Thuiswinst Stuttgart, stand 2-0 vs. Dresden

VoV, 14-04-2021. 20:35 uur. Stuttgart won de eerste wedstrijd in de best-off-five serie om de Duitse titel imponerend met 0-3 uit bij SC Dresden, waardoor er meer druk om te moeten winnen bij de tegenstander lag dan bij hen. Dit was inclusief het seizoen de derde zege zonder setverlies van Stuttgart tegen Dresden.

Maar de 1-0 voorsprong in wedstrijden, ondanks die eerste indrukwekkende winst, gaf geen enkele zekerheid voor de goede afloop van de volgende duels. Daarvoor zijn de teams te erg aan elkaar gewaagd en heeft Dresden te veel kwaliteit in de ploeg.  Ze werden niet voor niets eerste in het reguliere seizoen. Dat bleek ook wel toen Stuttgart na twee sets bij een 0-2 achterstand met de rug tegen de muur stond.

Wat in de drie voorgaande wedstrijden niet gebeurde, was meteen in de eerste set van de tweede wedstrijd wel van toepassing. SC Dresden won met 23-25. Na de 4-2 en 6-8 tussenstanden bleven de gasten tot pakweg 19-19 licht voordeel houden. Op 22-23 kwam Hester Jasper erin, Stuttgart maakte nog gelijk, maar kreeg daarna de side out niet gescoord en verloor met 23-25. Zowel Krystal Rivers (Stuttgart) als Maja Storck (Dresden) waren erg trefzeker in deze set. Beiden scoorden 9 keer.

Stuttgart had de betere start in de tweede set (5-1), maar zag die voorsprong ook in één serie weer ongedaan gemaakt worden. (5-5). Dresden nam de koppositie over (6-8) en bouwde langzaam maar zeker aan een ruime voorsprong, in cijfers uitgedrukt ging het van 7-12 naar 10-16. Stuttgart herpakte zich, vocht terug en kwam op 18-20. Bij 18-22 kwam Hester Jasper opnieuw voor de pass in het veld. Stuttgart sloot aan bij 23-24, maar Dresden benutte opnieuw de eerste de beste kans op setwinst met 23-25. Hester Jasper had met haar invalbeurten tot en met de tweede set drie keer gescoord, waarvan één keer blokkerend. Rivers en Storck waren wederom de succesvolste puntenmakers.

Stuttgart moest aan de bak, moest uit een ander vaatje tappen, moest de knop zien te vinden om het spel om te draaien. Moest heel veel en van alles en nog wat om niet met een 0-3 nederlaag naar de kleedkamer te gaan.

Bij 4-1 en 9-3 ging SC Dresden de time out in, Stuttgart had blijkbaar de sleutel gevonden om de voor hen op slot zittende wedstrijd open te krijgen. Dresden leek het slot te hebben vervangen zodat de sleutel niet meer paste getuige de inhaalrace na de time out van 9-4 naar 9-10 (time out Stuttgart). Bij 9-9 kwam Hester Jasper erin. Op de side out ging het naar 14-13, via een score op eigen serve na de side out werd het 16-13. Dresden sloeg meteen terug (16-17), bleef tot aan 20-22 voor, maar werd toen op een 23-22 achterstand gezet. Het eerste setpoint bij 24-23 werd niet benut, het tweede bij 25-24 wel. Jasper had tot en met de derde set 4 keer gescoord en was slechts één keer passend in de fout gegaan.

In de vierde set begon Jasper in de basis. Stuttgart sloeg zich naar 9-5, Dresden kwam terug naar 9-8 en zag het verschil weer naar 15-10 oplopen. In de finale werd het na 21-17 nogmaals spannend, bij 22-20 kon het alle kanten op. Het ging voor Stuttgart de goede kant op, via 25-21 konden ze de 2-2 op het scorebord zetten. Jasper stond de hele set in het veld en scoorde 4 keer, terwijl ze passend goed overeind bleef. Rivers stond inmiddels op 31 gescoorde punten, Storck op 29.

Hester Jasper begon ook in de vijfde set in de basis. Het bleef tot de laatste rally’s in deze set spannend, ondanks dat Stuttgart na de veldwissel afstand nam naar 10-7. Het verschil van 13-11, 14-12 en 14-13 werd door Stuttgart met 15-13 vastgehouden voor de 3-2 winst.

Rivers (38 punten) en Storck (34 punten) waren de topscorers bij hun teams. Hester Jasper maakte 8 punten, waarvan 3 blokkerend. Ze had 15 positieve acties op de serve van Dresden. Juliët Lohuis was vanwege een blessure niet inzetbaar. Aanstaande zondag volgt het derde duel, dan weer in Dresden.