VC Zwolle, Apollo 8 en Sliedrecht Sport winnen

VoV, 12-03-2023. 2:08 uur. Belangrijke wedstrijden gisteren voor alle teams in de Kampioenspoule. Aanhaken, bijblijven of afhaken was de inzet, met voor Sudosa-Desto een volgende kans op de eerste zege in deze fase van de competitie. Maar dat moesten ze dan wel waarmaken in de thuiswedstrijd tegen VC Zwolle, dat nog ongeslagen is en volop meedoet voor een ticket in de play-offs.

Sudosa-Desto vs. VC Zwolle eindigde in een 1-3 zege voor de bezoekers.  Via de setstanden 20-25, 28-26, 22-25 en 10-25.

Zwolle pakte in de openingsset een vlotte 6-12 en 10-18 voorsprong, de thuisploeg kwam nog terug naar 18-21, daarna maakte Zwolle de winst perfect. In set twee liep Sudosa-Desto uit naar 15-10, Zwolle was bij 20-19 tot op één puntje genaderd,  kreeg bij 23-24 setpoint,  maar slaagde er niet in dit te verzilveren.  Dat deed Sudosa-Desto bij 27-26 wel voor de 1-1 stand.

De ploeg uit Assen zag in de derde set een 14-8 voorsprong verloren gaan (15-17), waarna Zwolle via 19-22 doorstoomde naar de 22-25 setwinst en 1-2 stand. In de vierde set drukte Zwolle keihard door naar de 1-3 winst. Via de tussenstanden 3-12 en 7-21 pakten ze de 10-25 setwinst in de vierde set.

Kirsten Wessel (Sudosa-Desto) en Susan Schut (VC Zwolle) werden met 18 punten de topscorers van de partij. VC Zwolle haalde veel voordeel uit 6 om 17 aces en 7 om 12 blokpunten.

Een team dat ook nog volop meedoet is VC Sneek, een ploeg die even niet in de beste fase van het seizoen lijkt te zitten is Apollo 8. En ondanks nederlagen tegen Zwolle en VV Utrecht staat de ploeg uit Borne slechts twee puntjes achter op een play-off plaats. Een verschil dat in Friesland in een keer kon worden weggewerkt.

VC Sneek vs. Apollo 8 werd een vijfsetter met een zeer, maar dan ook zeer overtuigende winst van de vijfde set door Apollo 8. Via 0-5 en 3-10 werd het 4-15. Tweede bal scores van Charlotte Haar, aces van Carlijn Koebrugge en Jorieke Bodde en de serve serie aan het eind van Lisa Louwrink maakten het verschil in de tiebreak.

Het zag er niet naar uit dat het een vijfsetter zou worden na twee sets. VC Sneek pakte de eerste set met 25-21. De tweede set eindigde ook met die stand, nadat spelverdeelster Nynke Oud VC Sneek van 21-19 naar 24-19 had geserveerd.

In de twee sets die volgen trok Apollo 8 met 19-25 en 22-25 aan het langste eind. In de derde set zorgden Jorieke Bodde en Lotte van der Horst in de finale voor belangrijke punten (van 18-22 naar 19-24) en sloot Apollo 8 met een ace af, in de vierde set scoorde Carlijn Koebrugge twee keer na 22-22 en bracht een blok met Roos Wessels de 22-25 en 2-2 op het scorebord.

Jorieke Bodde en Jette Kuipers scoorden de meeste punten. Ieder 20. Carlijn Koebrugge maakte er 12 en Roos Wessels 13, waarvan 5 blokpunten. Rixt van der Wal van VC Sneek scoorde ook 5 keer blokkerend van de 11 die zij voor haar rekening nam. Haar teamgenote Britt Schreurs  scoorde het vaakst voor  VC Sneek, totaal 14 keer. Apollo 8 maakte het verschil aanvallend met 40 om 63 punten. Daar stond wel een foutenlast van 22 om 34 punten tegenover, o.a. vanwege 22 foutieve opslagen van de bezoekers.

Na twee nederlagen in de eigen Basis in Sliedrecht ging de landskampioen gisteravond voor de eerste thuiszege. Dat moest gebeuren tegen koploper VV Utrecht. Zes punten staan ze achter op hun tegenstander, drie punten op de nummer twee VC Sneek.  Zelf maximaal scoren en duimen voor Apollo is dan het beste dat er te doen is. Maar VV Utrecht staat niet voor niets bovenaan, al heel lang. Die positie komt je niet zomaar aanwaaien, dan heb je wat in je mars!

Sliedrecht Sport vs. VV  Utrecht was in de eerste set één richting verkeer. Sliedrecht won   met 25-13 na de 7-1, 13-6 en 22-11 tussenstanden. In set twee kon VV Utrecht de stand gelijktrekken. Na de 21-23 zorgde Iris Reinders voor de laatste twee punten die de 22-25 eindstand betekenden.

De derde set was gelijk opgaand met 5-3 en 8-11 als uitschieters. Na de 14-14 kon Sliedrecht een 18-20 achterstand ombuigen naar 22-21 voor, waarop via de side out de stand naar 25-24 ging, toen een poging om met een tweede bal te scoren in het net belandde. Met een ace van de ingevallen Louise Bijlsma pakte Sliedrecht de set met 26-24.

In de vierde set had VV Utrecht bij 18-18 een 11-5 en 17-10 achterstand ongedaan gemaakt. Vervolgens ging het tot 23-22 via de side out gelijk op. Op die stand blokkeerde Evie van Kerkvoorde de thuisploeg naar matchpoint (24-22), VV Utrecht kon verlies nog een keer uitstellen voordat opnieuw Evie van Kerkvoorde het winnende punt scoorde voor 25-23.

Iris Vos (21), Jolijn de Haan (19) en Evie van Kerkvoorde (19) waren de drie topschutters bij Sliedrecht. Lisa Kersten (14), Marly Bak (13) en Iris Reinders (11) waren dat bij VV Utrecht. Sliedrecht Sport had 19 punten voordeel op de eigen score via een +5 op de opslag, een +10 voor de aanvallende punten en een +4 voor de blokpunten. Daartegenover was de foutenlast 27 om 21.