Vizier op volleybal

 

VNL-dames, Oranje wint ook van Canada

VoV, 08-06-2021. 15:14 uur. Op de laatste dag van de derde serie duels van drie duels bij de VNL-competitie in Rimini was Canada de (onbekende) tegenstander van de Oranje dames.

Met een 0-3 zege (19,12, 21) was Oranje opnieuw de winnende ploeg. Canada kon het team van Selinger niet echt in de problemen brengen, veel servedruk en een sterk opererend blok maakten het Canada te lastig. Oranje speelde gisteren in de namiddag een lange vijfsetter, Canada was een paar uur eerder al vlot klaar na 3-0 verlies tegen Japan. Maar daar was binnen de lijnen niets van te merken.

Oranje dat tot nu (boven verwachting) presteert bezette met nu met zeven zeges en 21 een plaats in de kopgroep. Met in de vierde en vijfde serie van drie tegenstanders nog te goed met daarin de tegenstanders China, Italië, Dominicaanse Republiek (vierde serie) en Turkije, Brazilië en Zuid-Korea (vijfde serie) is het nog veel te vroeg om al aan een vervolg te denken. Maar hetgeen tot nu gepresteerd is nemen ze Oranje in ieder geval niet meer af.

Canada, 2 zeges en 7 punten, is qua team een onbekende voor Nederland. Britt Bongaerts en Indy Baijens kennen hun topschutter Kiera van Ryk uit Polen, volgend seizoen speelt ze voor THY in Turkije, waar ze teamgenote Emily Maglio van Nilüfer dan zal tegenkomen. In Sliedrecht e.o. zullen ze Daniëlle Smith nog kennen net als in Zwolle e.o. Kim Robitaille bekend is. Brie King en Hilary Howe kwamen afgelopen seizoen uit voor de Franse topploeg Béziers en Alexa Gray sloeg voor Busto Arsizio de ballen tegen de vloer. Er zit dus wel terdege de nodige internationale club ervaring in de Canadese ploeg.

Selinger begon de wedstrijd met de nu reeds vertrouwde basis: Britt Bongaerts op spelverdeling, Myrthe Schoot op liber, Elles Dambrink op de diagonaal. En het MTV Stuttgart mid duo Lohuis en Timmerman als midspeelsters. Anne Buijs en Nika Daalderop vulden de passer loper positie in. Invalbeurten en een basisplaats in een van de volgende sets was er voor Marrit Jasper, Celeste Plak en Demi Korevaar.

Canada werd na een goed begin (3-1, 6-5) in de eerste set door een lange serve serie van Juliët lohuis op een6-10 achterstand gezet. Vervolgens bleef Oranje dat verschil koesteren, vooral hun fouenlast en scores van Anne Buijs, Eline Timmerman (blokkerend) en Elles Dambrink hielden Oranje ver uit zicht bij Canada.(12-17). De vandaag niet erg succesvolle van Ryk scoorde tegen, maar opnieuw was het Anne Buijs die na 17-20 de sere naar Nederland terughaald, gevolgd door een ace van Britt Bongaerts en een score van Elles Dambrink via het blok. Selinger scoorde een punt door via een challenge een ‘bal op de vloer’ (en geen pancake) als punt gehonoreerd te krijgen voor de 17-24 stand. Na de twee volgende foutserves maakte Anne Buijs het laatste punt voor de 19-25 winst.

In de tweede set kwam Canada er niet aan te pas. Na een inhaalrace aan het begin  (1-4, 4-6, 7-7) kregen ze een serie van vijf punten tegen (7-12), dat verschil bleef tot via de tweede bal score van Britt Bongaerts staan bij 10-15, waarna Anne Buijs haar ploeg met een serie indrukwekkende smashes afgewisseld met slimme prikballetjes een 10-22 voorsprong bezorgde. Een lange serie van Nederlands machtsvertoon.  Het was vechten tegen de bierkaai voor Canada, Juliët Lohuis serveerde nog een ace voor de 11-24 stand, waarna de set met 12-25 naar Nederland ging.

In de derde set had Oranje een mindere start maar met Celeste Plak aan de opslag werd een 5-2 achterstand omgedraaid in een 5-10 voorsprong. Oranje was oppermachtig aan het net, rake klappen, ‘dankjewel’ ballen en blokpunten verhoogden het verschil in de score naar 9-17. Vanaf die stand ging Canada inlopen. Joseph, Maglio en Howe pakten hun punten mee, waardoor ze konden inlopen naar 17-21. Bij 21-23 haalde Selinger de ploeg naar de kant, Nika Daalderop had de boodschap begrepen en sloeg en lobte Oranje na de time out naar een 21-25 zege.

Oranje was met aanval (33 om 43) en blok (4 om 12) de sterkste ploeg aan het net. Ook serverend scoorden de Oranje dames beter (2 om 4) en in de foutenlast bleven ze ook bij Canada achter. Anne Buis maakte 15 punten, Juliët Lohuis 12. Hilary Howe scoorde 9 keer voor Canada.

Oranje sluit deze bijzonder goede derde serie met drie overwinningen af. Japan, Polen en Canada konden het tegen Oranje niet bolwerken.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.