Vizier op volleybal

 

VNL: Oranje vs Turkije, beladen met !!

VoV, 12-06-2018. 5:08 uur. De wedstrijd van Oranje vanmiddag in Stuttgart tegen Turkije is er één uit de categorie “ Must Win“. Teveel kruisverbanden zijn er over en weer om uitsluitend van een duel met als inzet het bereiken van de Final Six te kunnen spreken. Natuurlijk is dat target nummer één, want meedoen aan het eindtoernooi van de Volleyball Nations League is voor beide teams het ultieme doel van deze eerste editie van het wereldtoernooi.

Maar daarnaast kunnen er nog wel andere prikkels zijn, waarom geen van beide partijen deze partij wil verliezen.  We vergelijken maar eerst even de behaalde resultaten tot nu. Turkije, staat vierde, won negen keer en sprokkelde daarmee 28 punten bij elkaar, Nederland, staat vijfde,  won ook negen keer, hetgeen 26  punten opleverde.

Hoe kwamen die punten bij elkaar?

vs USA: Turkije 3-2 winst, Oranje 0-3 verlies.

vs Brazilië: Turkije 1-3 verlies, Oranje 1-3 verlies.

vs Servië: Turkije 2-3 verlies, Oranje 3-2 winst.

vs Italië: Turkije 3-0 winst, Oranje 2-3 verlies.

vs Rusland: Turkije 2-3 verlies, Oranje 3-0  winst.

Tegen de teams uit de top van de stand behaalde Turkije dus 7 punten, terwijl Oranje met 6 genoegen moest nemen.  Beide teams wonnen twee en verloren drie keer. Tegen de mindere grootheden uit de ranglijst (Polen, Japan, Korea, België, Dominicaanse Republiek, Thailand en Argentinië) morste Turkije geen enkel puntje. Deze zeven wedstrijden leverden 21 punten op. Slechts drie setjes werden er verloren. Oranje haalde 20 punten omdat het tegen België ‘maar’ met 3-2 won. De overige zes duels, waarvan vijf keer een 3-0 zege werd geboekt, leverden wel de volle buit op. Zo staan de zaken ervoor als we de prestaties van de teams tot nu met elkaar vergelijken.

Zijn er dan nog bijzondere omstandigheden, bijzondere gegevens waaruit de teams extra motivatie of een extra drive kunnen halen, iets dat ook zonder dat de trainers / coaches er de nadruk op leggen ervoor zorgt dat ze net iets hoger willen springen, iets sneller willen reageren en net iets harder willen slaan dan normaal. Ja, die zijn er, namelijk vanwege een aantal kruisverbanden.

Kruisverband 1:  We weten het allemaal nog als de dag van gisteren, al is dat al weer even geleden en is het vuurtje van toen wellicht een beetje gedoofd, we bedoelen dat Giovanni Guidetti Oranje voortijdig verliet. Net nadat hij zijn contract tot Tokio 2020 had verlengd. Op zijn zachtst gezegd viel dat toen niet zo goed bij de selectie. Bij een gelegenheid als deze komt het dan toch altijd weer naar boven.

Helemaal nu het de eerste keer is dat de teams elkaar tegen komen en de ex-bondscoach dus bij de tegenstander langs de lijn staat. Wat dat betreft staat er dus nog een notaatje open met hem. Overigens als Oranje ervoor kan zorgen dat Turkije de Final Six niet haalt zou Guidetti zijn voormalige ploeg dankbaar moeten zijn, heeft hij meer tijd voor zijn gezin, hetgeen een reden was dat hij toen niet met Oranje verder ging.

Kruisverband 2:  Lonneke Slöetjes zit in een iets moeilijker parket, Guidetti is nog steeds haar coach bij VakifBank en we kunnen ons voorstellen dat het een extra drive geeft om dan te willen winnen. En bij Turkije spelen ook nog en aantal VakifBank collega’s van Lonneke, je wilt toch al helemaal niet verliezen van teamgenoten. Want dat moet je dan natuurlijk een heel seizoen lang aanhoren.

Kruisverband 3:  Jamie Morrison, de huidige bondscoach van Oranje, was assistent bij Guidetti bij VakifBank en mede op voorspraak van hem maakte hij de overstap naar Oranje. Assistent tegen hoofdcoach is ook altijd interessant. Beide kennen elkaar en elkaars manier van denken over volleybal als geen ander. Wie zal wie kunnen verrassen en een spreekwoordelijk ‘tactisch konijn’ uit de hoge hoed toveren? Of is dat gewoon illusie, dat zoiets zou kunnen gebeuren?

Verder nog? Nog andere kruisverbanden? Een kleintje misschien nog, Anne Buijs speelde een aantal jaren geleden ook bij VakifBank en mocht na één seizoen weer vertrekken. Misschien heeft zij nog wat moois voor Guidetti in petto. Dat was het wat ons betreft wel zo ongeveer. Ook genoeg dachten we om driedubbel gemotiveerd aan de wedstrijd te beginnen!

Met de kennis van deze kruisverbanden ook aan Turkse kant en de bevlogenheid van Guidetti om uit alle details een voordeel te halen zal hij ongetwijfeld deze aspecten van de wedstrijd bij zijn team neerleggen. Ze willen winnen van het voormalige team van hun coach, hij weet hoe ze één van de sterren van zijn clubteam aan banden moeten leggen en winnen van een voormalig assistent is een gegeven, geen vraag om te doen!

Het is natuurlijk niet zo dat als we de meetlat langs beide ploegen en de teamleden leggen we dan weten welk team de meeste kansen op winst heeft, er komen immers nog heel veel andere facetten bij kijken die bepalen wie wint en wie verliest, maar het zegt wel een beetje. Daarom maar de persoonlijke klassementen van de teamleden naast elkaar gezet.

Bij de topscorers staat Meryem Boz op 166 punten, daarmee is ze 7de en Eda Erdem Dündar op 153, daarmee is ze 11de. Slöetjes scoorde 136 keer (17de).  Boz is ook de effectiefste aanvalster bij Turkije. Zij staat 9de, direct op de hielen gezeten door Maret Balkestein – Grothues (10de) en Slöetjes (12de )

Bij de onderdelen blok en serve staan Eda Erdem Dündar en Zehra Gunes hoog genoteerd Eda 3de met 38 blokpunten en 2de met 21 aces. Zehra 8ste met 26 blokpunten en 16de met 12 aces. Bij deze onderdelen staan de Oranje speelsters een stukje lager op de ranglijst. Beliën is blokkerend de nummer 13, Koolhaas de nummer 20, en Sloetjes serverend de nummer 18.

De Turkse spelverdeelster Cansu Ozbay bezet plaats acht, Laura Dijkema staat tien plaatsen lager. Bij de diggers is Simge Sebnem Akoz derde, Maret Balkestein – Grothues zevende en bij de recievers heeft Oranje de beste papieren met Anne Buijs als 4de en Maret als 9de. De beste Turkse staat daar 10de.

Turkije komt vanuit Thailand naar Duitsland, China vanuit Jiangmen in China en Duitsland vanuit Polen. Nederland speelde vorige week in Rotterdam. Dus wat dat betreft ligt er een klein voordeeltje, minder reizen, meer rusten bij de Oranje ploeg ten opzichte van Turkije.

Wat het allemaal waard is moeten de ploegen vanmiddag vanaf 17:30 uur maar laten zien. De winst wordt namelijk niet bij elkaar beredeneerd, gespeculeerd en geschreven, maar bij elkaar gespeeld. Binnen de lijnen en misschien ook wel een beetje erbuiten bij zo’n beladen duel met uitroeptekens.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.