol punten hadden. Twee keer kwam Potsdam met hun inhaalrace op twee punten afstand (9-11 en 12-14), twee keer herstelde Stuttgart het verschil (9-14, 13-18). Met 19-25 ging de winst opnieuw met duidelijke cijfers naar de bezoekers. Simone Lee en Krystal Rivers waren de belangrijkste puntenmakers, totaal 32 punten in drie sets, bij de bezoekers, maar ook Eline Timmerman en Britt Bongaerts droegen hun steentjes bij met totaal 12 scores tot en met de derde set.

Bij Potsdam had Hester Jasper er tot dan 8 achter haar naam. Haar ploeg stond met 1-2 achter en moest dus de volgende set wel winnen anders was het over en uit en ging de trofee mee naar Stuttgart.

Potsdam scoorde in de vierde set het eerste punt. Maar met het breakpoint op 2-2 nam Stuttgart een voorsprong (2-3). Na een volgend breakpoint op 3-4 werd het verschil twee en moest de thuisploeg opnieuw volop in de achtervolging om de schade beperkt te houden. Maar ze herstelden zich prima na de gevoelige tikken in de tweede en derde set en de 5-8 achterstand in de vierde. Bij 9-9 was er evenwicht, even ging Potsdam aan de leiding (10-9 en 11-10 en daarna konden ze op de side out iedere keer een puntje achterstand  ongedaan maken, tot aan 15-16.

Stuttgart sloeg zich naar 15-18, met twee breakpoints na de side out had Potsdam bij 20-20 de schade hersteld. Ook de match- en championship points bij de 22-24, wisten ze weg te werken. Het werd 24-24, 25-25 en 25-26. Toen scoorde Krystal Rivers het laatste punt van het seizoen en was de titel voor haar team.

Hester Jasper scoorde 14 keer, Sarah van Aalen 2 keer. Eline Timmerman maakte 11 punten, Britt Bongaerts 5. Simone Lee werd met 24 punten de topscorer van de partij. Bijzonder was de beide Nederlandse spelverdeelsters de MVP-titel kregen. Britt Bongaerts de gouden en Sarah van Aalen de zilveren.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Facebook SC Potsdam.