Team Baasdam met winst uit Challenge Cup

VoV, 15-12-2021. 18:16 uur. Na de duidelijke 3-0 nederlaag van gisteren stond Hermes Oostende vandaag in Athene voor de gigantisch moeilijk opgave om onder het toeziend oog van de Nederlandse eerste scheidsrechter Raymond Haamberg thuisploeg Panathinaikos van Maret Grothues eerst met 3-0 of 3-1 te verslaan en om een ronde verder in de Challenge Cup te komen en daarna ook nog de golden set te winnen. Gigantisch moeilijk vanwege de overmacht gisteren van de thuisploeg via 25-17, 25-12 en 25-10. Panathinaikos had aan twee sets voldoende.

Maar zeg nooit nooit, in volleybal is alles mogelijk, zeggen vooral degenen die nooit nooit zeggen. De Europese droom van Hermes Oostende was na drie sets nog steeds niet uitgedroomd, want de eerste set werd heel knap met 25-22 gewonnen en de tweede ging met 18-25 naar de administratieve gasten in hun eigen hal. Daarna ging het dus om de knikkers verder, om in het toernooi blijven (Hermes) of de buit binnen te halen. Hermes won de derde set met 25-21 maar verloor de vierde, hetgeen dus uitschakeling betekende.

In de eerste set wisselde de stand regelmatig in het voordeel van beide partijen. Zo werd de 8-6 voor Hermes een 10-12 en later weer een 16-14 tussenstand. Tot 20-19 bleef de Belgische ploeg leidend, toen draaide Panathinaikos de stand met 20-21 naar hun voordeel om, direct gevolgd door de side outs scores voor 21-22. Het 22ste punt was wel het laatste dat de Griekse ploeg meekreeg, met vier score op rij pakte Hermes de 25-22 zege.

Misschien had de ploeg van Maret Grothues het een beetje te licht opgevat in de eerste set, in de tweede herstelden ze zich. Na 2-2 liepen ze uit naar 2-7. Via 5-7 en 7-10 bleef Hermes ook bij 9-11 op een overbrugbare achterstand volgen. De serie naar 9-14 maakte het gaatje vijf punten en bij 16-22 ware het er al zes geworden. Panathinaikos sloot de set met 18-25 af en was één set verwijderd van de volgende ronde.

Beide teams vochten in de derde set keihard voor de punten en gaven elkaar geen duimbreed toe in de score. Via 5-5, 9-9, 12-12 en 14-14 koersten ze op een spannende ontknoping van deze set af, tenzij een van beide voor de big points nog zou kunnen toeslaan. De ploeg met de Nederlandse inbreng van Merle Baasdam. Loladina Zwaanswijk, Lisa Nobel en Fanny Lafeber lukte dat, op de twintig puntengrens hadden ze een voordelig verschil van vier punten opgebouwd (20-16). Dat zou eigenlijk voldoende moeten zijn voor setwinst, helemaal toen er even later 22-18 op het scorebord stond. Volop spanning bij 22-21, maar met drie punten op rij maakte Hermes 25-21 en dus 2-1 in sets.

Nu ging het er in de vierde set echt om, werd het een golden set of kon Panathinaikos die voorkomen door er 2-2 van te maken?

De ploeg van Maret Grothues had de beste start in de vierde set, ze liepen vlot uit naar 1-6, waarop de Belgische gastheer in Athene in de achtervolging moest. Dat deden ze met verve, bij 6-8 was het verschil bijna van de borden, maar bij 9-14 was het weer tot een handvol punten gegroeid.  De spanning was terug bij 12-14 en 14-16. Een goede opslagserie kon het verschil maken! Hermes miste de side out op 16-18 en die op 16-19 en begon met vier punten achterstand aan de big points. Vier side outs was Panathinaikos bij 19-21 van de volgende ronde verwijderd, twee punten bij 19-23. Hermes had een serie van vier nodig bij 21-23, het werd 21-24 en 22-25.

Geen golden set, wel een tiebreak om des keizersbaard. Die tiebreak ging met 15-8 naar Hermes. Na de ruime nederlaag van gisteren kunnen we dus gerust stellen dat Hermes zich prima herstelde en zich in de return duur heeft verkocht. Ze kunnen met opgeheven hoofd afscheid nemen van het Challenge Cup toernooi.

De punten van Oostende kwamen via 63 aanvallende scores, 8 aces, 9 blokpunten en 25 kadootjes op het scorebord. Panathinaikos scoorde via 63 aanvallen, 3 aces, 9 blokpunten ook 25 fouten van Hermes. Het verschil werd dus serverend gemaakt.

De meeste scores voor Hermes kwamen van Merle Baasdam (30 punten), die zich prima herstelde van de mindere dag gisteren en van Loladina Zwaanswijk (17 punten). De eventuele punten van Lisa Nobel, Fanny Lafeber en Maret Grothues konden we helaas (nog) niet achterhalen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto via Merle Baasdam.