Tiebreakverlies ter Maat c.s. in Challenge Cup finale

VoV, 18-03-2021. 6:18 uur. In de heenwedstrijd van de Challenge Cup finale bij de mannen tussen Milano en Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Maarten van Garderen leed de Turkse ploeg van de Nederlandse internationals een 3-2 nederlaag tegen de ploeg van Roberto Piazza, hun trainer/ coach bij Oranje. De 1-2 voorsprong in sets kon in de vierde niet worden verzilverd, integendeel de thuisploeg pakte eerste de 2-2 stand en vervolgens de zege.

Wouter ter Maat had met 27 punten van de totaal 76 eigen score van zijn ploeg een groot aandeel in het uiteindelijke resultaat. Maarten van Garderen droeg 9 scores bij. Met name de ‘serveerbalans’ was erg in het nadeel van Ziraat. Met 12 om 4 aces en 13 om 19 foutserves gaf dat Milano een voordeel van 14 punten. Dit kon Ziraat met een aanvallende score van 52 om 67 wegwerken, de blokpunten waren met 9 om 5 ook in het voordeel van de thuisploeg net als de foutenlast. Al met al resulteerde dit in de setstanden 22-25, 25-19, 18-25, 25-18 en 15-9.

Diagonaal ter Maat scoorde maar liefst tien keer in de eerste set, waarin Ziraat via 14-16 uitliep naar 18-21. Het laatste punt kwam op naam van Maarten van Garderen. In de tweede set waren de rollen omgedraaid, Milano nam een 6-0 voorsprong, bleef door de hoge foutenlast bij Ziraat makkelijk aan de leiding en won de set na de 16-9 en 21-14 tussenstanden.

In de derde set ging het initiatief na de 8-8 naar de Turkse ploeg. Met opnieuw een belangrijke bijdrage van ter Maat (8 punten scoorde hij in deze set) werd de winst na de ruime verschillen bij 11-16 en 15-21 en de 1-2 stand binnengehaald.  Milano kwam op gelijke hoogte middels een scorende opslag (4 aces) en een sterk blok (5 blokpunten) in de vierde set. Het voordeel bij 16-12 en 21-17 gaven ze niet meer weg.

In de tiebreak was Milano de baas. Met vier punten verschil werd er van kant gewisseld. Na de 10-7 sloeg de thuisploeg zich naar een overtuigende 15-9 zege.

De return staat voor 24 maart in de agenda. Dan staan de ploegen in Ankara tegenover elkaar.

Challenge Cup dames: In de heenwedstrijd bij de dames was er een 0-3 zege van Yesilyurt Istanbul bij Alba Blaj. De thuisploeg kwam per set niet verder dan 12, 18 en 16 punten. Op 24 maart is de return.

CEV Cup: In de heenwedstrijd van de finale in de CEV Cup bij de mannen won Dinamo Moskou de eerste ontmoeting thuis met 3-2 van Zenit Saint Petersburg. De 1-2 achterstand in sets konden ze met 26-24 en 15-9 in winst veranderen. De return is op 25 maart a.s.