Vizier op volleybal

 

TAH: Spanning bovenin en onderaan neemt toe!

17-03-2023. 5:42 uur. In de Topdivisie A bij de mannen is het aan de kop  en in de kelder nog spannend. Daar zijn voor wat betreft de titel twee serieuze gegadigden met nog vier wedstrijden te gaan, en voor wat betreft degradatie en p/d wedstrijden zijn er nog wel een stuk op vijf ploegen die nog niet in veilige haven zijn.

Aan de kop van de ranglijst staan de volgende drie ploegen:

 • 01> AVV Keistad 18-46
 • 02> Sudosa- Desto 18-45
 • 03> DIO Bedum 18-37

Je zou zeggen dat met nog vier wedstrijden te gaan negen punten inhalen (voor DIO) een niet te realiseren opgave is, waardoor zij zich  na de nederlaag van vorige week tegen Keistad een beetje zelf hebben uitgeschakeld voor een hoofdrol in de finale weken van dit seizoen.

Keistad speelt zaterdag thuis tegen middenmoter Madjoe. Slecht één keer verloor Keistad in Apeldoorn dit seizoen. Dat was tegen Sudosa-Desto. Alle overige thuiswedstrijden werden gewonnen. Tegen teams die op de ranglijst buren van Madjoe zijn was er een 3-1 (Dynamo H2) en 3-0 (Webton) zege. Niet vreemd dat Keistad dus als favoriet aan dit duel begint. Madjoe boekte wisselend succes in uitwedstrijden en zou zomaar voor een verrassing kunnen zorgen. Wellicht dat de 3-0 nederlaag in de thuiswedstrijd een extra prikkel geeft om er vol voor te gaan.

Sudosa-Desto reist naar Nijmegen voor hun duel met VoCASA Heren2, dat één van de vijf ploegen in de gevarenzone is. Ze staan nog niet direct in de gevarenzone, hebben nog wel zes punten voorsprong op de p/d plaats, maar speelden ook een wedstrijd meer. En we weten allemaal dat er aan het eind van het seizoen soms onverwachte uitslagen geboekt worden, dus hoe eerder het labeltje ‘handhaving’ achter de naam staat, des te beter.

Het spreekt voor zich dat Sudosa-Desto zich in de strijd om de koppositie geen misstap kan veroorloven. Zij moeten gewoon 12 punten uit de resterende vier wedstrijsen halen en dan maar hopen dat koploper Keistad ergens punten laat liggen. (De heenwedstrijd werd een 3-0 zege voor Sudosa-Desto).

Onderin is de stand:

 • 08> VoCASA Heren2 18-17
 • 09> Olhaco 18-17
 • 10> Reflex 18-12
 • 11> E.V.V. 17-11
 • 12> PDK Heren2 17-10.

De twee ploegen die nu onder de streep staan op positie 11 en 12 spelen beide een uitwedstrijd. PDK Heren2 moet het in Veldwijk opnemen tegen Webton, dat in Huizen in de heenwedstrijd met een 0-3 zege huiswaarts ging. En E.V.V. reist naar Doetinchem voor hun duel met Orion Heren2. De bijzonder situatie doet zich half maart voor dat beide teams nog niet tegen elkaar speelden dit seizoen. Zaterdag in Doetinchem is de heenwedstrijd, op 6 april volgt dan de return in Elburg. Gezien de stand en het thuisvoordeel ligt de favorietenrol bij Orion Heren2.

Een rechtstreeks duel tussen twee teams uit de laatste vijf is Reflex Kampen vs. Olhaco Hoogeveen. Voor de thuisploeg de kans om het resterende verschil overbrugbaar te maken, voor de gasten de kans om met nog drie wedstrijden te gaan na zaterdag het verschil op 8 punten te brengen. Hetgeen dan zo goed als zeker ‘veilig’ betekent. In Hoogeveen won Olhaco met 3-1.

In de middenmoot staan de volgende teams:

 • 04> Dynamo Heren2 18-35
 • 05> Madjoe 18-32
 • 06> Webton 18-29
 • 07> Orion Heren2 16-27

Dynamo Heren2 vs. DIO is een duel om de laagste podiumplaats. DIO staat twee punten voor en was in de heenwedstrijd met 3-0 te sterk voor de ploeg uit Apeldoorn. Of de kaarten nu anders liggen zal zich zaterdag tonen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.