Verlies Lycurgus in Sliedrecht in halve finale beker.

VoV, 19-02-2023. 7:34 uur. Samen Lycurgus heeft de eerste halve bekerfinale in Sliedrecht met 3-2 verloren van Sliedrecht Sport. De setstanden in sporthal de Basis waren 25-12, 23-25, 17-25, 25-20 en 14-16. De beslissende return is zondagmiddag in het Alfa-college Sportcentrum om 15.30 uur. Een 3-1 zege volstaat om direct voor de zesde keer op rij naar de finale te gaan.

Met de vast opstelling van de laatste weken Jakob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held begon Samen Lycurgus aan het avontuur in de wetenschap dat het in de eerste wedstrijd van het seizoen een hele lastige uitwedstrijd was en het net lukte om met 3-2 te winnen.

In de eerste set was absoluut geen sprake van een wedstrijd. De ploeg van coach Arjan Taaij was op alle fronten veruit de betere. Met voldoende serverdruk, veel beter dan een week eerder in Barneveld tegen Simplex SSS, kwamen de gasten snel op een royale voorsprong. Een prima blok van de sterk startende De Vries betekende al 6-11. Samen Lycurgus speelde heel zuinig en maakte weinig fouten. Daardoor liep de voorsprong spelenderwijs snel op. Een blok van Hofhuis bracht de voordelige marge op tien; 20-10. McCauley tikte 21-10 binnen na een prima serve van Coenen. En zo was het een genot om de bekerhouder aan het werk te zien. Een pipe van Coenen maakte een vlot einde aan het eerste bedrijf.

Een sterk begin van de tweede set kon Samen Lycurgus niet doortrekken. Een ace van Kern bracht 9-5 op het bord en een slimme drukbal van Held was goed voor 10-6. Daarna stokte het spel. Sliedrecht Sport ging beter serveren en daar was niet altijd een antwoord op. Op 11-10 kwam Ferdy van Dijk McCauley vervangen voor de pass. Samen Lycurgus kwam met 20-17 achter, maar herstelde zich goed en maakte vier punten op rij en leek daarmee een voorschot te nemen op een 2-0 voorsprong. Het lukte niet. Vanaf 23-23 waren de laatste twee punten voor de thuisploeg. Een goed geblokkeerde aanval van Kern was beslissend.

De derde set was van een dramatisch slecht niveau. In fases lukte vrijwel niks. Bij een 8-2 achterstand kwamen Tieme de Jong, Geoffrey van Gent en Maarten Bartels in het veld. Het bracht een kleine verbetering, maar de thuisploeg bleef de betere ploeg en had de controle. Het werd van 16-6 achter nog wel 16-10, maar de achterstand was de groot en het niveau te laag om echt terug te komen in de set. 25-17 setverlies was het logische gevolg.

In set vier herstelde Samen Lycurgus zich en nam snel een ruime voorsprong. Held en McCauley waren terug in de ploeg en Van Gent bleef staan. Via 9-5 maakte blokkeerde Coenen de stand naar 15-8. Daarna kantelde de set toch en kwam de thuisploeg op 18-18 langszij. Daarna was een prima servereeks van De Vries doorslaggevend. Een ace van de middenman zette de stand op 22-18. Een slim blok van Coenen bracht de stand op 24-20 en daarna was de arm van Van Gent in de blokkering succesvol om naar een beslissende vijfde set te gaan.

De laatste set was een hele spannend waarbij het licht tussen beide ploegen maximaal twee punten was. Een ace van de sterk invallende Van Gent bracht de stand bij het wisselen van speelhelft op 8-7. Daarna lukte het niet om door te drukken en moest zelfs een 13-11 achterstand weggewerkt worden. Dat lukte via een paar prima serves van Coenen, maar vanaf 13-13 was het achter de feiten aanlopen. Een eerste matchpoint tegen werd via Van Gent nog weggewerkt, maar bij de tweede lukte het niet meer de bal fatsoenlijk weg te werken en was het 3-2 verlies een feit.

gh @ VoV, verslag van Erwin Sikkema, Lycurgus. Foto CEV.