Via Zwitserland, Italië, Polen en Turkije naar België

VoV, 07-12-2020. 6:26 uur. De subtopper in de Zwitserse competitie tussen Volley Düdingen (2de) en Viteos NUC (3de) werd onverwacht duidelijk beslist in het voordeel van het bezoekende Viteos. Ze namen een 0-3 zege mee huiswaarts, via de setstanden 13-25, 23-25 en 15-25. Twee sets had de thuisploeg niets in te brengen, één set bleef het tot in de finale spannend.

Bij Düdingen speelde Anna Mebus (foto boven) alleen de eerste set, geen scores, daarna nam Méline Pierret de spelverdeling over.  Viteos NUC behaalde veel voordeel uit serve (1 om 6 aces) en blok (5 om 10 blokpunten), ook hun foutenlast was met 30 om 19 scores voor de tegenstander beduidend lager.

Koploper Pfeffingen had geen enkele moeite met rode lantaarndrager Groupe E Valtra van Lotte Groningen. Het werd daar ook een hele duidelijke 3-0 (10, 14, 10). In de stand is Viteos NUC (2de, 11-24) Düdingen (3de, 10-23) voorbijgegaan. Pfeffingen blijft met 11-30 koploper, Groupe E Valtra met 8-1 de rode lantaarndrager.

Bij de mannen in Italië won Trentino met 2-3 bij Verona. Nimir Abdel-Aziz stond weer op de diagonaal, Gianelli was terug uit quarantaine en nam de spelverdelerpositie weer in.  Trentino kwam via 25-23 en 26-24 met 2-0 achter. In de eerste set werd op de side out na 22-20 de eindstand bereikt, in de tweede set veranderde de thuisploeg 22-24 achter in 26-24 winst. Vooral door de hogere foutenlast in de eerste twee sets werd door Trentino verloren.

Trentino herstelde zich daarna knap en pakte drie sets op rij. De winst werd na 22-25, 20-25 en10-15 een feit. Abdel-Aziz scoorde 23 keer, inclusief 4 aces, teamgenoot Lucarelli maakte er ook 23. Perugia, dat zonder Thijs ter Horst speelde, won thuis met 3-0 (20, 19, 21) van Piacenza.

In de stand hebben Perugia (12-33) en Civitanova (12-31) een grote voorsprong op de nummer drie Valentia (12-22). Trentino staat achtste met 9-12.

In Polen verloor Britt Bongaerts met LKS Lodz de uitwedstrijd bij BBBB (BKS Bostik Bielsko-Biala) met 3-2, na met 0-2 voor te hebben gestaan. De eerste set leverde Lodz een nipte 27-29 zege (na 27-26) op, de tweede was met 18-25 voor hen. Ze konden de wedstrijd daarna in de volgende sets echter niet in het slot gooien. BBBB kwam via twee keer 25-21 terug op gelijke hoogte en pakte daarna de tiebreak met 15-13. De 12-12 ging naar 14-12 en op de side out pakten ze de winst. Bongaerts scoorde 10 keer.

Lodz staat met 12-23 vierde, BBBB is de nummer vijf met 11-19 en Chemik Police, dat zaterdag met 3-0 won, is de nummer zeven met 9-17. Rzeszow blijft met 11-32 koploper.

In Turkije behaalde Aydin van en met Maret Grothues een 3-2 zege over Yesilyurt. Aydin kwam met 1-2 in sets achter (20-25, 25-23 en 17-25) maar haalde in de vierde set de opgelopen schade met een overtuigende en zeer dikke 25-9 in. In de tiebreak werd het nog een keer spannend. De thuisploeg leek bij 11-14 achter tegen een nederlaag op te lopen, maar met vijf punten op rij pakten ze de 16-14 winst. Grothues scoorde 9 keer, teamgenote Anthi Vasilantonaki werd met 25 punten topscorer.

VakifBank staat met 19-54 bovenaan in Turkije, Fenerbahce is tweede met 19-51 en Aydin bezet de zevende plaats met 34 punten uit 21 wedstrijden

In België verloor Waremme met 2-3 van Leuven. Na de 1-1 stand in sets kwam Waremme via 28-26 op voorsprong, de 20-25 en 13-15 beslisten de strijd in hun nadeel. Rutger Zoodsma scoorde 13 keer (scoringspercentage 71%) voor Waremme, dat met 2 punten uit 7 wedstrijden de laatste plaats bezet. Leuven is vijfde met 7-8.

In de Belgische Beker werd de laatste kwartfinale gewonnen door Roeselare. Met 0-3 (13, 20, 21) vertrokken ze bij Gent. Jente de Vries scoorde 7 keer voor Gent, collega Chris Ogink maakte er 4. Bij Roeselare waren er geen wedstrijdminuten voor Michiel Ahyi en Stijn van Schie. In de halve finale komen uit Aalst, Achel, Maaseik en Roeselare.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Anna Mebus, Düdingen.