Varenhorst c.s. laatste NL-duo in Doha

VoV, 11-03-2021. 5:13 uur. Bij de mannen hadden Varenhorst/ van de Velde in de losers round van de poule als tegenstander een duo uit Qatar. Zij hadden een zege nodig om naar de tussenronde voor de achtste finales te gaan. En die zege kwam er. Wel met moeite (2-1), maar dat is niet zo belangrijk.

In de eerste set was het BTN-duo veel beter. Eerst maakten ze een 7-5 achterstand met een serie naar 7-10 ongedaan, en na de 10-13 volgde daar een driepunter voor 10-16 op. Met name Varenhorst sloeg vanaf rechtsvoor de ene na de andere bal cross court binnen de lijnen. Met 14-21 was de set vlot binnen.

Dat duurde in de tweede set wel wat langer, sterker die kwam helemaal niet op naam van de Nederlanders. Qatar nam een 10-6 voorsprong en had dat verschil bij 15-11 (kill-block op Varenhorst) nog op de borden staan. In de eindfase werd het nog spannend toen eerst Varenhorst en daarna van de Velde puntjes sprokkelden. Bij 20-18 ging Qatar de time out in, de foutserve daarna besliste de set met 21-18 voor hen.

In de tiebreak waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Tot aan 12-12 hadden beide duo’s afwisselend een puntje voorgestaan, meer verschil zat er niet in. Oranje kwam na de foutserve van Qatar op 12-13, vervolgens scoorde Varenhorst de 12-14, waarop de time out van Qatar volgde. De foutserve door van de Velde hield de spanning er bij 13-13 in, Qatar scoorde 14-14 en Varenhorst zette Nederland weer op matchpoint (14-15), dat via een ver uitgeslagen aanval van Qatar verzilverd werd. Varenhorst/ van de Velde hadden het ticket voor de tussenronde binnen.

Daarin speelden ze tegen het Mexicaanse duo Rubio/ Gaxiola. In de eerste set namen de Mexicanen in het middendeel (na 13-13) afstand naar 16-13 en 19-15, waarna ze de set 21-18 wonnen. In set twee pakte het BTN-duo na 10-10 vier punten op rij, zag Mexico bij 17-18 weer dichtbij komen, maar bleef de zenuwen de baas en won met 19-21. De derde set toonde eenzelfde beeld. Nederland stond bij 1-10 en 11-13 beslissend voor, maar Mexico kwam er bij 13-13 weer naast. De uitgeslagen aanval van Mexico verzilverde het matchpoint op 13-14, waarmee de tweede driesetter binnen was.

Om 19.00 uur, een uurtje voordat het Eredivisiegeweld hier in Nederland losbarstte, begonnen Varenhorst en Van de Velde aan hun derde wedstrijd van de dag. Tegen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen werd een prachtig duel uitgevochten.

In de eerste set gaven Varenhorst/ van de Velde door een zeer slordige periode een 12-17 voorsprong uit handen en ging het vanaf 20-20 om de knikkers. Van de Velde scoorde 20-21, De 21-22 kwam via een foutserve op het scorebord en de 21-23 was een kill – block van Varenhorst.

In de tweede set waren de rollen in de finale omgedraaid. Brouwer/ Meeuwsen kwam bij 20-18 op setpoint, kregen matchpoint tegen op 21-22 en via een kill – block van Meeuwsen werd het even later 28-26 en 1-1.

In de derde set maakte Steven van de Velde met krachtige, harde en scherpe opslagen het verschil. Zijn serie naar 7-11 was beslissend. Op 9-14 konden Brouwer/ Meeuwsen het verlies nog een aantal keren uitstellen, waarop bij 12-14 hun foutserve hun verlies bezegelde.

Brouwer/ Meeuwsen sluiten Doha als negende af. Varenhorst/ van de Velde gaan door naar de kwartfinale waarin ze het tegen de Amerikanen Lucena/ Dalhauser moeten opnemen.

Bouter/Penninga speelden een erg sterke partij tegen de Russische wereldkampioen Stoyanovskiy en Krasilnikov.  De 2-1 nederlaag betekent dat ze ook op de negende plaats eindigen.

In de openingsset kwam het BTN-duo bij 21-20 en 22-21 op setpoint, twee kill-blocks op Penninga maakten van de 22-22 gelijke stand een 22-24 zege voor Rusland. In de tweede set was het gat bij 8-4 al geslagen en werd het vastgehouden bij 12-9 en uitgebouwd naar 18-12. Het Nederlandse tweetal speelde sterk met veel serve en aanvalsdruk en benutte de geboden kansen optimaal. De 21-15 maakte een derde set noodzakelijk. Daarin maakten de wereldkampioen met een serie van 4-5 naar 5-9 hun ambities duidelijk. Via 6-12 ging de ruime zege met 8-15 naar Rusland.