Vizier op volleybal

 

VNL Final Six (v) begint morgen

VoV, 02-07-2019. 4:50 uur. Morgen begint in het Olympic Sports Center in Nanjing, China de Final Six van de VNL competitie bij de dames. Er waren volgens het FIVB 120 wedstrijden, 443 sets, 19.486 rally’s en in totaal 204 uren en 27 minuten nodig om te komen tot waar de zes gekwalificeerde teams morgenvroeg aan beginnen.

Na vijf weken competitie over de hele wereld zijn de vijf beste teams (USA, Brazilië, Italië, Turkije en Polen) en organisator China als de deelnemers aan de finaleweek over gebleven. Per dag worden er twee wedstrijden gespeeld. Om 9:00 uur en 13:30 uur Nederlandse tijd. Dat zijn tevens de begintijden voor de volgende dagen.

De Final Six teams zijn in twee poules ingedeeld, waarvan de nummer één en twee kruislings (A1 vs B2 en B1 vs A2) de halve finales spelen en de nummers drie het toernooi als gedeeld vijfde afsluiten.

De poule – indeling is:

  • Poule A: China, Turkije en Italië
  • Morgen om 13:30 uur: China vs Turkije, dit duel eindigde in de poulefase in een 3-0 zege voor China.
  • Poule B:  USA, Polen en Brazilië
  • Morgen om 09:00 uur:  USA vs Polen, in de poulefase van de VNL competitie werd dit een 3-1 zege voor USA.

Vorig jaar streden USA en Turkije in de finale om de hoofdprijs, werd China derde. Dit jaar zijn Brazilië en China heel erg van plan om ook een belangrijke rol te spelen als het om het goud gaat. Oranje en Servië, die in de 2018 editie vijfde werden, zijn nu dus niet van de partij omdat de VNL dit jaar geen prioriteit was. Hun plaatsen worden ingenomen door Italië en Polen.

Brazilië stond de laatste jaren niet op de hoogste trede van het podium, niet bij de OS in Rio in 2016, niet bij de VNL 2018 en ook niet bij het WK 2018. Bij Brazilië was teamcaptain Gabi (foto boven) uitstekend in vorm tijdens de laatste VNL weken. Van haar wordt veel verwacht, mede omdat ze in de competitiefase als vierde eindigde bij de topscorers, derde werd bij de aanvalsters met een scoringspercentage van 46.33% en als beste reciever afsloot.

USA is titelverdediger. Zij wonnen van Polen in de poulefase (3-1) en verloren van Brazilië (1-3). Andrea Drews was een opvallende speelsters in de poulewedstrijden. Zij werd bij de aanvalsters vierde met een scoringspercentage van 46,26%. Veel Amerikaanse sterren stroomden pas later in.

Polen is waarschijnlijk al dik tevreden dat ze de VNL finaleweek hebben gehaald. Voor de Final Six zijn zij de outsider. Het was aan het eind van de competitie nog even spannend, maar mede dankzij hun topscorer Malwina Smarzek (totaal 365 punten) werd het ticket binnengehaald.

Gastheer China wil sowieso in de finale komen. De ploeg van trainer coach Jenny Lang Ping  wil zich voor hun eigen fans ten opzichte van vorig jaar, toen ze de bronzen medaille wonnen,  verbeteren. En dan moet de finale dus gehaald worden. De eerste plaats in de 15 wedstrijden durende competitie heeft hen het nodige vertrouwen in een goede afloop gegeven. China heeft Xinyue Yuan op de derde plaats staan bij de blokkeersters (31 blokpunten, 0,63 per set) en China heeft als het erop aankomt in Zhu Ting een betrouwbare ‘einde rally’ speelster. Een afmaakster.

Turkije was vorig jaar verrassend finalist en had het goud binnen handbereik, maar moest tegen de USA toch nog met 3-2 capituleren. In de afgelopen weken verloren ze tegen China,  ook vs Italië was er in de poulefase verlies, met 3-2. Diagonaal Ebrar Karakurt van VakifBank maakte naam als aanvalster bij de Turkse ploeg.

Italië spaarde haar sterspeelsters (Egonu, Malinov, Chirichella, Sylla) ook een aantal weken in de VNL competitie en liet de jeugd ervaring opdoen. Zoals Sarah Fahr (2001), spelverdeelster Alessia Orro (1998) en Elena Pietrini (2000). Desondanks slaagden ze erin zich te plaatsen, iets dat vorig jaar niet lukte. Met Olympisch kampioen China (3-2 verlies in de poulefase) en Turkije (3-2 winst in de poulefase) als tegenstanders zal het een hele klus worden door te dringen tot de Final Four.

Overigens zijn veel international sterren, ook Nederlandse, pas later ingestroomd in de VNL competitie vanwege het vroege begin ervan, direct na de nationale competities. Zo komen gevestigde namen bijna niet voor in de top van de diverse persoonlijke ranglijsten.

Natuurlijk gaan we u informeren hoe de Final Six deze week verloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.