Vizier op volleybal

 

Vaduz: Vijfde plaatsen voor damesduo’s

VoV: 11-08-2018. 6:00 uur. In Vaduz stonden twee Nederlandse damesduo’s in de kwartfinale van het One Star toernooi. Katja Stam en Julia Wouters, die ongeslagen waren gebleven in de poulefase, speelden om 17:00 uur hun duel tegen het Poolse duo Ceynowa / Kloda.

In de openingsset werkte het Nederlandse duo met een serie van vijf punten een 5-7 achterstand weg naar een 10-7 voorsprong. De Poolse dames namen de leiding weer over bij 11-12, waarop Nederland de time out inging, maar er voorlopig niet voorbij kwamen. Dat lukte pas na de 16-17 stand, toen Katja Stam een serie vlijmscherpe  opslagen over het net sloeg, waarvan er drie  in een ace eindigden. In een ruk werd de 16-17 veranderd in een 21-17 setzege.

De Poolse dames pakten vlot in de tweede set het initiatief (2-7) en gingen ook met een minimaal verschil van één punt (10-11) de technische time out in. Na die pauze serveerden ze Stam / Wouters van het veld met onder andere drie aces. En blokpunt maakte 10-18, Katja Stam haalde de serve terug, maar Oranje lag veel te ver achter om de achterstand nog een positieve draai te geven. Het werd 12-21 voor de tegenstander, dus verlengen.

In de tiebreak waren de teams tot pakweg 5-6 aan elkaar gewaagd, vanaf die stand was Polen de betere ploeg. Met een kill – block maakten ze 6-10, een aantal slordige fouten gaf Oranje de kans om terug te komen naar 9-11. Polen besliste echter daarna een slopend lange rally om het volgende punt voor zich, dit was waarschijnlijk net teveel van het goede voor het BTN duo. Na die tegentreffer kregen ze geen punt meer mee en verloren dus met 9-15.

Ook Puk Stubbe / Emma Piersma (foto boven) hadden zich rechtstreeks voor de halve finale geplaatst. Inclusief kwalificatiewedstrijden hadden ze al vier overwinningen op hun naam staan toen ze om 21:00 uur gisteravond aan de partij tegen Bobner / Vergé – Dépré begonnen.

Echter deze tegenstander was duidelijk een maatje te groot voor hen. Aanvankelijk viel dat in de eerste set nog niet zo op, omdat beide ploegen nog redelijk bij elkaar in de buurt bleven. De 3-4 voor Nederland werd wel 7-4 maar met de score van Emma Piersma voor 10-8 was de aansluiting op één puntje na weer gerealiseerd. Puk Stubbe scoorde de 12-9 met een slimme doortikbal, na de verplichte rust ging het echter mis. Met o.a. drie aces, passend lukte het even niet bij Oranje, ging Zwitserland naar 17-9 en 19-11. Waarop de 21-13 volgde.

In de tweede set was er meteen een 5-1 voorsprong voor Bobner / Vergé – Dépré. En die werd vooreerst alleen maar groter. Via 10-4 naar 16-6 en 20-9.  Met een uitgekiend lobje haalde Puk Stubbe de serve terug (20-10) en zij had nog een paar stevige opslagen als toetje voor de Zwitserse ploeg bewaard. Emma Piersma scoorde blokkerend en met een tweede bal, Stubbe met een ace en een harde klap. Bij 20-14 stopte Zwitserland de serie en verzekerde zich met eveneens een harde klap van een plek in de halve finale.

Katja Stam / Julia Wouters en Puk Stubbe / Emma Piersma sluiten het toernooi dus op een vijfde plaats af.  Hun beloning daarvoor zijn 120 rankingpunten en 300 dollar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.