Vizier op volleybal

 

Vijf NL-spelers in returns Champions League

VoV, 09-02-2021. 4:40 uur. Vanaf vandaag krijgt de poulefase in de Champions League bij de mannen een vervolg. Dit gebeurt wel in afgeslankte vorm, omdat in poule B het Turkse Izmir vanwege corona verstek moet laten gaan en in poule C is het Poolse Jastrzebski Wegiel hetzelfde lot beschoren. De geplande vierkampen, worden in die poules dus driekampen.

In Poule A is de beslissing al gevallen, daar is Kedzierzyn – Közle als eerste geëindigd en heeft dus het ticket voor de kwartfinale al binnen. In die poule staan hun landgenoten van Skra Belchatow met 13 punten tweede, hetgeen hen mogelijk in aanmerking laat komen is voor een van de resttickets, voor de ploegen die als beste tweede eindigen.

Poule B is het domein van Civitanova, Perugia en Tours, en van het dus afwezige Izmir. In deze poule gaat Civitanova voor Perugia aan de leiding. Zij en Tours hebben de punten van hun niet gespeelde duel tegen Izmir al bijgeschreven gekregen. Hier staat in korte tijd de zoveelste clash (beker, competitie en Champions League) tussen Perugia van Thijs ter Horst en Civitanova op het programma.

Titelverdediger Civitanova zal de wedstrijd tegen Perugia moeten winnen om als poulewinnaar naar de volgende ronde te gaan, en hetzelfde geldt overigens ook voor Perugia, dat gesteund door hun onlangs met 3-2 gewonnen duel de beste generale had voor deze clash.

Het toernooi wordt afgewerkt in Perugia en voor vandaag staat daar Civitanova vs. Tours op het programma. In Tours werd het bij de eerste ontmoeting een 0-3 zege voor de Italianen, via 21-25 en twee keer 23-25.

Poule C wordt gevormd door Kazan, BR Volleys, Ljubljana en Jastrzebski Wegiel. Ook hier hebben de teams de punten voor de niet te spelen wedstrijd tegen Jastrzebski Wegiel al bijgeschreven gekregen, waardoor er met de hierboven staande stand aan de driekamp wordt begonnen.

Zesvoudig Europees kampioen Zenit Kazan wil weer terug op het podium van de Champions League en als poulewinnaar daarvoor de eerste stap zetten. Zij hebben thuisvoordeel in Sint-Petersburg. Vandaag speelt Ljubljana vs. BR Volleys. De Duitse ploeg sloot dit duel in Berlijn met 0-3 (20, 23, 21) winst af.

In poule D komt Roeselare met de Nederlandse inbreng van Stijn van Schie en Michiel Ahyi uit. Tenminste als ze speeltijd krijgen. Verder in deze poule koploper Modena, Warszawa, Kemerovo en de rij wordt gesloten door Roeselare met 3-1. Roeselare zal deze ronde dus niet overleven.

Vandaag staan Roeselare en Warszawa in Modena tegenover elkaar. In Roeselare werd het op 15 december vorig 0-3 (18-25, 24-26, 19-25) voor de Polen. Thuisploeg Modena neemt het op de eerste dag op tegen Kemerovo, waarvan het in Berlijn met 1-3 won.

Met Trentino van Nimir Abdel-Aziz en Dick Kooy en Karlovarsko van Wessel Keemink in de selectie heeft poule E drie Nederlanders in hun vierkamp. Het toernooi begint met Karlovarsko vs. het gastteam Friedrichshafen. In Italië ging dat duel met 1-3 naar de Duitsers. Als tweede partij staat Trentino vs. Novosibirsk op de dagplanning. Spelverdeler Abdel-Aziz leidde zijn ploeg in het thuisduel tegen deze Russische ploeg naar een 3-2 zege.

Resumé: De Nederlanders Thijs ter Horst, Nimir Abdel-Aziz en Dick Kooy zullen zich of als poulewinnaar of al een van de drie beste nummers twee wel bij de laatste acht plaatsen. Italië en Polen gaan waarschijnlijk elk drie teams voor de laatste acht leveren, kan ook vier om drie zijn, en Rusland en Duitsland zullen om het allerlaatste tickets gaan spelen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort en CEV.