VNL-Dames: Eindelijk eerste zege voor Oranje

VoV, 19-06-2022. 3:50 uur. De Oranje damesploeg speelde vannacht de laatste wedstrijd van de tweede ronde in Brasilia. Het was het kelderduel van de ranglijst, Nederland, de nummer voorlaatst, speelde tegen Zuid-Korea, de huidige hekkensluiter in de stand. Beide teams hebben nog geen duel gewonnen, voor een van beide kwam daar vannacht dus verandering in.

Nederland sprokkelde tot nu al wel via drie tiebreaknederlagen drie punten bij elkaar en voegde daar er vannacht nog drie aan toe via de 0-3 zege op Korea. Via de setstanden 11-25, 21-25 en 18-25. Nederland was in dit duel duidelijk de bovenliggende partij.

De keuze voor de starting seven viel deze keer op:

• Spelverdeelster: Britt Bongaerts
  • Libero: Myrthe Schoot
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer Loper: Anne Buijs en Fleur Savelkoel
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Eline Timmerman.

Tijdens de wedstrijd waren er serve-invalbeurten voor Marrit Jasper en op matchpoint kreeg Indy Baijens ook nog even speeltijd.

Oranje walste in de eerste set over Zuid-Korea heen met 11-25. Met een serie van drie punten (van 2-2 naar 2-5) en vijf punten (5-7 naar 5-12) nam Oranje al vlot in het begin afstand. Na de pauze bij die stand gaf Korea het ene na het andere gratis punt weg (totaal zes van 6-13 naar 8-20), waarna Nederland de set eenvoudig naar 11-25 kon uitspelen. Het lukte Korea niet om in deze set één keer op eigen serve te scoren. Anne Buijs en Juliët Lohuis waren scorend vaak succesvol in deze set.

Fleur Savelkoel serveerde Oranje in de tweede set na 3-4 naar 3-7, met daarin scores van Celeste Plak, Juliët Lohuis en Anne Buijs. Zuid-Korea scoorde hun eerste breakpoint van de wedstrijd op 5-8 en even later het tweede na 8-11. Bij 9-12 ging de technische time out in. Met omloopballen bleef Oranje via Timmerman en Lohuis scoren, bij 11-16 ging Korea de time out in.

De ruime voorsprong van Nederland slonk na 13-18 tot één puntje bij 19-20, waarop Selinger de ploeg naar de zijlijn haalde. Side out punten van Plak en Buijs hielden Oranje bij 19-21 en 20-22 twee punten voor, De Koreaanse foutserve, het ace van Britt Bongaerts en de harde rake smash van Anne Buijs zorgden daarna voor de 21-25 setwinst en de 0-2 stand.

In de derde set blokkeerde Korea de omloopbal van Juliët Lohuis af, waardoor het 3-3 werd. De volgende twee omloopballen verzilverde Lohuis wel (4-6), waarop Oranje via scores van Buijs en Plak uitliep naar 5-10 en 6-12. De stand bij de technische time out. Met haar 14de punt van de wedstrijd bracht Anne Buijs de stand op 7-13, de volgende vijf punten gingen naar Korea (12-13), waarop de Nederlandse time out volgde.

Eline Timmerman stopte de serie (12-14), twee punten van Juliët Lohuis gaven Oranje een 13-16 voorsprong. Korea kwam nogmaals terug (16-17, 17-18), Celeste Plak nam een aantal big points voor haar rekening (drie tot 18-24), Indy Baijens kwam er op die stand nog in en Celeste Plak maakte de eerste Nederlandse winst in deze VNL-editie met 18-25 perfect.

Bij Oranje werden Plak en Buijs met 15 punten elk de topscorers. De midspeelsters Lohuis en Timmerman scoorden 10 en 9 keer, Fleur Savelkoel maakte er 6 en Britt Bongaerts 1. Totaal een eigen score van 55 punten. Korea maakte er zelf 42. De Nederlandse foutenlast was met 8 om 20 punten voor de tegenstander ook beduidend lager dan de Koreaanse.

Oranje speelt de volgende ronde in Calcary, Canada waar Japan, Turkije, België en Canada de tegenstanders zijn.