Twente en Sliedrecht door in de beker

VoV, 07-01-2018. 5:13 uur. Het Twentse volleybal blijft goed vertegenwoordigd in de strijd om de Nevobo beker. Van de vier teams in de halve finale komen er namelijk drie uit Twente. Naast Sliedrecht Sport plaatsten zich gisteren Springendal Set-Up ’65, Eurosped en Apollo 8 middels hun uitzeges in Apeldoorn en Meije bij de laatste vier.

Bij VV Utrecht vs Sliedrecht Sport kon de thuisploeg qua wedstrijd niet voor een stunt zorgen, maar qua setwinst wel. Want het is niet voor iedere tegenstander weggelegd om de landskampioen, beker- en supercupwinnaar met een 25-14 naar de pauze tussen de setwissel te sturen. VVU deed dat na de tweede set en maakte daarmee de 0-1 achterstand, via 19-25 opgelopen in de openingsset, ongedaan.

Het publiek, er waren zo’n 700 toeschouwers, ging er eens goed voor zitten, en zag VVU ook in de derde set danig meedoen. Tot aan 16-13, toen kantelde het wedstrijdbeeld en met een lange serie kwamen de gasten op een 17-21 voorsprong, die ze afsloten met 19-25 winst. Daarmee was de weerstand van VVU gebroken, in de vierde set pakte Sliedrecht een dikke 15-25 setzege en de 1-3 winst en het ticket voor de halve finale, waarin ze het moeten opnemen tegen Eurosped.

Dros – Alterno had tegen Eurosped het beste begin van de wedstrijd. In de openingsset kwamen de gasten uit Vroomshoop op een hele ruime achterstand (20-13), toen de Eurosped fans lieten horen dat zij er nog wel in geloofden kwam de ploeg van Jan Berendsen puntje voor puntje terug en trok uiteindelijk met 24-26 nog nipt aan het langste eind.

In de tweede set wisselde de voorsprong tot aan 16-16 regelmatig van kant. Van 2-4 naar 7-6 en van 10-9 naar 12-14. Na de 16-16 namen de gasten met een drietal aces en een tweede bal score van Rochelle Wopereis afstand naar 16-23. De 0-2 in sets kwam via 17-25 op het scorebord. Met een scorende driemeter aanval.

Alterno had een goede start in de derde set, kwam op 3-0, maar was bij 4-4 die voorsprong al weer kwijt. Hun time out op 11-13 leverde nog een puntje op, de serveserie van Eline Timmerman maakte daarna het verschil. Ze serveerde o.a. met twee aces haar ploeg naar 13-20, waarbij tevens  naamgenote Eline Gommans aan het net een aantal punten voor haar rekening nam. De 14-23 werd 16-25, waarmee de 0-3 winst binnen was.

Als eerste Twentse ploeg plaatste zich zondagmiddag Springendal Set – Up ’65 in Meijel voor de halve finale. De ploeg uit Ootmarsum hield de thuisploeg drie keer onder de twintig punten en moest zelf ook een keer ervaren hoe het is niet tot aan de twintig puntengrens te komen. Na 19-25 en 25-18 leek het of er een soort van evenwicht in de krachtsverhoudingen was.

Maar daarna kwam Set – Up niet meer in de problemen. Met name via een dwingende opslag werd de passlijn van Peelpush stevig onder druk gezet, hetgeen in de derde set resulteerde in een monsterscore. De thuisploeg kwam niet verder dan 10-25. In de vierde set maakte Set-Up de klus af, met opnieuw een ruime zege (17-25) zorgden ze ervoor dat zijzelf en de meegereisde fans een prettige terugreis naar Ootmarsum hadden.

Het jubilerende Apollo 8, afgelopen weekend werd het 50-jarig bestaan gevierd, kreeg van het dames 1 team een historisch geschenk. Tenminste wij denken / gissen dat de ploeg nooit eerder tot de laatste vier om de Nevobo beker is doorgedrongen in haar bestaan. Dat lukte dus gisteren in Apeldoorn, op bezoek bij Topdivisionist SV Dynamo, wel.

Met 17-25 en 19-25, het laatste punt in de tweede set blokkeerde Jeanine Stoeten tegen de vloer van Omnisport, werd en geruststellende 0-2 voorsprong genomen. De thuisploeg herstelde zich in de derde set en kon in het middendeel van de set ( na 5-6en 7-8) met 12-10 de  leiding overnemen. De time out van Apollo op 18-15 leek het sein voor de ommekeer te hebben gegeven. Carlijn Koebrugge serveerde de jubilaris naar 19-19, de uitgeslagen Dynamo aanval maakte 19-20. En toen ging het even mis bij Apollo, Dynamo rechtte de rug en liep na een ace en een kill – block uit naar 24-20. Via de handjes werd de 25-21 gescoord.

In de vierde set ging Dynamo noodgedwongen bij 3-8 de time out in, na die pauze liepen ze in naar 7-8, maar raakten de aansluiting weer kwijt na scores van Emma Bredewoud, Juliët Huisman en Ilona ter Avest, die met een lobje en een ace voor de 8-13 stand zorgde. Dynamo kwam nog een keer terug (12-14), bij 14-16 haalde Thijs Oosting de ploeg naar de kant en scoorde het punt voor de coach, gevolgd door twee aces en een technische fout bij Dynamo. Het verschil was gemaakt (14-20) en de gasten lieten zich daarna niet meer in de problemen breng. De 1-3 werd via 18-25 een feit.

Springendal Set – Up ’65 en Apollo 8 spelen de halve finale tegen elkaar en daarmee is het dus zeker dat er minimaal een ploeg uit Twente doordringt tot de finale. Zoals al gezegd gaat de andere halve finale tussen Sliedrecht Sport en Eurosped, deze twee teams stonden vorig jaar in de finale tegenover elkaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart (Alterno vs Eurosped) en Rudy van ’t Rood (Dynamo vs Apollo) en Jan van den Noort (Peelpush vs Set-Up)